Uti vår hage går häst och ko, ty ute på landet sådana bo …

… en hund med skräck för kor som glor, en flicka på pall vid en ko på vall, poliser på häst intill kyrka och präst 

Tvååkers landsbygd, Halland - 2015-06-07

Tvååkers landsbygd, Halland – 2015-06-07

1 - DSC_0787 kopieraSöder om Tvååker (i Halland) stod, respektive låg, mor och son Ardenner och vilade. Hur en häst med behållning kan stå och sova har jag aldrig begripit, men det tycks fungera. Ardenner är i alla fall en hästras som jag minns från min barndom, vi bodde på den sörmländska landsbygden och bönderna runtom hade en häst eller flera och det var endast ardenner som gällde. Hästen var då fortfarande en uppskattad arbetspartner, även om traktorn hade gjort sitt intåg även på de små jordbruken. Jag kan inte minnas att jag överhuvudtaget såg några andra hästraser och det är 1950-talet jag tänker på. Numera är det tvärt om med hästarna, det finns gott om hästar men det är sällsynt att man ser ardenner i hagarna. I inhägnaden utanför Tvååker fanns förresten ytterligare ett antal ardenner-fölungar, fem-sex stycken kanske.

En mörk och dimmig landsbygd, Tvååker, Halland - 2015-02-06

En mörk och dimmig landsbygd, Tvååker, Halland – 2015-02-06

Ungefär på samma plats men vid en annan årstid travade dessa hästar (ardenner väl?) en dimmig och väldigt mörk eftermiddag i början av februari. Får jag välja årstid så föredrar jag vår eller sommar. Av någon underlig anledning.

Hingsten Friké med ägaren August Larsson, Morup, Halland

Hingsten Friké med ägaren August Larsson, Morup, Halland

Text på baksidan av fotot med hästen ovan

Text på baksidan av fotot med hästen ovan

August Larsson från Hule i Morup i Halland poserar tillsammans med ardennerhingsten Friké någon gång i början av 1900-talet. Jag tror åtminstone att det står ”Friké” på bildens baksida. Hule ligger mindre än en mil från det ställe där ston med sitt föl poserar på den översta bilden. Huvudorten Morup har varit berömd för sin hästavel.

Hästar och backsippor vid Svartrå, Halland - början av 1970-talet

Hästar och backsippor vid Svartrå, Halland – början av 1970-talet

Vid denna plats i Svartrå (Halland), vid Högvadsån, växte det gott om backsippor på tidigt 1970-tal. Det kanske det gör fortfarande, det bör det väl göra, men jag har inte varit där på länge så jag vet inte. Hästarna är i alla fall inte från Ardennerna, däremot så vet jag inte vilken ras det är i stället. Jag förvånar mej över att mulen ser så smal ut på den främre hästen.

Beriden polis i samband med SD-ledaren Jimmie Åkessons (andra) besök i Varberg - 2014-08-11

Beriden polis i samband med SD-ledaren Jimmie Åkessons (andra) besök i Varberg – 2014-08-11

Två hästburna kvinnliga poliser värmer upp utanför kyrkan inför det möte som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons skall hålla i Varberg. Det blir hans andra möte på samma plats, Brunnsparken, under 2014. Det hade ju varit stökigt vid flera av de möten som hållits på andra håll i Sverige inför valet i september men nu blev det en lugn tillställning i Varberg, tack och lov. Både hästar och poliser och besökare, och inte minst Jimmie och hans stab, kunde efter mötet andas ut.

Bonzy uppskattar inte kor - mitten av 1960-talet

Bonzy uppskattar inte kor – mitten av 1960-talet

Bonzy, som var en blandning mellan chow chow och spets, hon hade inget som helst förtroende för kossor, i detta fall av rödbrokig ras (svensk röd och vit boskap). Helt ointresserad av dem så tittade hon åt ett annat håll och ville bara vandra vidare. Kor är av naturen nyfikna och intresserade och ville hälsa och undersöka, men det blev inget med den saken. Promenaden fick fortsätta utan närkontakt.

Lyngen, Morup, Halland - 2015-05-29

Lyngen, Morup, Halland – 2015-05-29

Kor är ofta nyfikna, som på bilden ovan med hunden Bonzy. Här är det ungdjur av svart/vit svensk låglandsboskap som är intresserade av kameragubben. Dessa kossor betar på en äng som går ned mot havet och de har en riktigt fin utsikt, vilken jag inte vet om de bryr sig om, de står i vart fall inte och tittar på och beundrar den utsikten.

Kor med havsutsikt vid Lyngen, Morup (Halland) - 2015-05-29

Kor med havsutsikt vid Lyngen, Morup (Halland) – 2015-05-29

Handmjölkning, väster om Tvååkers samhälle, 1944 - Foto och kolorering: Gösta Karlsson

Handmjölkning, väster om Tvååkers samhälle, 1944 – Foto och kolorering: Gösta Karlsson

Gösta Karlsson från Tvååker har både fotograferat sin syster och färglagt bilden, handkolorerat papperskopian. Platsen är vid familjegården väster om Tvååker, men den gården finns inte kvar i dag. Där rusar stället trafik fram på både motorväg och järnväg. Fotoåret var 1944, det andra världskriget pågick fortfarande, hemma i Sverige kunde livet te sig aningen idylliskt men det var arbetskrävande med jordbruk och boskap.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Djur, Falkenberg, Fotoblogg, Halland, Hund, Hundar, Photo blog, Sommar, Uncategorized, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Uti vår hage går häst och ko, ty ute på landet sådana bo …

  1. abandowest skriver:

    Hej Sofie! Tack för kommentaren, det var väldigt roligt att få den! Däremot, så fruktansvärt tråkigt att Tonita gick bort helt nyligen, jag antar att det kom oväntat. Jag önskar i alla fall dej och de dina en trevlig julhelg, den närmar sig!

    Gilla

  2. Sofie Skylvik skriver:

    Vad roligt att du har tagit kort på ett av våra Ardennerston, Tonita. Hon gick tragiskt bort för ca. en vecka sedan.. Vid sidan har hon sin sista fölunge (Caston) som nu bor i Älvdalen. Tonita har två avkommor kvar här på gården. Hon är tilldelad värdekostav Elit och var ett alldeles förträffligt bra avelssto 🙂 Mvh Sofie

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.