Man ska ha husvagn – det blir som hemma på nåt vis! …

… om man tröttnar kan man ställa den som här precis!

Husvagn på parkeringsficka vid Viskans utlopp - Halland - 2014

Husvagn på parkeringsficka vid Viskans utlopp – Halland – 2014

Den verkade väl använd, den där husvagnen som stod uppställd intill gamla E6:an vid parkeringsfickan vid bron över Viskan, där den ”norraste” av Hallands stora vattendrag, strax efter bron, flyter ut i Klosterfjorden eller i Kattegatt närmare bestämt. Ett par mil norr om Varberg, strax före tätorten Väröbacka, med sulfatmassabruket Södra Cell Värö, mer känd som Värö bruk, inom nära räckhåll. Det blev en rejäl överinformation, det där.

Husvagn på parkeringsficka vid Viskans utlopp - Halland - 2014

Husvagn på parkeringsficka vid Viskans utlopp – Halland – 2014

Husvagnen verkade ostädad, rent av vanskött, frågan är varför den hade hamnat där den stod? Kanske hade någon fiskare parkerat den på platsen, vattnen intill är mycket populära bland fritidsfiskare. Lax och havsöring tror jag är bland de arter som fiskas där. Att ställa en husvagn obevakad fungerar inte, i alla fall inte om det finns det allra minsta av värde ombord.

Wheels & Wings 2014 - Falkenbergs Motorbana

Wheels & Wings 2014 – Falkenbergs Motorbana

1 - DSC_0872 kopieraAtt ha husvagn behöver inte innebära att äga ett vrak, det kan i stället vara som att ha intresse för en konstform. Att restaurera eller investera i en fin dragbil och en klassisk husvagn, ja, det går kanske att jämföra med att köpa ett konstverk av Jean Dubuffet (nej, jag vet inte heller vem han är, men hans verk kostar stora pengar). Dragbilen är en Pontiac Silver 8 Streak  (1948 års modell kanske?) och det lilla husvagns-ägget är en SMV, tillverkad av Sörby Mekaniska Verkstad i Örebro. Årsmodellen på husvagnen får ni fråga någon annan om.

Wheels & Wings 2014 - Falkenbergs Motorbana

Wheels & Wings 2014 – Falkenbergs Motorbana

1922 grundades Berglunds Mekaniska Verkstad av Gustav och Helmer Berglund, företaget namnändrades 1936 till Sörby Mekaniska Verkstad. Enligt företagets hemsida så fanns inte husvagnar med i produktionen vid den tiden, utan allt från staket till bagerimaskiner ingick i tillverkningssortimentet. Husvagn var det ingen som tänkte på uppenbarligen, men i slutet av 1940-talet så var Helmer och hans hustru inte eniga om hur en perfekt semester skulle gestalta sig. Hustrun drömde om en sommarstuga medan Helmer var ressugen. Bingo! 1948 startade serietillverkning av husvagnar modell SMV i verkstaden som låg i Sörby i Örebro. 1955 kom den karaktäristiska modell 6 till stånd, den äggformade. (Klicka på Sörby Mekaniska Verkstad i texten ovan för att läsa mer om företagets historia eller för att inhämta andra uppgifter. Här är en annan länk, den går till en artikel om den kultförklarade husvagnen).

Arbetsbod - Varberg - 2010

Arbetsbod – Varberg – 2010

Ovanstående platsar nog inte i kategorin husvagn, men näst intill i alla fall. En arbetsbod och jag tyckte det var trevligt med julstjärnan i fönstret.

Husvagn med problem - E47:an nära Rødby, Danmark - 2013

Husvagn med problem – E47:an nära Rødby, Danmark – 2013

Här har det hänt något! Ett punkterat hjul antar jag, vilket inte är lätt att åtgärda med trångt om utrymme vid en väl trafikerad väg, E47 från Rødby med stressade färjeresenärer som snabbt vill komma hem. En riskabel uppställning med den snedställda husvagnen så nära körbanan är det i alla fall. Även om bilden är ljus så var det så dags på dygnet att det på väg att bli kvällsmörkt också.

Parkeringsplats vid Rosenfredsskolan - Wheels & Wings 2012 - Varberg

Parkeringsplats vid Rosenfredsskolan – Wheels & Wings 2012 – Varberg

Jag kanske verkar vara negativ inställd mot husvagn eftersom jag tycks leta upp motiv som de utslitna och ovarsamt hanterade ekipagen på bilderna. Jo, det stämmer, jag stannar till vid husvagnar som ser ut som de avbildade skrotvagnarna, de är absolut roliga att fotografera. Inte för att jag springer omkring och letar, det finns helt enkelt inte så många sådana motiv, däremot finns det massor av fina välskötta husvagnar, Varberg är ju en turiststad. Inte är det särskilt frestande att knäppa bilder på dessa blänkande vagnar! Nix. Och visst har jag svurit på vajande små bostäder som kör framför och samlar på sig kö. Svärfar, han var allergisk mot husvagnar. Och inte har jag själv haft husvagn. Men nog unnar jag andra att ha få trivas med sina rullande små hus, absolut gör jag det.

Parkeringsplats vid Rosenfredsskolan - Wheels & Wings 2012 - Varberg

Parkeringsplats vid Rosenfredsskolan – Wheels & Wings 2012 – Varberg

Eddie Meduza (ibland E. Hitler), kompositör, textförfattare, musiker, komiker, sångare och duktig på att spela på många instrument, hette egentligen Errol Leonard Norstedt och han levde mellan 1948 – 2002. På hemsidan för Eddie står det att han föddes i Varberg, på Wikipedia att han föddes i Örgryte församling (vilket det också står i kyrkböckerna). Eddie hade en problematisk uppväxt vilket nog påverkade hans musikstil som kompositör och textförfattare med titlar som till exempel Jag släppte en skit på dansrotundans dansgolv, som är en tango. Han skrev dock även helt seriösa saker inom genren pop-/rockmusik, ofta för dansband. Raggarrockare brukar han kallas och han uppskattas fortfarande mycket i dessa kretsar.

Tjolöholm Classic Motor  - 2013

Tjolöholm Classic Motor – 2013

Avslutar i alla fall med en läckert rödlackerad liten husvagn med låg frigång tillsammans med en lika läckert lackerad A-Ford (som jag tror att det är). Jag fick dock inte med mej några uppgifter om fabrikat på varken bil eller husvagn. Platsen är vid Tjolöholms Slott i samband med Tjolöholm Classic Motor 19:e maj 2013.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Fordon, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Resor, Uncategorized, Varberg, Wheels & Wings och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.