Katters liv och leverne på 1950- och 1960-talen …

… fast inte brydde sig katterna om vilket decennium det var 

Maja på snöpromenad - tidigt 1960-tal

Maja på snöpromenad – tidigt 1960-tal

Maja var min favoritkatt, väldigt snäll och aldrig på dåligt humör. Inga vassa klor där, inte. Och alldeles svart utan något vitt inslag. Hon trivdes bra på mina axlar eller med att sova på magen (min mage) om jag låg och vilade. Mycket social, en umgängeskatt.

Bonzy betraktar Millans matintag - 1964

Bonzy betraktar Millans matintag – 1964

Bonzy, en chow-chow, var de blivande svärföräldrarnas hund liksom katten, Millan, en huskatt, ”bonnkatt”, var familjemedlem på motsvarande sätt. Bonzy var som synes inte helt tillfreds med att husdjurskompisen fått mat att äta alldeles framför hundnosen.

Kattens klättringsväg mot fönstret - 1960-talet

Kattens klättringsväg mot fönstret – 1960-talet

Pia, så heter katten i fönstret på andra våningen. Det är vid mitt barndomshem och sommartid så hade vi sovrum på den våningen. Den kalla årstiden var det för kallt att sova där, så då var det det enda rummet på nedre våningen, förutom köket, som gällde. Men nu handlar det om Pia katt. Hon, och våra andra katter (bondkatter), använde läkten att klättra på, det syns ju att den är rejält nött, för att komma in i huset. Fönstret var stängt med det vanliga fönstret eller, om det var varmt ute, med ett myggnätsfönster (även om det inte är på plats på bilden ovan) och då gällde det att öppna försiktigt för att släppa in det klättrande husdjuret. Hade katten satt sig på fönsterblecket framför fönstret som skulle öppnas så var det knepigt, det hände ofta att den föll ned i rabatten nedanför. Katter har ju en särdeles förmåga att landa utan att skada sig och de klättrade nästan alltid upp igen och blev insläppta.

Pia klättrar inte bara läkt utan också stege

Pia klättrar inte bara läkt utan också stege

Mycket snö någon gång i början av 1960-talet eller möjligen i slutet av 1950-talet. Pappa brukade skotta upp snö mot väggarna på boningshuset, som läckte in en del kalluft. Med snöskydd blev det tätt och därför varmare därinne. Vad Pia katt hade för mål med stegklättrandet vet jag inte, det var nog bara nyfikenhet och äventyrslystnad som lockat upp henne. Pia var barn till den svarta Maja, som inledde det här inlägget.

Katten på trädstammen hette Målle - här i trädgården hos blivande svärföräldrarna - ca 1965

Katten på trädstammen hette Målle – här i trädgården hos blivande svärföräldrarna – ca 1965

Målle rusar nedför en trädstam och hoppar strax efter. Katten Målle var döpt efter Målle Lindberg, väckelsepredikanten som var mycket omskriven på 1960-talet, men det var det enda som Målle och Målle hade gemensamt. Namnet alltså.

Nisse från 2000-talet - 2011-05-28

Nisse från 2000-talet – 2011-05-28

Nisse bor i Vänersborg och bryter mönstret i dagens tema. Nisse levde inte på 1960-talet utan han föddes nästan femtio år senare och han är en modern katt som gillar att gå sina egna vägar (fast det gjorde ju 60-talskatterna också).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fotoblogg, Hund, Hundar, Katt, Katter, Photo blog, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Katters liv och leverne på 1950- och 1960-talen …

 1. abandowest skriver:

  Tack Harald, det var roligt att läsa kommentaren om katterna. Det var väl du som hittade på namnet Målle har jag för mej? Originalet (d.v.s. Målle Lindberg) var ju omskriven vid tiden. Om han var kattälskare vet jag inte men det kanske han var. Men Bonzy fick jag aldrig klart för mej varifrån det namnet kom? Kanske var det din syster som fann på det?

  Gilla

 2. Harald skriver:

  Kul bilder på 5 kisse-misser och en wovve. Katten har ett sjätte sinne och 9 liv sägs det. Förmodligen bl.a. beroende på att den har bättre syn, hörsel och förmåga att upptäcka vibrationer än människan. Men också att den sägs komma ner med fötterna först när den ramlar och att den är väldigt smidig och kan komma undan en hel del faror genom att klättra. Den är dessutom i många fall omtyckt av människan.
  Av hunden och katterna på bilderna har jag varit med och passat Bonzy, Millan, Målle och Nisse. Det är alltid roligt när katterna kommer och stryker runt benen och spinner när det vankas mat. Ser behagligt ut när de lägger sej för att vila/sova. Få kan väl se så avspända ut..
  Hunden är människans bästa vän sägs det. Katter och kattälskare protesterar nog mot det påståendet. Hundar och katter har ju varit människans vänner under oerhört lång tid och båda har naturligtvis betytt mycket för människan . När man ser bilder som dom här så framstår kameran som en fantastisk uppfinning Hur hade det varit utan den ? Porträttmålning hade förmodligen varit en lukrativ verksamhet. Men utan en fotograf bakom kameran hade den ju inte varit så fantastisk. Kul att du har tagit så mycket foton och delar med dej av dom.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s