2015 – 63rd Olympia’s 3M Tour i Rijswijk, Holland …

… vid den 6:e och avslutande etappen 2015-05-17 av en cykeltävling med ett deltagande svenskt lag

63rd Olympia's 3M Tour - Rijswijk - 2015-05-17

63rd Olympia’s 3M Tour – Rijswijk – 2015-05-17

olympiastour-banner2015.jpgDet är inte det svenska laget som syns i bild utan det är det belgiska Team3M som toppar klungan tillsammans med det holländska laget Cyclingteam Join’s – De Rijke. Löparen där till vänster ställde till det en aning för cyklisterna, det var trångt över krönet på den lilla bron, och en av cyklisterna klappar förtrytsamt honom på huvudet. Loppet kördes på gator och cykelvägar.

Dennis Nystrand, skapare av och team manager för Team Bliz-Merida - 2015-05-17

Dennis Nystrand, skapare av och team manager för Team Bliz-Merida – 2015-05-17

Team Bliz-MeridaDennis Nystrand från Skara är skaparen av och Team Manager för Team Bliz-Merida, som har existerat sedan 2005 även om det först hette Team Cyclesport.se. Sportchef, eller Head Sports Director, är Mats Harring. Vi stötte på Dennis i depåområdet där han stod vid bilen, som hade ett gäng cyklar på taket. Dennis var beredd att strax åka med i tävlingskortégen, starten skulle ske om sådär tio minuter. – Detta ”Swedish international elite cycling team” består av tio åkare från Sverige, Finland, Holland, USA, Frankrike och Norge. Finske Matti Maninnen kör också för teamet, dessutom ingår fyra yngre åkare i ett eget utvecklingsteam.

Team Bliz-Merida presenteras på scenen - Rijswijk - 2015-05-17

Team Bliz-Merida presenteras på scenen – Rijswijk – 2015-05-17

logoScenen samt depån för cykelstallen var lokaliserade på Bogaardplein i Rijswijk, den stora öppna platsen vid köpcentret In De Bogaard. Stadshuset är för övrigt också beläget där intill ”torget”.

Yannick Janssen från Team Bliz-Merida laddar upp före etappen - 2015-05-17

Yannick Janssen från Team Bliz-Merida laddar upp före etappen – 2015-05-17

Yannick Janssen, som på bilden slappnar av strax före start i varvloppet/deletappen i Rijswijk, är född 1990 i Venlo, som ligger i östra delen av Nederländerna, i regionen Limburg. Han tävlar alltså för Team Bliz-Merida och bor omväxlande i Beringe utanför Venlo och i Skara i Sverige. Han spelade fotboll, innan han valde cykelsport, i klubben Wielerclub Midden-Limburg, ett val mycket på grund av att han irriterade sig över att en del lagkamrater inom fotbollen inte gav sitt bästa. Det låter som att han är en riktig tävlingsmänniska. Nu ingår han förstås i ett lag, så han kan nog driva på sina kamrater i teamet och han är också mycket riktigt en av lagets kaptener.

2014 blev det en del segrar för Yannick, som dem i WFL Chrono Trofee TT, Holland; Wielerweekend Buchten, också i Holland; Marcello Bergamo cup, stage 1 Kjellerup i Danmark; Jönköpings Varvlopp samt blev det en andraplats i Kinnekulle Cyclassic, ett par tredjeplaceringar blev det likaså.

Avslutningsvis, och då gäller det mat, så uppger Yannick att favoriträtten är ”Spinazie met room, aardappels en speklapjes”, det såg jag på en sida med uppgifter om cyklisterna. Jag har aldrig provat den rätten men den lär bestå av spenat med grädde, potatis och skivor av fläskkött. Kokt ägg skall ingå också tror jag. Jag har aldrig lyckats lista hur typisk holländsk mat ser ut, förutom att de flesta äter soppa till lunch, helst tomatsoppa och den brukar vara riktigt god. En strut pommes frites med majonäs är också en vanlig lunch, eller snarare är det väl en sorts snack food, ett tilltugg, och då äter kanske holländaren sedan ”spinazie …” som middag (eller kvällsmat som vi sa hemma när jag var liten). Spenat är i alla fall nyttigt, säkert bra för en tävlingscyklist.

Matti Manninen - (2 x finsk U23-mästare) - Rijswijk - 2015-05-17

Matti Manninen – (2 x finsk U23-mästare) – Rijswijk – 2015-05-17

Matti Maninnen satt vid ”firmabilen”, han körde inte tävlingen i Holland på grund av sviter efter skada på grund av en vurpa i en Europatour-tävling Danmark för ungefär två veckor sedan. Däremot var han beredd att åter kliva på cykeln för ett etapplopp i Polen bara några dagar framåt i tiden. Matti har som främsta meriter att vara dubbel finsk tempomästare i U23-klassen 2013 och 2014 och att ha blivit femma 2014 i landsvägsloppet i U23-EM, dessutom har han segrar i ett antal endagstävlingar. Till slutet av mars 2015 körde Matti för det brittiska stallet Team Raleigh GAC. Han kommer förmodligen att representera det finska landslaget under året.

Coen Vermeltfoort, Cyclingteam Join's - De Rijke, skriver autograf till supporter

Coen Vermeltfoort, Cyclingteam Join’s – De Rijke, skriver autograf till supporter

Här i Rijswijk skulle det köras en drygt 16 mil lång deletapp, uppdelat på 9 varv i staden, i den 63:dje upplagan av det klassiska loppet Tour Olympia 3M. Tävlingen introducerades av cykelklubben ASC Olympia, som hade grundats 1898 i Amsterdam, och loppet kördes första gången 1909. Vi kunde se loppet antingen genom vardagsrumsfönstret eller på valfri plats någonstans i Rijswijk.

Motorcykelpoliser med ekipage - Rijswijk - 2015-05-17

Motorcykelpoliser med ekipage – Rijswijk – 2015-05-17

Starten - 63rd Olympia's 3M Tour - Rijswijk - 2015-05-17

Starten – 63rd Olympia’s 3M Tour – Rijswijk – 2015-05-17

Rejält många motorcykelpoliser körde i täten och där det behövdes, minst 14 motorcyklar räknade jag till före start, uppställda här på Sir Winston Churchilllaan (som faktiskt stavas med tre L), där cyklisterna precis har anträtt sin varvresa i Rijswijk.

Utom tävlan - 63rd Olympia's 3M Tour - Rijswijk - 2015-05-17

Utom tävlan – 63rd Olympia’s 3M Tour – Rijswijk – 2015-05-17

"Flytta på dig!" - 63rd Olympia's 3M Tour - Rijswijk - 2015-05-17

”Flytta på dig!” – 63rd Olympia’s 3M Tour – Rijswijk – 2015-05-17

En Latte intill banan på Jaagpad -  Herberg Vlietzigt

En Latte intill banan på Jaagpad – Herberg Vlietzigt

En kopp Latte blev det i det goda solskenet på uteserveringen vid Herberg Vlietzigt intill cykel- och promenadstråket Jaagpad, där deltagarna i 63rd Olympia’s 3M Tour i Rijswijk susade fram längs kanalen som heter Rijn-Schiekanaal. Restaurangen beskriver sig som ”Herberg Vlietzigt, Een prachtig partycentrum, altijd feest!!”, men det var hur som helst lugnt och sansat när vi satt där.

63rd Olympia's 3M Tour - Rijswijk - 2015-05-17

63rd Olympia’s 3M Tour – Rijswijk – 2015-05-17

Segrare på den här sista etappen blev 22-årige holländaren Joris Blokker från stallet Parkhotel Valkenburg CT. Han vann före två andra holländare, de tre ingick i en grupp om sju cyklister som fick samma sluttid. Det gick inte så bra för det svenska stallet, så vitt jag kan se blev Johan Svensson bäste Team Bliz-Merida-åkare i Rijswijk på en 54:e plats (han blev 66:a totalt). Pierre Moncorgé hamnade på plats 60 (totalt på en 72:a plats).

Johan Svensson, Team Bliz-Merida, i helsvart närmast - Rijswijk - 2015-05-17

Johan Svensson, Team Bliz-Merida, i helsvart närmast – Rijswijk – 2015-05-17

Totalsegrare blev holländaren (vad annars?) Jetse Bol som tävlade för Cyclingteam Join’s-De Rijke. På andra plats kom ytterligare en holländare, Bob Schoonbroodt, Parkhotel Valkenburg Continental Team, och trea blev belgaren Nathan van Hooydonck från Bissell Development Team CT.

Servicebil för BMC Switzerland - Rijswikl - 2015-05-17

Servicebil för BMC Switzerland – Rijswikl – 2015-05-17

Efter tävlingen kom tvättmaskin och torktumlare väl till pass för det här välförsedda teamet, BMC Racing Team från Schweiz.

Bergspris - 63rd Olympia's 3M Tour - Rijswijk - 2015-05-17

Bergspris – 63rd Olympia’s 3M Tour – Rijswijk – 2015-05-17

Ett spurtpris i form av ett bergspris hör ju också till en anständig cykeltävling, vilket leder till problem i denna del av Nederländerna, ja i större delen av Nederländerna. Här är dock en lämplig plats för bergspriset, 5 meter över havet. Jag vet inte vem (eller möjligen vilka) som erövrade bergspris.

Rijswijk - karta över loppet

Fotnot: länk till Cyclesport.se

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cars, Cykel, Cyklar, Fordon, Fotoblogg, Holland, Idrott, Motion, Motorcykel, Motorcyklar, Nederländerna, Photo blog, Sport, Trafik, Uncategorized, Underhållning och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.