… som är en oas i vacker halländsk omgivning
En oas är det verkligen men den är inte belägen i en öken, utan i en av Hallands finaste omgivningar, Åkulla bokskogar.
Här på gården Stegared har Inger och Bertil skapat en riktigt fin plats att bo på och ett riktigt fint ställe för den fikasugne att stanna till på för att inmundiga en eller ett par koppar kaffe (en påtår eller flera ingår) och hembakat. Upp till detta så sitter man i en ovanligt rymlig och påkostad inomhusmiljö. Man kan sitta utomhus också om vädret är på det humöret, men det vore dumt att inte beskåda vad som finns därinne i det tidigare stallet (använt för hästar men även för tjurar under en period). Djuren finns inte kvar på gården och markerna är utarrenderade men stallet, bland annat, är kvar och mycket väl renoverat är det och inrett med gamla möbler och allehanda annat gods, både stort och smått. Det kanske också går för sig att köpa något från detta inventarium av stort och smått, om man kommer överens om priset.
För information om öppettider, mer bilder och annat av intresse, klicka här för att länkas till Café Stegareds Facebook-sida.
Om man åker från Varberg mot Dagsås, Öströö och Åkulla så innebär det att man så småningom kommer ut på väg 153 (mellan Gekås/Ullared och Varberg), men efter Öströö (slott, fårfarm) och före Åkulla så passerar man först Stegared, stallet/caféet på ena sidan av vägen och boningshuset på den andra. Om man i stället kör från 153:an så når man först Åkulla och sedan Stegared. Där stannar man till, om caféet är öppet den dagen, och beställer kaffe och tilltugg och sätter sig tillrätta vid ett av borden. Eller, det gör man nog inte, utan man stegar runt (i Stegared) och tittar på alla intressanta saker som finns där i stallet att titta på. Den vita hästen i hög hatt, vackra seldon och med en fyrhjulig vagn efter sig kan man ju inte undgå att se, ekipaget tar som synes lite plats i lokalen.
Vi kom att prata en god stund, Bertil och jag. Han berättade att hästvagnar är hans stora intresse. Nu vet jag inte om han sa just hästvagn, men det gäller sådana där eleganta vagnar eller aningen mer eleganta hästdragna karosser än de jag ibland satt på min barndom, då pappa hade lånat en stadig ardenner och en fyrhjulig flakvagn hos en bonde i närheten för att köra gödsel till sina trädgårdsland. Odling av potatis och annat jordväxande ätbart var något min pappa tyckte om att syssla med på sin fritid.
Nu kom jag bort från ämnet som vanligt. De vagnar det gäller här är av den typen som transporterade eleganta damer och herrar vid de större gårdarna och slotten, fast vissa vagnstyper fanns nog också på mer ordinära gårdar. Här på Stegared finns en samling hästvagnar av olika slag som ibland ställs ut för visning och vädring. Jag vet inte vilka typer det handlar om, det finns ju allmänt sett en herrans massa olika typer av vagnar och kärror att välja på, kalesch, landå, gigg och så vidare, men passa på att bese dem om tillfälle gives. Ett exempel på en vagn, en kaross, finns dock på den lilla bilden här ovan.
Den dag jag besöker Café Stegared så är det vackert väder men kallt, inte så många plusgrader utomhus. Därinne eldas det i den stora, och gamla, gjutjärnskaminen, det känns behagligt. Bertil är lite nyfiken på varifrån jag kommer, kanske har han noterat att jag inte behärskar halländska (trots många decenniers boende i landskapet). När jag säger Katrineholm så lyser hans ögon lite mer. Det är inte en helt vanlig reaktion utan ofta blir svaret: ”jaså, Kristinehamn, det ligger väl vid Vänern?” Nej, Bertil har mer insikt än så, för det är inte bara hästvagnar som är av intresse för honom utan också de miljöer där sådana förkom, de stora gårdarna med deras historia. Katrineholm omges av sådana säten: Ericsbergs Slott, Claestorps Slott, Sävstaholms slott (Vingåker), Julita herrgård och Duveholms herrgård bara för att nämna några. Här är en länk till ”slott och herresäten i Södermanland”.
Alltså blir det prat om dessa slott och herresäten och de släkter som bebor eller har bebott dem och kopplingen till och betydelsen av den till Katrineholmsområdet ganska närbelägna huvudstaden, Stockholm. Mycket intressant samtal, Bertil är kunnig i ämnet. Vi är samtidigt som vi pratar betittade från ett herremansporträtt på väggen intill. ”Det känns levande, som ett sällskap”, tycker Bertil och tillägger ”men det är ingen originalmålning”. Det må vara, men Café Stegared är sammantaget både charmant och trivsamt och känns äkta nog.
En hembakad fralla med pålägg och en kopp kaffe, nej två, nja, nästan tre koppar blev det. Eftersom jag av olika orsaker inte äter kaffebröd nöjde jag mig med att bara titta på alla de färgrika konditorverk som Inger hade skapat för både njutningslystna och normalt fikasugna. När bokskogen grönskar, eller annars också, finns det goda skäl att leta sig fram till Stegard med caféet och bakverken och alla möblerna och allt det andra. Inger berättar förresten att bröllop kommer att hållas i lokalen framöver och det tycker hon ska bli trevligt att vara med om.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
Bilden ovan kan kanske tyckas vara malplacerad här men Bertil nämnde också att han är intresserad av att finna en katafalkvagn, en likvagn, att bevara för eftervärlden. De flesta som har funnits lär vara borta nu. Hur det än förhåller sig med den saken, ovanstående ekipage är från Skaraborg men när bilden är fotograferad vet jag inte, kanske är det på 1910- eller 1920-talet. Huset där vagnen och hästen står bör i alla fall ha varit beläget i trakterna av Skara eller Falköping. Jag undrar om vagnen finns kvar i dag, undanställd någonstans i ett uthus kanske.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o