Falkenberg, lite blandade inslag …

… och inte alls så färglöst egentligen

Positiv skyltning, utförd av Arne Jonsving - Falkenberg -  2015-04-16

Positiv skyltning, utförd av Arne Jonsving – Falkenberg – 2015-04-16

Lite sådär lagom illegal är skylten som konstnären Arne Jonsving har placerat på en trafikstolpe i Falkenberg. ”Allt kommer att bli bra” är en bra devis, inte blir man ledsen av att titta på den. Skylten är inte utförd i plåt utan tillverkad av playwood, målad med akrylfärg och sedan lackad. Det finns, eller har funnits, ytterligare tre skyltar men jag läste i lokalavisan att kommunen skulle flytta dem till trafiksäkrare platser, platser där det går att parkera bilen alldeles i närheten. ”Du duger som du är” och ”Vi är alla viktiga” står det på två av de andra tre trafiktavlorna, vilka visdomsord som ryms på den fjärde känner jag inte till. Fler skyltar kommer det inte att bli, enligt konstnären Arne.

Lite färglös färgbutik - Falkenberg -  2015-03-30

Lite färglös färgbutik – Falkenberg – 2015-03-30

För att vara en färghandel så är den här ovanligt färglös tycker jag. Jag trodde först att fasaden skulle beläggas med någon form av (färggranna) plattor, men så har det inte blivit. Å andra sidan så kan man ju ha nöjet att fantisera om vilka färger som skulle vara lämpliga att bestryka ribborna på huset med, rött, gult, blått eller lila kanske, och då fyller ju färglösheten en funktion i alla fall.

Skal - stickade experiment av Matilda Norberg - Falkenbergs Museum - 2015-03-03

Skal – stickade experiment av Matilda Norberg – Falkenbergs Museum – 2015-03-03

Falkenbergs Museum - annons 2015Falkenbergs Museum, Fm, är ett Designmuseum som har blivit omtalat och uppskattat. Jag besökte det i första hand för att bese och fotografera ”Knitwear – Chanel till Westwood, 1900-talets kreativa mode inom stickat, virkat och trikå”. Utställningen var utmärkt (den pågår/pågick till och med 17 maj 2015), men det var inte tillåtet att fotografera plaggen, för så hade den brittiska utställningsproducenten bestämt och det får man väl respektera.

I Projektrummet visas/visades (under samma utställningsperiod som Knitwear) Skal – stickade experiment av Matilda Norberg, som utvecklat sina alster tillsammans med italienska stickfabriker.

Ria, museets egen råtta - 2015-03-30

Ria, museets egen råtta – 2015-03-30

”Hej, jag heter Ria och är museiråtta på Falkenbergs museum”, så står det på skylten intill den lilla husråttan. En ria är annars en byggkonstruktion där man torkar säd och byggnaden som inrymmer Falkenbergs Museum var en gång spannmålsmagasin där säden lagrades före export, så lilla Rias namn har nog inte tillkommit av en slump. Annars så kan namnet också vara en förkortning av Vicktoria.

Korsvirkesbyggnad,  Falkenbergs Museum, med torkria - 2015-03-30

Korsvirkesbyggnad, Falkenbergs Museum, med torkria – 2015-03-30

Falkenbergs Museum huserar i en byggnad på Skepparesträtet, det är ett stiligt korsvirkeshus från 1865. Den anslutande konformiga rian är byggd 1883. Närliggande detta museum finns också en stadsdel med gamla vackra hus som är värda att bese.

PS/ Vad betyder strät (som i Skepparesträtet)? Har inte lyckats finna någon förklaring, men det låter likt engelska street (gata). Jag hittade bara nedanstående stycke ur ett kväde (= poetiskt alster, dikt, poem) från Svensk-Amerikanska folket i helg och söcken från 1917:

Man törnar kärnan, krossar strät / Man filar tajerd, kommer lät / Gör business och blir chitad / Man buntar jabbar, kätschar work / Man reser tjipt till New-y-ork / Av Tränds man bliver trilad.  / DS

Annas Bakgård (tidigare Falkmanska caféet) - Falkenberg 2015-04-27

Annas Bakgård (tidigare Falkmanska caféet) – Falkenberg 2015-04-27

Anna, innehavare av Annas Bakgård i Falkenberg

Anna, innehavare av Annas Bakgård i Falkenberg

Kaféer med gamla inredningar med gamla möbler i gamla lokaler, det är ett koncept som gäller lite varstans nu och det är en mysig tanke bakom, kan man väl säga. En ung kvinnlig entreprenör, Anna, driver Annas Bakgård, som tidigare hette Falkmanska Café. Till sin hjälp har hon mamma Git, som vid vårt besök kom fram till vårt bord, tog i hand och hälsade välkommen till detta nyöppnade ställe. Trevligt! Förresten så finns också Annas Trädgård, Café & Restaurang, med samma Anna som ägare.

Så här sade Anna i samband med en föreläsning i Falkenbergs Gymnasieskola: ”Jag drivs av utmaningar, älskar entreprenörskap. Jag startade Gits Gård 2006 tillsammans med min familj och driver nu även Annas Trädgård och det nya Annas Bakgård i gamla stan”.

Nu har jag träffat även Anna, i dag 25 maj (2015) närmare bestämt. Hon var lika trevlig som sin mamma och det var roligt att byta några ord med henne och dessutom kunde jag fånga henne på bild i solhörnan där vi satt med varsin Latte, lika god som förra gången jag var där. Kompisen har hunnit med en Latte en gång däremellan. Återkommer till detta mysiga café när jag/vi har vägarna till Falkenberg framöver.

Felicia vid disken på Annas Bakgård - Falkenberg - 2015-04-27

Felicia vid disken på Annas Bakgård – Falkenberg – 2015-04-27

Jag beställde en Kaffe Latte av Felicia. Latte tillhör inte vanligheterna för min del, jag tillhör dem som föredrar ”vanligt hederligt svenskt kaffe”. Men, kanske inte nu längre, denna Latte var alldeles fantastiskt god, den kan jag rekommendera. Jag tror faktiskt att den var ett antal snäpp mer välsmakande än genomsnittet och jag är ganska kräsen när det gäller kaffesmak.

Stålboms Konditori och Tårtbutik - Falkenberg - 2015-04-16

Stålboms Konditori och Tårtbutik – Falkenberg – 2015-04-16

Stålboms konditori är ett konditori i Falkenberg, det startades 1957 av Pelle StålbomDet drivs fortfarande av familjen Stålbom. 1999 flyttade konditoriet från sin ursprungliga plats i centrala Falkenberg (torget) till nuvarande läge, och fick då tillgång till en stor trädgård. Vi fikade där för ett tag sedan (inomhus, det var för kallt ute) och det är ett trevligt ställe, mycket folk runt borden i de olika rummen (verkar inte så på bilden nedan men det var nästan fullsatt) tyder också på den saken. Att prata över bordet istället för i mobilen rekommenderas. Bra kvalitet på det bakade, kommer gärna åter.

Stålboms Konditori och Tårtbutik - Falkenberg - 2015-04-16

Stålboms Konditori och Tårtbutik – Falkenberg – 2015-04-16

Förresten, när det är läge för att sitta utomhus igen så kan man passa på att komma när det är dags för bullar med bång, för musikunderhållning med kända artister står på menyn. Jill Johnson och Måns Zelmerlöw till exempel. Närboende uppskattar inte musik-underhållningen fullt ut men för övrigt så är det ett mycket omtyckt initiativ detta med Bullar & Bång.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Falkenberg, Familj, Fotoblogg, Halland, Konst, Mode, Photo blog, Trafik, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.