… med småfräck registreringsskylt, dyngrak väg med sicksack, pedaltramp på trottoaren, Magnus på Norrgatan och blått i hamnen
Vem kan med gott samvete färdas i detta fordon? Hur som helst, registreringsnumret är inte aktuellt längre, oavsett vem som kör denna Mercedes i dag.
Något (någon) gick snett när strecken i cykelbanans mitt skulle målas. Det hände på cykelvägen mellan Skrea i sydöstra delen av Falkenberg och Heberg strax utanför, ännu mer sydöst. De vita strecken är inte så korta som perspekitvförskjutningen har gjort dem, men i en krokig följd har de målats.
Det finns ingen belysning på sträckan och längs delar av den så löper den nästan parallellt med en väg. Mittlinjen, som lär vara reflekterande, skall hjälpa cyklisterna att fokusera på cykelbanan om billjus stör dem.
Några personer har kontaktat Gatu – och trafikenheten på Stadsbyggnadskontoret i Falkenberg, vilka i sin tur har kontaktat entreprenören, Svensk Linjemarkering AB, och dessa har lovat att åtgärda målningen, det vill säga att räta ut mittlinjen. Lite synd tycker jag, det är pittoreskt och kan väl inte vara trafikfarligt. Eller kan det?
Fikade på Falkenberg Netto (beklädnadsbutik) i Heberg och passade på att fråga några i personalen om vad de visste om den här omtalade lilla vägstumpen, dels var den fanns någonstans och dels vad de tyckte om den. En av de tillfrågade kände inte alls till de krokiga strecken, en annan hade hört talas om dem men visste inte var cykelbanan var belägen medan den tredje själv cyklade längs den varje arbetsdag. Hon tyckte inte alls att det var störande och att döma av de intervjuer som setts på lokal-TV och faktiskt även på riks-TV (SVT) så uppskattade alla de lustiga linjerna. Någon tyckte att det var ett slags lyckat konstprojekt.
SVT Nyheter Halland har haft en omröstning om ett lämpligt namn på den krokiga rakan och förslaget Dyngrakan vann.
Apropå cykling. Trottoarcykling är en gren som breder ut sig alltmer, kanske inte bara i Varberg och inte bara bland yngre, som här. Kommunen har varit vänliga nog att lägga slät gatsten på vissa trottoarer, detta för att underlätta för i första hand människor med rullatorer och kanske också för barnvagnar, och dessa stenar tas som intäkt för ett kommunalt underlättande att cykla där. Kan sägas att på motstående sida av gatan, då menar jag till vänster på bilden, där på andra sidan gatan finns en riktig cykelbana + en trottoar.
För bara några dagar sedan gick jag från den öppna utfarten från gården, där jag går ut från huset där jag bor, ut på trottoaren (bara mindre gatsten på den) och var enbart hårsmånen från att krocka med en kille som raskt kom cyklade trottoaren fram. Jag hann bara säga ”vad i helvitte”, sedan var han bortcyklad. Mycket nära en krock där.
Norrgatan i Varberg, mellan Västra Vallgatan och Drottninggatan, skall bli ett gångfartsområde, en gångfartsgata, och det skall ske under 2015. Enligt beskrivning skall korsningen med fotgängartäta Kungsgatan utformas som en mötesplats och beläggas med granithällar. Få se hur det blir. Sittplatser blir det också men ändå kommer bilar att kunna ta sig fram på Norrgatan men med en lägre prioritering än fotgängare och, vilket jag misstänker, att cyklister skaffar sig en första prioritet. Nu var jag elak, lite i alla fall. Cykelparkeringar och planteringar blir det också plats för här och där.
Magnus var en av dem som arbetade med Norrgatans nya beläggning och som jag pratade med som hastigast när jag krånglade mig fram på utrymmet för gångtrafikanter. Det blev inte så mycket gatu-/arbetsrelaterat snack men han sa att det var ok att jag fotograferade honom och undrade var någonstans på nätet bilden skulle hamna, så att han och frugan kunde titta på den sedan. Här ovanför hamnade den. (Magnus fick adressen till bloggen förstås). Trevlig kille tyckte jag, kul att byta några ord med. Fast jag kunde ju ha frågat honom också om han tyckte det var roligt att vara bidragande till att Norrgatan i Varberg blir uppsnyggad.
Den söndag när kompisen Erik var uppe tidigt och fotograferade ett raserat byggnadsstaket (på bild i det förra blogginlägget) så hann han även med ett besök i småbåtshamnen i Varberg. Vattnet låg i stort sett spegelblankt och det var molnfritt, fästningen skymtar i bakgrunden och bodar, båt och vitmålade däck vid kajen speglar sig i vattnet. Blått är en dominerande färg denna morgon.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
När du hade en Mercedes började väl reg.numret på den med ett D följt av några siffror eller var det samma som idag. På den tiden fanns inte möjligheten att pryda nummerskylten med köpta namn, vilket kanske var en fördel då alltför utmanande namn kunde väcka förargelse, och arga bilförare är ju inte bra bilförare.
Lite mysigt med en krokig mittmarkering. Antingen en målare som har läskat lite för mycket
eller också en kreativ person som tyckte att en spikrak markering skulle se trist ut.
En del cyklister är aningen hänsynslösa i trafiken. En del bilister kan också inordnas i den kategorin.
GillaGillad av 1 person
Det stämmer med registreringsnumret så som du nämner, en länsbokstav (D) och ett antal siffror. Sedan blev det ett N följt av siffror men det blev aldrig aktuellt med den nya typen av registreringsskyltar 1973, så länge orkade inte Mercan vara med. Beträffande mittmarkeringen så tror jag att målaren inte tänkte på att titta bakåt när han jobbade. Och jodå, både cyklister och bilister kan ibland förvandlas till trafikmarodörer, ingen tvekan om det.
GillaGillad av 1 person