Kändisar – kända då, nu eller alltid – del 19, Kjell Johansson …

… bordtennisspelare med smeknamnet ”Hammaren” på grund av ett forehandslag ”som var som Tors hammare”

Kjell "Hammaren" Johansson - världens bästa bordtennisspelare 1972-73 - Varberg 1975

Kjell ”Hammaren” Johansson – världens bästa bordtennisspelare 1972-73 – Varberg 1975

Kjell ”Hammaren” Johansson och Stellan ”Mini-Stellan” Bengtsson var i Varberg för att marknadsföra pingisprodukter och för att göra lite reklam rent allmänt för bordtennis som sport och nöje. Det var mannen med blänket ovanför huvudet (bilden nedan), Stig Hellström, som sett till att få hit de kända och välmeriterade racketspecialisterna. Stig har förresten själv varit en mycket duktig bordtennisspelare fast på distriktsnivå.

Stig jobbade på Järnbolander, en järnaffär i centrala Varberg, och den butiken var också platsen för besöket. Gott om nyfikna, både vuxna och ungdomar, som gärna ville ha en autograf eller kanske rent av ville köpa ett racket eller något annat pingisrelaterat. Kjell och Stellan var väldig trevliga killar, Stellan var nog lite mer utåtriktad än Kjell.

Jag tänker så småningom göra ett ”kändisinlägg” om bara Stellan (här finns ett äldre abandowest-inlägg med en bild på honom) så därför handlar detta i första hand om Kjell. Kjell finns tyvärr inte längre finns i livet. Han föddes i Eskilstuna 1946 och avled i Eksjö 2011. Han hann under sin karriär bli trefaldig världsmästare i dubbel och vann också ett lag-VM, dessutom tio EM-guld. Totalt hamnade 29 medaljer från EM och VM i Kjells prissamling, han var också ytterst nära att bli världsmästare i singel år 1973. Vid VM i Sarajevo spelade Kjell final mot kinesen Xi En Ting, vann två set, förlorade två och åkte sedan i det avgörande setet på tre kantbollar vid ställningarna 15-17, 17-19 och 18-20.

Kjell Johansson och Stellan "Mini-Stellan" Bengtsson - Varberg 1975

Kjell Johansson och Stellan ”Mini-Stellan” Bengtsson – Varberg 1975

”Hammaren” ja, det smeknamnet lär ha tilldelats Kjell efter det ungerska mästerskapet 1963, som han vann. Den då 17-årige Kjell mötte den defensivt spelande västtysken Eberhard Schöler, vilken förlorade stort. Schöler skall efter matchen ha undrat över den unge svenske spelaren och frågat Kjells blivande finalmotståndare Hasse Alsér vad det var för kille som nyss hade besegrat honom.  ”Han har ju en forehand som Tors hammare!”

Kjell Johansson - Varberg - 1975

Kjell Johansson – Varberg – 1975

I boken Legenderna av Ulf Nilsson, utgiven av Bra Böcker 1976, så finns Kjell Johansson med (och Stellan Bengtsson också). Kjell beskrivs så här: ”Sveriges rakaste och renhårigaste idrottsman, han som aldrig kommer med bortförklaringar – det är pingismästaren Kjell Johansson”. I boken finns också en annan beskrivning av hur namnet ”Hammaren” uppstod, nämligen att Hasse Alsér, i samband med träning i Budapest inför mästerskapen där, plötsligt blev varse den unge spelarens forehand-smash och ”så var ‘hammaren’ född”, det var alltså innan Kjells möte med Eberhard Schöler.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Falkenberg, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Photo blog, Sport, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.