Strömma Farmlodge – inte som något annat …

… man bör nog se på’t för att tro på’t

Strömma Farmlodge - bör ses med egna ögon -  2015-03-01

Strömma Farmlodge – bör ses med egna ögon – 2015-03-01

Om någon sagt till mej då, när jag fotograferade vid Strömma Kvarn 1:a mars 2015, att delar av Sveriges artistelit skall uppträda i denna lada kommande sommar 2015, skulle jag ha trott på den saken? Nej! Nu när jag vet att så är fallet, att delar av Sveriges artistelit skall uppträda i denna lada kommande sommar, tror jag på den saken? Ja!

Strömma Farmlodge ligger strax utanför Tvååker i Varbergs kommun i Halland.

Musik vid Strömma Farmlodge sommaren 2015

Musik vid Strömma Farmlodge sommaren 2015

VisiitkortNu när jag har träffat Marina och hennes kompis, som förestår butiken i Mjölnarbostaden, och jag har läst lite mer om den verksamhet som pågår här vid den före detta vattenkvarnen så tvivlar jag inte. Men själv skulle jag ha haft magsår allaredan om det var jag som hade hand om’et, med restaurering av ladan och allt det andra. Det är det som skiljer en entreprenör från en sån som mej.

Magsår, ja kanske, men ge upp ett projekt? Icke! Och nog kommer Marina och hennes familj och vänner att lyckas med det som de föresätter sig, det tvivlar jag inte på. Gör man inte ett besök här så har man missat något väldigt sevärt här på den halländska landsbygden

Marina - innehavare, entreprenör - Strömma Farmlodge - 2015-04-26

Marina – innehavare, entreprenör – Strömma Farmlodge – 2015-04-26

Så här skriver Marina på Strömmas hemsida: ”Strömma Farmlodge ser jag som mitt livsprojekt! Strömma skall hela tiden utvecklas och aldrig stå still. Nu har jag lyckats få fram både ett bed & breakfast och ett café, nästa steg blir bröllop och ett restaurangkök, möjligheterna är oändliga och det gör mig så lycklig!”

1 - DSC_0685 (2) kopieraSommaren 2014 öppnades Café Kvarnen, det som ligger bakom/till höger om Marina på bilden ovan. Hemmagjord saft eller lemonad, hembakat, en macka eller vegetarisk soppa, det kan man inmundiga i Café Kvarnen i Hökens kvarn (”Högens” med lokalt uttal), en gång i tiden döpt efter frälsefogden Mathias Hök. När vi var där i slutet av april var det kallt både utomhus och därinne i kvarnhuset vid forsen i Strömma, som ligger nedströms Strömma damm med kraftverket. Under fötterna, under golvplankorna vid kassan/serveringsdisken, porlar vattnet i Tvååkersån, ett vattendrag som rensades/breddades och rätades härifrån kvarnen och vidare mot utloppet i havet under åren 1857-59 och som i fortsättningen mestadels har kommit att kallas Tvååkers kanal.

Marina i Café Kvarnen - Strömma Farmlodge - 2015-04-26

Marina i Café Kvarnen – Strömma Farmlodge – 2015-04-26

Den blicken kan flytta berg om så behövs. Eller utmana allt som kan tänkas stå i vägen vid Strömma Farmlodge (och där finns många små berg att flytta). Marina är sambo med en lantbrukare och 2005 köpte de Strömma 1, som ligger strax utanför Tvååker i Halland som jag nämnde tidigare, för att utöka lantbruksarealen men lät också tanken födas att skapa någonting mer.

Uthus vid Strömma Farmlodge "före" - 2015-03-01

Uthus vid Strömma Farmlodge ”före” – 2015-03-01

Så här såg ett av uthusen ut vid mitt besök 1:a mars 2015, i dag så har renovering påbörjats och hunnit en bra bit på väg med bland annat nya portar och utfyllt golv inne i byggnaden till höger. Men ärligt talat, första tanken då i mars var: ”riv skiten”!

Så tänker inte en entreprenör. Idén att skapa något fint började gro 2005, som redan nämnts, i samband med köpet. Strömma 1 (med kvarnen på Tvååkersidan av vattendraget, det har funnits en kvarn också på ”Spannarpssidan”, båda har kallats Hökens/Högens kvarn), och intilliggande förfallna byggnader, skulle kunna göras om till något, ja, något kul. Det behövdes många funderingar och tankar kring projektet men 2012 sattes planerna i verket. Marina har erfarenheter från inredningsverksamhet och från hotell- och restaurangbranschen och de erfarenheterna kom/kommer mycket väl till pass nu och framöver.

Café Kvarnen vid Strömma Farmlodge - 2015-05-26

Café Kvarnen vid Strömma Farmlodge – 2015-05-26

Här hoppas jag kunna bjuda på något mysigt, unikt och naturnära. En nära-livet-upplevelse!”, så säger Marina om Strömma Farmlodge. Mysigt – ja!! Unikt – minst sagt!! Naturnära – Ja!!

VykortHögens (Hökens) vattenkvarn här vid Strömma Nedre, i dag Café Kvarnen, byggdes ungefär 1860 och byggdes om 1906 efter en brand. 1884 ersattes det då befintliga vattenhjulet av en turbin, efter återuppbyggnaden fanns i Högens kvarn tre turbiner, två stående och en med liggande axel. Efter 1860 tycks inte skvaltkvarnen (till skillnad från hjulkvarn) på ”Spannarpssidan” av Tvååkersån längre ha funnits kvar. Jag vet inte när kvarnen i Högens kvarn på ”Tvååkerssidan” slutade tjänstgöra men så sent som 1997 var den i verksamhet enligt kvarnhistoriken ”Från Ottersjön till Utteros”, utkommen just 1997.

Café Kvarnen - Strömma Farmlodge - 2015-04-26

Café Kvarnen – Strömma Farmlodge – 2015-04-26

"... väl använda möbler." - Café Kvarnen

”… väl använda möbler.” – Café Kvarnen

Invändigt är Hökens/Högens kvarn minst sagt rustik med den gamla inredningen och med väl använda möbler. Originellt är alltså vattnet som forsar fram under fötterna på golvet vid kassan (vattnet kan ses mellan springorna i golvplankorna), i aprilvädret bidrar det också till att det är kallt därinne men när vädret väl förbättras så blir det säkert enbart ett pittoreskt inslag, en del av upplevelsen.

Strömma Farmlodge Bed & Breakfast - 2014-04-26

Strömma Farmlodge Bed & Breakfast – 2014-04-26

Där uppe på kullen ligger Strömma Farmlodge Bed & Breakfast med fyra rum att hyra in sig i. Ada, Junis, Signhild och Astrid, efter dessa kvinnor har Marina döpt rummen. Fyra människor som Marina känner mycket för. Ada efter kvinnan som en gång ritade huset och som dessutom fött nio barn vid Strömma. Junis efter Marinas mammas farmor, en klassisk bondhustru. Signhild, som var en människa som nöjde sig med det enkla och som bodde i ett stenhus på Gotland. Där känner jag inte till kopplingen till Marina. Den fjärde kvinnan är faster Astrid, en eldsjäl i vardagen för Marina och hennes familj.

Mjölnarbostaden, nu butik, vid Strömma Farmlodge - 2015-04-26

Mjölnarbostaden, nu butik, vid Strömma Farmlodge – 2015-04-26

Interiör, mjölnarbostaden - 2015-04-26

Interiör, mjölnarbostaden – 2015-04-26

Mjölnarbostaden - spis Norah 300 1967

Mjölnarbostaden – spis Norah 300 1967

Mjölnarbostaden vid Strömma Nedre har blivit en liten butik, Mjölnarn’s butik. Jag tänkte skriva att bostaden har förvandlats till en butik men ändrade mej, den har inte förvandlats (inte ännu i vart fall), utan ser ut som innan (se bilden till vänster). En liten bäckfåra (utan vatten) försvinner in under en husgavel.

Jag plankar text från Strömma Farmlodge’s hemsida för att beskriva vad som finns där i den gamla mjölnarbostaden, nu butik ”med sköna måsten & totalt onödiga ting”: Från att vara tokigt inrednings-intresserad till att få handplocka produkter helt själv är otroligt roligt. Äntligen ska jag få dela med mig av saker som inspirerar mig och är en känsla av Strömma. Det bästa såklart är att Ni får möjlighet att köpa med Er hem, en present till Dig själv eller till någon Du tycker om”.

Bed & Breakfast, interiör - Strömma Farmlodge - 2015-04-26

Bed & Breakfast, interiör – Strömma Farmlodge – 2015-04-26

Allt är inte till synes fallfärdigt eller använt i det skick som var. Boningshuset är invändigt mycket tjusigt och smakligt renoverat och här finns förutom rum att bo i en liten reception och matsal/frukostmatsal. Erfarenheterna från tidigare yrkesverksamhet har utnyttjats å det allra bästa. Fyra rum med kvinnliga namn att välja på alltså.

Interiör från frukost & boendedelen på Strömma Farmlodge - 2015-04-26

Interiör från frukost & boendedelen på Strömma Farmlodge – 2015-04-26

Jag upprepar vad Marina skrev på hemsidan: ”Detta är bara början. Strömma Farmlodge ser jag som mitt livsprojekt! Strömma skall hela tiden utvecklas och aldrig stå still. Nu har jag lyckats få fram både ett bed & breakfast och ett café, nästa steg blir bröllop och ett rastaurangkök, möjligheterna är oändliga och det gör mig så lycklig! Marina med familj och personal.”

Strömma Farmlodge, Strömma Nedre, Högens kvarn, är alltså inte bara ett ställe för övernattning med god frukost eller för att ta sig en fika i kvarnmiljö eller för en kvälls god underhållning, det är också ett rejält stycke halländsk och svensk historia. Vid ett litet vattendrag skapades och drevs små industrier, det fanns ett antal vattenkvarnar längs Tvååkersån, och det har förmodligen funnits kvarnar i Strömma sedan medeltiden. Fundera gärna på hur den kan ha sett ut här när bönderna kom med hästskjutsar för att få sin säd mald och hur det lät när kvarnhjulet snurrade och två kvarnstenar roterade mot varandra för att krossa säd till mjöl. Vad gjorde bönderna under tiden mjölnaren arbetade? Café Kvarnen fanns ju inte då.

Strömma Nedre är en mycket spännande plats att besöka. Följ vägbeskrivningen på Strömma Farmlodge’s hemsida för att hitta hit. Halland är vackert, där finns mer är badstränder att besöka (även om dessa ligger inom nära räckhåll).

Fler abandowest-bilder på de gamla byggnaderna vid Strömma Kvarn finns här.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Familj, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Photo blog, Semester, Sommar, Tvååker, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.