En möte med stora och små orangutanger …

… på Singapore Zoological Gardens – 2002

Singapore Zoo - 2002

Singapore Zoo – 2002

Singapore Zoo biljettVad är det som gör orangutanger så tilltalande? Kanske är det därför att de liknar oss människor, eller tvärtom. Kanske  är det för att de är så fula eller för att de är så söta? Tittar man på den lilla orangutangen-ungen så är det svårt att säga om den är söt eller om den är gräsligt ful. Men man känner direkt att man vill krama den. Ja, så känner jag men jag vet ju inte vad ni tycker. På Singapore Zoo bor de, eller bodde de i alla fall 2002.

Singapore Zoo - 2002

Singapore Zoo – 2002

De få vilda orangutangerna lever inte så väldigt långt bort från Singapore, de finns på den malaysiska/indonesiska ön Borneo (arten Pongo pygmaeus) och på den indonesiska ön Sumatra (arten Pongo abelii), men  bara på små isolerade områden och de är starkt utrotningshotade. Uppskattningsvis finns cirka 50.000 orangutanger på Borneo och cirka 7.000 på Sumatra. De är störst av de trädlevande däggdjuren. Namnet orangutang kommer från språket malay och betyder ungefär skogsmänniska: orang/människa och hutan/skog.

Singapore Zoo - 2002

Singapore Zoo – 2002

Håret, eller den glesa pälsen, står som en gloria runt huvudet på den lilla/lille som verkar fundersam. Mor tycks just ha sett något häpnadsväckande och glömmer att äta. Ungen stannar vanligen 6-7 år hos mamman men som vuxen tillbringar den sedan sin mesta tid ensam. Kanske inte i Singapore Zoo, utrymmet där, och i andra djurparker, är ju begränsat, men där det finns en djungel att hålla sig undan i lever de ensamma.

Singapore Zoo - 2002

Singapore Zoo – 2002

Det är inte lätt att hänga kvar när den snälla moder man har att hålla sig till utför gymnastiska övningar. Dessa två pälsklädda bör vara av Sumatra-börd, se nedan.

I Singapore Zoo finns båda arterna av orangutang representerade, alltså både den från Borneo och den från Sumatra. Den sumatranska (heter det så?) orangutangen har en rik rostbrun päls där de vuxna ofta också uppvisar ett gyllende skägg, även honorna (honan ovan har skägg). Den borneoanska (kan man säga så då?) har en mycket mörkare pälsfärg, vilket jag tycker att den andra modern har, alltså bör hon vara av Borneo-börd.

Singapore Zoo - 2002

Singapore Zoo – 2002

Den lilla orangutangungen deltog, tillsammans med sin morsa, i ett frukostmöte med besökare i Singapore Zoo. Möjligen, eller troligen, var det ett lunchmöte i stället, jag minns inte riktigt. För några singapore-dollar kunde den som önskade få fotografera de sina tillsammans med den utvalda orangutangen med sitt barn, men det kostade inget att fotografera utan att låta någon annan än orangutangerna vara med på bilden.

Singapore Zoo har i dag (2014) 37 uppfödda orangutanger och sänder ibland djur till andra djurparker över hela världen i ett utbytesprogram för att underlätta och förbättra uppfödningen av dessa hotade djur. Indien, Japan, Australien och Nya Zeeland tillhör de länder som  har mottagit orangutanger från Singapore. Skogsbränder (avsiktliga för uppodling oftast) och tjuvskytte är den största faran för dessa kramgoa troll.

Singapore Zoo - 2002

Singapore Zoo – 2002

Denna mörkpälsade Borneobo (ursprungligen) satt helst på en plattform och filosoferade, djupt försjunken i tankar. Ursäkta att jag störde!

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Djur, Djurpark, Fotoblogg, Malaysia, Photo blog, Resor, Semester, Singapore, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.