Ägg/sill-macka och kaffe på Äppelgården Café & Musteri …

… på vita möbler bland 250 äppelträd i Slöinge i Halland

Äppelgården Café & Musteri, Slöinge - 2015-06-05

Äppelgården Café & Musteri, Slöinge – 2015-06-05

1 - DSC_0435 kopieraÄppelgården ligger i tätorten Slöinge, ett samhälle med ungefär tusen invånare, beläget inom och söder om Falkenbergs kommun i Halland och med närhet till Halmstad. Där ligger en stor trädgård med sådär 250 stycken äppleträd och där bland träden hittar man Äppelgårdens Café och där finns också ett litet musteri.

Gården ägs av Jan och Gunvi Olsson och kaféet drivs av Camilla, som syns på bilden nedan. Trädgården ligger vid Gamla landsvägen i Slöinge och granne med Gamla E:6:an Göteborgsvägen. Efter lite knixande hittar man dit och är det riktigt bra väder, som när vi var där, så är det ett alldeles fantastiskt vackert och trevligt ställe.

Camilla - Äppelgården Café & Musteri, Slöinge - 2015-06-05

Camilla – Äppelgården Café & Musteri, Slöinge – 2015-06-05

1 - DSC_0441 kopieraÄr det inte så bra väder som denna dag så går det också att sitta under tak och förtära kaffe med hembakat kaffebröd (det är Camilla själv som bakar), våfflor med sylt eller en fjärdedel riktig hålkaka rågbröd med lämpligt pålägg (brödet kommer från ett bageri). Vi fick också en mugg med välsmakande äpplemust till, jag vet inte om det alltid ingår eller om det var en extra favör den här dagen. Kaffet och smörgåsarna, musten, solskenet och det för innevarande år ovanligt varma och goa vädret denna dag, knappt ingen blåst heller, fick kroppen och sinnet att må bättre är vanligt.

Äppelgården Café & Musteri, Slöinge - 2015-06-05

Äppelgården Café & Musteri, Slöinge – 2015-06-05

Det började med att en stenhuggare, grundläggare och murare vid namn Erik Sigfrid Johansson (1901-1978) sådde äpplekärnor, från vilka det växte upp vildaplar, som han sedan ympade. I slutet av 1930-talet köpte Erik Sigfrid ett stycke mark i Slöinge, det omfattade ett halvt tunnland. Han handgrävde och såg till att forsla bort stenar från marken och där planterade han sina ympade små äppleträd. På tomten byggde han 1942 ett hus som fick namnet Vårbacka. Mellan fruktträden planterade Erik Sigfrid jordgubbar och när det blev trångt där arrenderade han mer mark. Jordgubbarna såldes delvis genom självplockning och äpplena avyttrades bland annat till butiker runtom. Nästan 500 fruktträd av olika sorter fanns i denna hans mönsterträdgård.

Äppelgården Café & Musteri, Slöinge - 2015-06-05

Äppelgården Café & Musteri, Slöinge – 2015-06-05

Där bland träden, som i dag är en 10.000 kvadratmeter (1 hektar) stor trädgård med ungefär 250 träd, i närheten av det hus som Ernst Sigfrid en gång byggde, satt vi vid vitmålade bord och stolar (inte just vid den plats som bilden visar) och förtärde smörgåsar och drack kaffe och äpplemust och uppskattade detta goda och grönskan runtom.

Jan Olsson - Äppelgården Café & Musteri, Slöinge - 2015-06-05

Jan Olsson – Äppelgården Café & Musteri, Slöinge – 2015-06-05

Jan Olsson var vänlig och visade oss den i Österrike tillverkade äpplepressen och utrustning för filtrering och berättade om hur äpplen från en skörd mals och pressas och blir till must. Denna must kan frysas för lagring men det finns också möjlighet att pastörisera den  för att sedan förpacka i en box eller i en 75 centiliters flaska. Hållbarheten blir då lång. En del av äppleskörden förvandlas och förädlas till bland annat marmelad, äpplesirap och vinäger.

Den som har egna fruktträd kan under fruktsäsong ta sig till Äppelgården för att få sin frukt pressad till must, valfritt tappad på egna petflaskor eller dunkar alternativt pastöriserad och fylld i 3 liters ”bag in box” eller 75 centiliters petflaska, sådana kan man köpa vid musteriet. Läs på Äppelgårdens hemsida för mer information.

Jan visar äpplepressen - Äppelgården Café & Musteri, Slöinge - 2015-06-05

Jan visar äpplepressen – Äppelgården Café & Musteri, Slöinge – 2015-06-05

Jan visade hur en ”basket press” (från det österrikiska företaget Voran) fungerar, där man maler och pressar äpplen, och hur man sedan intill centrifugerar fruktmassan. Han berättade också att han och makan Gunvi flyttade hit för åtta år sedan och att trädgården då var helt igenvuxen, den hade inte haft någon riktig skötsel sedan 1970-talet. I dag kan man med egna ögon se hur välskött och vacker trädgården har blivit och där finns ett tjugotal olika äpplesorter, bland annat läste jag senare någonstans att Signe Tillisch, Cox Orange och även äpplet från Åkerö slott ingår i sortimentet på Äppelgården. Dessa tre är äpplesorter som jag minns från min egen barndom, men jag trodde inte att Åkerö-äpple odlades numera, det är ett typiskt ”lite gammaldags” äpple, som fanns i familjen trädgård och som vi lagrade i ett uthus fram till jul ungefär innan äpplena putsades av och åts upp.

Äppelgården Café & Musteri, Slöinge - 2015-06-05

Äppelgården Café & Musteri, Slöinge – 2015-06-05

Slöinge är inte så stort men det finns ändå möjlighet att köra lite fel (om man inte har en GPS inkopplad). Siaglass bör man hitta i alla fall, det är en ganska stor industri, och när man passerat denna så är man strax vid Gamla landsvägen och hittar nog utan problem till nummer 6, Äppelgården.

Konsthantverk på Äppelgården i Slöinge - 2015-06-05

Konsthantverk på Äppelgården i Slöinge – 2015-06-05

Förutom caféet så finns också en liten utställningslokal att besöka, där några konstnärer ställer ut. Äppletavlorna tror jag, utan att ha observerat någon skylt om detta, är gjorda av Ewa Cambert.

Rum att hyra (Bed & Breakfast) finns för övrigt också tillgång till på Äppelgården, som definitivt är ett ställe väl värt att besöka. (Äppelgården på →Facebook).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Falkenberg, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Semester, Sommar, Träd, Uncategorized, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.