Ett luftskepp svävade över Varberg i augusti 1974 …

… och föranlededde många sträckta nackar mot skyn

Goodyear's luftskepp över Varberg - 1974

Goodyear’s luftskepp över Varberg – 1974

I augusti 1974 svävade ett luftskepp över de varbergska hustaken och invånarna vände blickarna uppåt för att beskåda den främmande silverfärgade luftfarkosten som verkade vara väldigt stor. Det var den också, 63 meter lång, 18 meter hög och 15 meter bred enligt uppgifter som gick att inhämta senare. Det förvånar mej att inte luftskeppets passagerargondol syns på bilden ovan, men den flyter väl färgmässigt ihop med ihop farkostens bakomvarande gråa yta. Sträckta nackar i Varberg således.

Goodyear's luftskepp över Varberg - 1974

Goodyear’s luftskepp över Varberg – 1974

Good-Year's luftskepp över Varberg - 1974

Goodyear’s luftskepp över Varberg – 1974

Om det inte blåste för mycket i någondera riktningen där luftskeppet färdades på mindre än tusen meters höjd så lär den stadiga marschfarten ha varit ungefär 40 kilometer i timmen, så det luftburna skeppet tog ganska god tid tid på sig för sin förflyttning över den europeiska kontinenten. Det hörde hemma i Italien och gjorde reklamtjänst för det stora däckföretaget The Goodyear Tire & Rubber Company.

Många var nyfikna på Goodyear's luftskepp vid Getterön - 1974

Många var nyfikna på Goodyear’s luftskepp vid Getterön – 1974

Den 14:e augusti 1974 anlände luftskeppet till det gräsgröna flygfältet på Getterön strax utanför Varberg på Västkusten. Det hade tidigare på dagen startat från Bulltofta i Malmö, en plats som tidigare var Malmö-Bulltofta flygplats, vilken 1972 ersattes av Malmö-Sturup flygplats. Nyfikenheten på luftskeppet var så stor att vägen ut mot Getterön i stort sett korkades igen av Varbergsbornas bilar.

Goodyears's luftskepp på Getterön - 1974

Goodyears’s luftskepp på Getterön – 1974

Goodyear’s luftskepp hade namnet Europa och gjorde reklam över Europa för nämnda amerikanska däckföretag.Vad jag inte minns på egen hand men senare läst är, att Europas pilot tydligen på de italienska passagerarnas uppmaning före landningen på Getterön gjort en extra liten sväng och dykning över nakenbadet i Varberg för att beskåda nakenbadande damer. Italienarna hade blivit tipsade av en ombordvarande svensk journalist om den för dem attraktiva utsikten.

Goodyears's luftskepp på Getterön - 1974

Goodyears’s luftskepp på Getterön – 1974

Det fanns en toalett ombord gondolen på luftfarkosten men toaletten bestod endast av ett konformat rör, en tratt, som fortsatte med röret ut i luften. Det som lämnade kroppen förpassades via röret ut över den svenska topografin.

Goodyears's luftskepp på Getterön - 1974

Goodyears’s luftskepp på Getterön – 1974

Europa stannade några dagar i Varberg och ett hundratal personer fick tillfälle att göra rundturer i området. Den lilla kabinen rymde bara 6 passagerare åt gången och det bör ha varit en stor upplevelse för dessa fåtaliga att sväva i en bur under den heliumfyllda ballongen, då på sådär 300 meters höjd.

Goodyears's luftskepp på Getterön - 1974

Goodyears’s luftskepp på Getterön – 1974

Bild från vykort

Bild från vykort

Så som på den lilla bilden till vänster såg luftskeppet ut i färg vid tiden omkring 1974. I dag finns ett mindre antal skepp av den typen i bruk, ett tiotal, för reklamändamål eller i viss mån för att transportera betalande passagerare i form av sightseeing.

Luftskeppet Europa - 1974

Luftskeppet Europa – 1974

Denna typ av mjukt luftskepp saknar inre skelett och det brukar benämnas blimp. Luftskeppet kan flyga med hjälp av den princip som säger att det skall väga mindre än den luftmassa som dess kropp pressar undan och det sker med hjälp av lyftgasen, som vanligtvis är helium, därinne i den avlånga ballongen. Framdrivningen sker med ett par motorer och jag antar att också vinden kan hjälpa till (eller tvärtom), även om det inte får blåsa alltför mycket. Jag har inte hittat någon bra redogörelse för vad motorerna som drev propellrarna/fläktarna hade för energikälla men kanske var de eldrivna med hjälp av batterier. I dag användes säkerligen solceller som är fästade på svävkroppen. Blimpen skall inte förväxlas med en zeppelinare, som har en stel konstruktion och som behåller formen även då den inte är fylld med lyftgas.

Klicka här för en sida med lite modernare luftskepp och här för en annan sida med Goodyear’s senaste version av luftskepp.

Goodyear

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Cars, Classic Cars, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Resor, Sommar, Trafik, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.