… svensk industrihistoria som vi kan vara stolta över
Det här är förmodligen världens största LEGO-bil, en Volvo XC90 i naturlig storlek. Den har stått uppställd vid entrén till LEGOLAND i Carlsbad i Kalifornien, USA, nära San Diego. Platsen ligger i anslutning till den del på LEGOLAND där barn mellan 3 och 13 år får lära sig om trafiksäkerhet. Bilen togs fram som ett gemensamt projekt mellan Volvo Cars North America och LEGO.
På en riktig plattform bestående av ett Volvo XC90 chassi med hjul och däck har konstruerats en bil uppbyggd av 201.075 stycken LEGO-bitar. Denna ovanliga bil, som skapades av LEGO med hjälp av från Volvo erhållna CAD-ritningar på en riktig XC90, väger 1 329 kg. LEGOs konstruktörer konverterade dessa CAD-ritningar för att skapa ett underlag som gjorde det möjligt att utföra byggnationen och konverteringen skedde med hjälp av LEGOs patenterade mjukvara LEGOizer.
Tre veckor tog det för ett LEGO arbetslag, bestående av tre konstruktörer, att skapa en modell och ritningar i en dator. Tio veckor tog det sedan för ett arbetslag med fem ”LEGO-Mästerbyggare” att färdigställa denna speciella Volvo XC90. Bit för bit byggdes bilen med standard LEGO-bitar, inga komponenter utöver chassi, fälgar och däck användes.
Volvo Museum med besöksadress Arendals Skans på Hisingen i Göteborg är naturligtvis ett besöksmåste för den som gillar bilar och bilhistoria.
Volvo Museum, som invigdes 1995, är skapat för att bevara Volvos historia och för att göra historien tillgänglig för intresserade, som på 6.000 kvadratmeters besöksyta kan följa företagets resa och utveckling sedan starten 1927. Muséet drivs gemensamt av Volvo Car Group och Volvokoncernen (där bland annat Volvo Lastvagnar, Volvo Bussar, Volvo Penta och Volvo Construction Equipment ingår). En vandring genom salarna på muséet uppvisar både personbilar, bussar, lastbilar, båtmotorer och anläggningsmaskiner.
Åtskilliga främmande språk hördes bland de besökande när jag vandrade runt på muséet. Svenska förstås, danska, tyska, engelska, kinesiska och några språk jag inte identifierade, det är nog inte ovanligt med besökare långt bortifrån likväl som från Göteborg och andra svenska orter. Att tyska var ett vanligt besöksspråk denna dag berodde säkerligen på att ett jättelikt tyskt kryssningsfartyg låg vid kaj mindre än hundra meter från muséets entré.
Det var det finskbyggda men i Malta registrerade Mein Schiff 4 från tyskbaserade TUI Cruises som gjorde ett dagslångt besök i Göteborg och som hade lagt till vid kryssningskaj 751 Arendal i yttre hamnen. Framåt kvällningen bar det sedan för kryssningspassagerarna av mot Oslo för ett besök där nästa dag och därefter den kvällen bar det söderut igen, då mot Hamburgområdet. Fartyget är 293,2 meter långt, har en bredd av 35,8 meter och en kapacitet att härbärgera 2.790 passagerare med hjälp av en besättning på 1.030 personer.
Den här bilen, en Volvo PV60 av 1946 års modell, brukar ibland köras av en person av samma årsmodell som bilen, nämligen vår kung Carl XVI Gustaf. Kungen kör den ibland vid Svenska Kungsrallyt och första gången var på Öland 1997, samma år som rallyt startades på initiativ av bilentusiasten Boo Brasta. I samband med kungens 50-årsdag året innan förärades han just denna Volvo tack vare ett antal donatorer (nu med ensamrätt att köra rallyt).
Volvo PV60 började utvecklas 1939 men presenterades först i september 1944, försenad av andra världskriget, samtidigt som PV444 visades upp, och PV60 tillverkades sedan av Volvo under åren 1946-1950. Den ersatte förkrigsmodellen PV53-56. Mekaniskt var PV60 lik sin föregångare men med en återgång till individuell framvagnsupphängning likt den som fanns på PV36 Carioca. PV60 var influerad av amerikanska bilar, till exempel hade den rattväxel, men stora bilar av amerikansk typ passade inte in i efterkrigsekonomin. 3006 exemplar av PV60 tillverkades i alla fall, dessutom 500 exemplar av chassivarianten PV61 (som den röda bilen i bakgrunden på bilden ovan).
Volvo Environmental Concept Bus (ECB) lanserades 1995. Effektivare och säkrare busstrafik med minimal miljöpåverkan var målet för denna buss, som är mindre än en vanlig buss men som ändå rymmer nästan 80 passagerare. Den drivs av en gasturbin eller alternativt av en helt avgasfri elmotor. Föraren sitter centralt placerad och i stället för backspeglar har han kameror till sin hjälp för runtomsikt.
Karossen är tillverkad i aluminium, Som drivlina fungerar alltså en gasturbin med integrerad höghastighetsgenerator, batterier samt en elektrisk motor. Hjulbasen är 8,4 meter, totallängden 10,7 meter, höjden är 3,2 meter och bredden är 2,5 meter samt har ECB en totalvikt av 15 ton. Den här bussen är ännu så länge bara ett koncept. Rörliga bilder med bland annat Volvo ECB kan ses på denna 5-minuters video.
Det här är Volvos första buss och bussmodellen tillverkades åren 1928-1929. Den var byggd på ett PV4-chassi och hade motor- och transmissionsteknik som de första personbilarna. Träkarossen tillverkades av Arvika Vagnfabrik och det var antagligen därför som den första ägaren till den första bussen blev en lanthandlarson från Treskog i Arvikatrakten, Carl Nilsson. Motorn var en rak fyrcylindrig med sidventiler, bilen var manuellt treväxlad och den utvecklade 28 hk vid 2000 varv (rpm).
Ovanstående Volvo P1800 är en studie från det italienska designföretaget Frua, där Pelle Petterson (son till Volvokonsulten och projektledaren Helmer Petterson) hade praktikplats. Helmer var drivande för P1800-projektets tillblivelse, Pelle ritade modellen. Volvo P1800 började tillverkas 1961 och tillverkades fram till 1973, de sista åren med modellbeteckningen P1800 ES.
Bilen med den lustiga avslutningen skapades som förslag till den kommande P1800 ES-modellen. Den kapade P1800-bilen fick snart namn som Raketen och Tunnan och den var nog alltför vågad i utformningen, för det var ingen modell som sattes i produktion.
Det här besöket på Volvo Museum genomfördes i regi av ”veteranklubben” med före detta anställda på det företag som veteranerna jobbat på, ett stort företag som tillverkar elektricitet, och resan till Göteborg, som skedde per buss och med en utmärkt guide ombord, var som tidigare resor väl genomtänkt. Ett besök på Volvo Cars anläggning i Torslanda ingick också och dessa besök utföres med en rullande tur längs ”tillverkningslinan”. ⇓Blå Tåget kallas det fordon som besökare får åka i och som utgår från Volvo Car Visitor Centre. Tåget tar med sig ungefär fyrtio passagerare för en timmes ”rundresa”. Tyvärr så är inte fotografering tillåten vid besök i fabriken.

Blå Tåget – bild från volvocars.com – Besökscentret vid Volvo Cars Torslandafabrik
Här är en länk till ett aprilskämt med Volvos logotyp.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
Pingback: Söndag | Vovven Vanna – Flatcoated Retriever