… vid jul- och nyårstid 2009 – 2010
Marina Bay Sands var inte färdigbyggt när jag var i Singapore vid årsskiftet 2009-2010 men man kunde se och ana att det skulle bli storslaget (som så mycket annat i Singapore). Det är i dag en färdig kombination av hotell med plats också för kasinon, kongresser, utställningar, teatrar, nöjesställen, butiker och restauranger och kanske har jag glömt något.
Marina Bay Sands, som sägs vara världens näst dyraste byggnad (5.5 miljarder USD inklusive kostnaden för de 15.5 hektar mark den byggts på), vänder fronten mot Marina Bay och Marinaområdet. Byggnadens golvyta sägs vara 581.000 kvm och därinne ryms 2.561 rum. 27 april 2010 var det förhandsvisning av Marina Bay Sands, 23 juni samma år officiellt öppnande och 15 februari 2011 ett ”storslaget” öppnande.

Vid Orchad Road – Singapore – 2009-12-27
Jag besökte sonen, som då bodde i Singapore sedan tio år, och upplevde en av flera jular och årsskiften där. Kineserna i Singapore firar ”kommersiell jul” med amerikainspirerat glittriga julgranar och andra attribut och julmusik och allt annat som hör julen till, annars så är ju inte julen någon kristendomsbaserad tradition bland kineser. Ganska många har dock vänt sig till den kristna kyrkan och blivit mer hängivna den än vad de flesta svenskar är till exempel. Beträffande nyårsfirandet så är dock det kinesiska nyåret överlägset störst även om nyår firas även vid årsskiftena enligt vår kalender.
Kinesiskt nyår enligt den traditionella kinesiska kalendern infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet och detta inträffar under perioden 21 januari – 19 februari enligt vår kalender. Inget fast datum alltså. Vid nyåret så stänger butiker och restauranger som nästan aldrig har stängt annars, och människor reser i stor omfattning för att fira nyåret tillsammans med sin familj i första hand. Tyvärr har det aldrig passat in i mina Singapore- eller Malaysiabesök att få fira det kinesiska nyåret tillsammans med de kineser jag känner.
Det bör sägas att Singapores befolkning består av fler folkgrupper än kineser, även om de till antalet överväger med mellan 75 och 80 procent av de ungefär 5,4 miljoner som bor i den lilla stadsstaten, som består av en huvudö och 62 mindre öar. Närmare 15 procent av invånarna är malajer och ungefär 8 procent är indienättade, huvudsakligen indiska och lankesiska tamiler. Resterande befolkning består av araber, judar, thailändare, japaner, européer och den eurasiskt singaporeanska gruppen (ättlingar till européer och asiater). Jag träffade och pratade på ett bröllop med en kvinna, som jag trodde var australiensiska, men det visade sig att hon var femte generationen singaporian. Jag frågade inte varifrån familjen ursprungligen härstammade, men förmodligen var det från Storbritannien.
Vad det gäller rickshaws, cykeltaxi, så finns de knappt i Singapore. Jag har nog bara sett dem vid det här tillfället, som på bilden ovan alltså, och det var vid ett populärt turistställe som jag inte minns var det var någonstans.
Wedding Dress Shops och Wedding Gift Shops och andra bröllopsrelaterade butiker finns det gott om, väldigt gott om, i Singapore, det har jag kommit underfund med. För att göra dessa specialiserade butiker rättvisa så måste det ju genomföras bröllop också och det görs det i minst lika stor omfattning som det finns butiker. Bröllopsklänningar hyres och kostymer hyres och klänningar och kostymer för festen efter bröllopet hyrs också. Very good business tror jag. Joggingutstyrsel köpes i någon av de oräkneliga shopping malls’en som finns i alla delar av Singapore.
I National Museum of Singapore står denna lilla armé uppställd. Ja, den stod där då strax före nyår 2009, i dag kanske den finns på annat håll.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o