… Varberg efterlyser Fred – fredstecken vid fästningen
Lovisa var ett av alla de skolbarn som hade skapat ett fredsmärke som sedan placerats på en liten trästolpe i gräsmattan vid södra delen av Varbergs fästning. Enligt en uppgift så skulle det finnas 3.200 sådana här uttryck för fredsönskan och det var verkligen som en stor skog av skyltar som stuckits ned i gräsmattan intill fästningsmuren.
Det i dag internationellt välkända fredsmärket kom till 1958. Det fick sin design av den brittiske formgivaren Gerald Holtom inför en demonstration mot framställning av kärnvapen och avsåg att vara en symbol för kärnvapennedrustning. Märket är bildat av bokstäverna N och D i semaforalfabetet och dessa bokstäver står för Nuclear Disarmament, alltså kärnvapennedrustning.
Scotlines båtar forslar skogsprodukter och trafikerar ofta Varbergs vattenvägar till och från de brittiska öarna. Första fartyget med sådan last till Varberg anlände 1979 från skotska Inverness. Den här dagen i oktober 2015 kunde besättningen titta på en skog av fredsmärken som satt på pinnar, skapade av skogsråvara, kanske från Skottland.
700 skolungdomar fick också uppgiften att formera ett levande fredsmärke och utförde under vägledning den uppgiften väl. Det av dem skapade märket kunde i sin utformning bara ses om man stod uppe på fästningsmuren, vilket jag dessvärre inte gjorde, så jag har ”lånat” ett klipp från SVT Nyheter Halland.
På min egen bild ovan syns ändå en stor del av deltagarna. Tusentals elever hade också arbetat med fredsfrågor på andra sätt, som till exempel att samla in pengar till UNCHR och som att några har fått tillfälle att träffa flyktingar.
Christina Josefsson är chef för Varbergs Kultur & Fritidsförvaltning och som ansvarig i sammanhanget övervakade hon arrangemanget här vid södra fästningshörnan. Sedan under helgen 23-25 oktober 2015 anordnades Internationellt Fredsforum Varberg, vilket innebar tre dagars samtal om fred, och det var ett delevent i projektet Varberg Calling for Peace. Alltsamman handlar om att Varberg firar minnet av Den Allmänna Fredskongressen som ägde rum i staden 1915.
Leymah Gbowee, en av tre pristagare av Nobels Fredspris 2011, var en av de talare som var inbjudna att tala under helgen liksom man kunde beskåda Cirkus Cikör, för att nämna något av allt det som tilldrog sig i stan. Det är ju 100 år sedan Allmänna Fredskongressen hölls i Varberg och det är väl skäl att fira. Då, under midsommarhelgen 1915, första världskriget hade då pågått ett år ungefär, samlades 296 personer från 200 organisationer i Varberg för att diskutera hur världsfred skulle kunna uppnås och behållas.
Svenska freds– och skiljedomsföreningen hade då tagit initiativ till kongressen som Varbergs fredsförening höll i. Deltagarna kom till största delen från svenska freds–, nykterhets– och kvinnorörelserna, men även från andra föreningar och därtill deltog ett mindre antal utländska gäster. Helgen avslutades med en demonstration. Söndagen den 27 juni 1915 var utsedd till Kvinnornas fredssöndag och över hela Sverige samlades kvinnor och demonstrerade för fred, liksom skolbarnen gjorde vid fästningen i Varberg denna onsdag i oktober hundra år senare, 2015.
Den lite dystra fästningen, Varbergs fästning, men på något sätt ändå vackra, är väl egentligen inte någon riktigt bra symbol för fredstanken. Den uppfördes ursprungligen i slutet av 1200-talet som en borg men förbättrades under 1500- och 1600-talen till en robust fästning. Den blev en krigsskådeplats under nordiska sjuårskriget och intogs av svenskar och danskar, en gång vardera, men för övrigt har den inte varit indragen i strider. Svensk blev den efter freden i Brömsebro 1645. Fästningen har fram till 1931 också fungerat som fängelse.
Det blåste en hel del på platsen och de tunna fredstecknen slets av vinden. Utställningen, om man får kalla manifestationen så, ägde rum på onsdagen, på torsdagen var alla tecknen med pinnar borttagna, så de som inte tog chansen att se dem på onsdagen gick miste om resultaten av ungdomarnas konstnärliga insatser.
På Komedianten, biblioteket och konsthallen som också är granne med Varbergs Teater, fanns på lördagen den 24 oktober klockan 12 möjlighet att lyssna på en ”skarp” långvågsutsändning från världsarvet Grimeton radiostation. Stationen ligger några mil öster om Varberg.
Utsändningen var i morseform och samlades på biblioteket upp i en liten mottagare, den som syns på bilden ovan som en antenncirkel med ett kors i och med själva mottagaren på bordet under. Eftersom förmodligen i stort sett ingen av åhörarna kunde tyda det framknackade budskapet så hjälpte eleverna från Påskbergsskolan till med den saken genom att läsa upp en i förväg till talspråk översatt version med 12 olika delbudskap. Radioutsändningen kunde också avlyssnas ute i världen och brukar vara attraktivt för morsekunniga radioamatörer att fånga upp.
Avslutar med en länk till Fred på jorden, en sketch med Sven Melander och lilla Anna.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o