… på Falkenbergs Motorbana vid STCC / Västkustloppet …

Nöjd pappa kungen vid den blå-gula Volvo S60 med vilken sonen Carl–Philip vann finalrace 2 i Falkenberg
… ty det var en rafflande tillställning som bjöds. Det framgår ju tydligt av pappa kung Carl XVI:s min att det har gått bra för sonen i det aktuella andra racet i finalen av STCC på Falkenbergs Motorbana den här vackra och varma dagen. Det blev ordentligt spännande, det andra finalracet på motorbanan. Startnummer #13, Carl Philip Bernadotte, prins och dessutom nygift sådan med avverkad bröllopsresa, startade från pole position, det vill säga att han stod längst fram av alla de tretton bilarna som skulle ge sig iväg de 27 varven på den 1.843 meter långa banan. Motorbanan är belägen ungefär en mil öster om Falkenberg i Halland, i Ljungby socken (inte att förväxla med kommunen Ljungby i Småland, Kronobergs län).
Men för att börja med förutsättningarna inför Heat 2: Carl Philip skulle på grund av de gällande nya tävlingsreglerna starta främst i det andra finalheatet, eftersom han i fredagens kvalsession Q1 belade en tionde plats och den omvända startordningen innebär att de tio första startar omvänt, med den tiondeplacerade i främsta ledet i Heat 2 på lördagen, tvåan i andra position och så vidare. Bilar som hamnar på platserna elva, tolv och tretton eller längre bak startar i i den ordningen.
Thed Björk och Fredrik Ekblom är fortfarande kungar i STCC. Inte lätt för prinsen i den läckert blå-gula Volvobilen (S60), tävlande för Volvo Polestar Racing liksom Thed och Fredrik, att i det andra tävlingsheatet hålla undan för oerhört rutinerade och skickliga vinnarskallar som dessa team-kamrater likväl som för Richard Göransson, Saab 9-3, från Team Tidö och falkenbergaren Fredrik Larsson, från BMW Dealer/West Coast Racing, i en BMW SR. ⇑Carl Philip delar här ovan baksäte med Thed och Richard vid starten på gridden (racingens startplats) för en tur längs banan i en Yankee-bil från sextiotalet innan det är dags för tävling.
Volvo Polestar Racing är Volvos fabriksteam och stallchefen heter Fredrik Wahlén. Stallet grundades 2005. Själva tävlingen, STCC – the Scandinavian Touring Car Championship, startades 1996 och sägs vara det största standardvagnsmästerskapet i norra Europa. Tävlingen körs i Sverige med bilar som alla har varsin 420 hp motor och många gemensamma tekniska komponenter för att tävlingarna skall vara likvärdigt rättvisa tekniskt sett. Polestar har kört alla racen sedan starten förutom 2012, då en splittring till två klasser hade skett och Volvo-teamet körde i klassen TTA – Elitserien i Racing 2012. Den uppdelningen var nog inte så lyckad varken tävlingsmässigt eller publikmässigt, så STCC återuppstod som den enda klassen till säsongen 2013.
Inför säsongen 2015 hade Volvo Polestar Racing följande statistik i STCC: 272 race, 42 segrar och 85 pallplatser; ingen seger eller pallplats för prins Carl Philip så långt. Det blev ju en oväntad ändring på den saken i Falkenberg, i och för sig mycket på grund av de nya tävlingsbestämmelser som gäller, med omvänd startordning och att prinsen med sin tiondeplats inför lördagens finalheat hade pole position i den andra racet. Regeländringen kom ju emellertid till därför att Volvo-stallet nästan hade dödat tävlingarna med sin överlägsenhet, inte minst genom fenomenet Thed Björk, och att den riktiga kampen saknades, vilket minskade spänningen och intresset hos publiken. Inte rättvist för det duktiga laget och för de duktiga förarna men alldeles rätt tävlingsmässigt (tycker jag). Vår nationalklenod Ingemar Stenmark råkade ju ut för samma sak inom den alpina sporten, regeländring som missgynnade honom (och då tyckte jag av någon anledning inte att det var rättvist). Men det var i forntiden, nutid är i dag ungefär.
Till synes avslappnat var det i Volvos servicetält, men allvarliga miner också. Jag tyckte i alla fall att Carl Philip verkade mer avspänd och glad än vad jag sett vid de tidigare tillfällen jag bevistat STCC i Falkenberg och vid Ring Knutstorp. Erhållen rutin vad det gäller tävlingskörningar inverkar nog beträffande den saken. Jag känner mej själv också mer erfaren på området, jag var ju fullständig novis för några år sedan. Inte vad det gäller att ratta en tävlingsbil, det har jag aldrig provat på, men att förstå hur det går till på bana och i depå och var man finner de bilder man önskar.
Prinsens ekipage servas av tre mekaniker. En första-mekaniker som har ansvaret för bilen i samarbete med en andra-mekaniker och en tredje-mekare som ansvarar för bilens däck, där det gäller att se till att temperatur och lufttryck är de rätta när det är dags för föraren att ta bilen i besittning. Däcken är av dimensionen 260/660-18 fram, 280/660-18 där bak. Den blågula bilen och de två polestar-blå bilarna (med blå/gult flaggmönster på taken) har sexcylindriska motorer, kolfiberkarosser och drivmedlet är miljöbränslet alkylatbensin. Den gäller som drivmedel för alla STCC-bilarna.
Hemmaföraren Fredrik Larsson vann det första heatet före Fredrik Ekblom och Thed Björk. ⇓Här nedan tvingas Carl Philip att ta en senväg, efter tät racing strax innan, och Daniel Haglöf från PWR Racing Team i en Saab 9-3 har bekymmer i chikanen och har hamnat i sandbädden. Daniels placering blev den 11:e och sista av dem som fullföljde loppet medan Carl Philip tvingades bryta, liksom Kevin Aabol. Den sistnämnde, som är norrman, tävlar för Team Kia.
Det skulle gå bättre för prinsen i det andra heatet som blev väldigt spännande att följa, han ledde varv efter varv med hungriga vargar bakom sig. Planeringen inleddes i depåtältet, bakom bilen, i alla fall var det någon form av diskussion där.
#13 Bernadotte drog iväg i täten med Haglöf och Emma Kimiläinen tätt bakom. Fredrik Ekblom råkade emellertid ut för en touch bara några sekunder efter start, for av banan och brakade in en mur som normalt inte skall vara i vägen. Fredrik klarade sig utan skador dess bättre. Gul flagg och säkerhetsbil men när bilarna fick fri fart igen så var Carl Philip säker i täten och skaffade sig en god ledning med som mest 4-5 sekunder. Thed Björk blev i något tidigt skede av med bilens högerdörr men arbetade sig upp på en andra plats och jagade prinsen. Fredrik Larsson och Richard Göransson avancerade också starkt. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, med en Dacia körde även han kompetent och SVT:s expertkommentator Jonas Kruse påpekade, att Mattias har startfältets bredaste bil, det vill säga: han är svår att köra om.
Med sju varv kvar att köra blev det närkontakt mellan Larsson och Björk och den senare tvingades av banan för att bli kvar där. Han betraktade sedan loppet från en högt belägen och säker plats intill banan. Larsson tog upp jakten på Carl Philip. Med sex varv kvar trängde sig Larsson förbi på innerspår och övertog ledningen, före prinsen och Göransson med Andersson på fjärde plats. Fredrik Larsson är en ytterst kompetent bilförare och skaffade sig, efter att ha startat i position nio, nu en rejäl ledning och gick i mål i ensamt majestät (framför ögonen på majestätet som fanns i byggnaden vid målet). Carl Philip lyckade skickligt hålla Göransson bakom sig och Mattias behöll sin fjärde plats över mållinjen.
BMW-föraren Larsson fick inte tillfälle att fira, han meddelades nästan omgående att han hade bestraffats med ett 30 sekunders tidstillägg och därmed skuffats ned från första till en åttonde plats i prislistan och var naturligtvis inte så glad över detta. Carl Philip däremot blev glad när han fick besked om att hans andra plats förbytts till en första plats på STCC-pallen och att en dröm gått i uppfyllelse. Göranssons tredje placering i mål blev en andra plats på pallen, det var den fyrfaldige STCC-mästarens första pallplats 2015, och Mattias Andersson skulle också få kliva upp som varande inkommen i mål som fyra men omflyttad till en ”bronsplats”.
Om Fredrik Larsson kunde hålla sig för skratt så var Carl Philip Bernadotte desto gladare och den nykorade segraren tog emot gratulationer på sin väg från prispallen mot domartornet/speakertornet (eller vad det kallas). Där uppe i tornet fanns också hans far, kungen alltså, hans nyblivna hustru, tillika den nyblivna prinsessan, Sofia, plus deras hund (läste jag någonstans).
Thed Björk är fortsatt i mästerskapsledning på 208 poäng, med teamkompis Ekblom nio poäng bakom på 199 poäng och BMW-rivalen Larsson på tredje plats med 188 poäng. Bernadotte kammade hem 25 poäng med hjälp av den här segern och har totalt 36. STCC går efter denna tävling in ett femveckors sommaruppehåll och fortsätter i augusti på Karlskoga-banan.
#13 Bernadottes blågula Volvo S60 bär spår av Fredrik Larssons tuffa omkörning men det var inte den som orsakade Larssons bestraffning med ett tidstillägg. Fredrik hade nog helt enkelt ingen plats att ta vägen, bilarna låg jämsides och prinsen körde också tufft.
Orsaken till Larssons degradering var incidenten med Thed Björk. Thed, som alltså tvingades bryta det andra finalheatet på grund av skador på bilen, sade efter tävlingen, jag citerar från STCC:s hemsida: ”Det finns inte så mycket att säga om incidenten med Larsson annat än att hans straff för det var rättvist. Det har varit en händelserik helg, men jag är nöjd med vår fart och att vi går in i sommaruppehållet i ledningen av mästerskapet.”
Hemmaföraren Fredrik vann alltså det andra heatet men blev ändå bara åtta till slut. I det första tog hem dock hem segern på riktigt och egentligen så var det en bra helg. Men ändå inte. Fredrik lämnade in en protest men den avslogs. ”Jag har sett mycket värre situationer än denna och förstår inte riktigt hur det kan ge ett så stort straff, säger Fredrik. Jag bromsade upp mig bredvid Thed som trycker ut mig över curbsen och sen blir det kontakt som gör att han bryter. Det var tufft men inte alls oschysst.”
De två Volvoförarna Björk och Ekblom toppar, som nämnts, den totala prislistan med Fredrik Larsson som trea, 20 poäng efter ledaren. De båda Volvoförarna blev ju poänglösa i det andra heatet. Falkenbergs-Fredrik kan vara nöjd med helgen, tycker jag, han visade verkligen vilken tävlingsmänniska han är och hur skicklig dessutom.
Men nöjdast var prins Carl Philip – och kung Carl XVI Gustaf.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o