Ett fotriktigt inlägg från 1942 med träsula eller GeVe-sula…

… i en annons från Gislaved för skor som säljes via Skokonsum

Sommarens sko från Gislaved - Annons i SE 1942

Sommarens sko från Gislaved – Annons i SE 1942

Annons från 1955

Annons från 1955

Inte vet jag vad en GeVe-sula är tillverkad i för material, men någon form av gummiblandning bör det ha varit, om det vid tiden alls fanns något gummimaterial tillgängligt, eftersom Gummifabriken i Gislaved lär vara inblandad i tillverkningen. De tillverkade även galoscher och Kooperativa Förbundet sålde sådana men tyckte tydligen att de var för dyra, så KF köpte gummiföretaget 1927. Då kan man förstå varför annonsen på bilden nedtill hänvisar till ”skokonsum, konsum och kooperativa” för inköp av ett par sommarskor. KF:s köp av Gummifabriken ledde till ny era för Gummifabriken. KF såg genast till att sänka priset på galoscherna från runt 8 kronor paret till 4 kronor paret. Tillverkningen utökades också och mycket folk fick anställas. Eftersom ”skotillverkning passade bra för kvinnliga arbetare” var det många kvinnor som kom till Gislaved vid den tiden från byarna runtomkring och antalet anställda på fabriken ökades rejält.

Det andra världskriget förödde världen. Hitler besökte den 4:e juni detta år, 1942, överbefälhavare Mannerheim i Finland, det var ett överraskningsbesök eftersom Mannerheim denna dag fyllde 75 år. Överbefälhavaren blev just denna dag också Marskalk av Finland, det var den finländska regeringen som förlänade Mannerheim den titeln. Denne blev för övrigt senare, den 4:e augusti, också Finlands president. Hitlers och Mannerheims respektive länder hade ju en gemensam fiende i Sovjetunionen och det var väl den främsta orsaken till det tyska besöket, sommarskor var kanske inte det viktigaste samtalsämnet vid den tiden. Skorna och Hitler samsades i alla fall i samma nummer av tidningen SE från juni 1942, den utgåva som skoannonserna är hämtade från.

Jag ville ändå med det här inlägget säga, att jag tycker att skorna är riktigt eleganta. Om de också är bekväma är svårt att säga så här mer än sjuttio år senare. Kanske är en sko med ”träbonnar”, det vill säga träsulor, att föredra framför en GeVe-sula? Det skulle vara roligt att höra någon minnas och berätta om dessa skor, men det lär nog vara svårt att hitta den kvinnan i dag.

Jag har inte lyckats hitta något annat underlag som handlar om de här ”bekväma, starka och eleganta” sommarskorna från 1942, Tjust, Lysekil och vad de heter.

Gislaved - Annons i SE 1942

Gislaved – Annons i SE 1942

När jag skriver detta, i slutet av juli 2015, lyser solen rejält med sin frånvaro. Jag fryser om fingrarna vid tangentbordet, men klämmer lika väl in en annons till från 1942, det gäller Nivea Solfilter, som skall appliceras mellan Er och solen.⇓

Nivea Solfilter 1942 - tidningen SE

När där ändå är en dam i baddräkt här ovanför så kan det väl också passa med en förargad insändare, adresserad till bildtidningen SE. Den var införd i samma nummer som Nivea-annonsen, tidningen utgavs, som tidigare nämnts, i juni 1942.

Insändare SE 1942

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fashion, Fotoblogg, Mode, Photo blog, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.