… söder om Varberg, ett mack med minnen för motorentusiasten
Det var egentligen stängningsdags (fast det finns inga bestämda tider) när vi anlände men vi fick ändå tillträde till den lilla bensinmacken, som visade sig vara större än liten och som också visade sig innehålla långt mer nostalgigrejor än förväntat.
Ofta har jag passerat förbi på den gamla E6:an mot Falkenberg och sett detta motoranknutna museum, en Esso-mack utan bensin i tanken. Muséet ligger hundratalet meter från vägen, men det har aldrig blivit av att besöka detta ställe tidigare. Nu var det dags. Om vi inte kunde tanka bensin så kunde vi i alla fall tanka oss fulla med intryck från tider som vi själva har minnen från.
En Ford pickup importerad till Sverige 1969, det är den som vår vägvisare hos Essomannen grejar med på bilden. Jag tror det är en femte generationens Ford ur F-serien, dessa tillverkades under åren 1967-1972, men alldeles säker är jag inte.
Krister, han som startat och den som driver muséet, var egentligen på väg någonstans och var lite jäktad men överlät guidning till sonen, han som mekade med Ford-pickupen, och han var också väl bevandrad på området samlarprylar inom bensinia-branschen.
När man tror att man har sett allt som finns därinne i macken så finns det ett välfyllt rum till och ett till och ett till. Man skall inte ha bråttom (inte ens om det är stängningsdags, ursäkta, jo förresten, man skall komma tidigare på dagen) för man upptäcker hela tiden något. ”Titta, den där minns jag, en sån fanns hos honom, en sån där hade vi hemma”, och så vidare. Bilden på den serviceinriktade bensinstationsföreståndaren finns inte på museimacken i Åhs, utan den är från ett tidningsklipp som jag sparat. Mannen, som finns med på min släkttavla, förestod en bensinstation i Björkvik i Södermanland och bilden är förmodligen från tidigt 1960-tal, då man ännu kunde få hjälp med att tanka, att putsa rutan eller att kolla oljan.
Så här beskriver Krister på Essomannens hemsida hur det hela började: ”För mig började det väl egentligen med att jag fick tag i skylten på taket plus en komplett stolpe med dubbelsidig Esso-skylt i kolossalformat. Den hade blivit nermonterad 1972 och sedan undanstuvad längst upp mellan takstolarna i ett kallförråd som är 10 meter högt.
Han som jag frågade var sonen till den som baxat upp skyltarna och hade ingen aning om att prylarna fanns i det mörka förrådet. Det var masonitskyltar typ glass och dricka reklam som jag frågade efter men det hade han inga. Han ringde mig ett par veckor senare och sa att han tittat upp i taket på förrådet och skymtat en Esso-skylt och nu undrade han om jag var intresserad. Gissa svaret, detta var hösten 2002 och sedan har det rullat på med nya fynd (tveksamt om frugan tycker det)”.
Tjänstefordonet, trafikdugligt naturligtvis, en Volvo Duett (211) från 1965 med Esso-logotype, står denna dag under tak. Dessa praktiska och kultförklarade lastfordon med den behagliga designen tillverkades mellan åren 1953 till 1969.
Det var egentligen inte riktigt meningen att det skulle byggas en skåpbil/ herrgårdsvagn i egen regi, men Volvo tillverkade på grund av god försäljning de i september 1949 introducerade 445-ramarna i så snabb takt att de externa karosseriverkstäderna inte hann med. Det blev ett bekymmer, 1.500 chassier fanns i årets början 1952 i lager och något måste göras för att omsätta dem.
Det bestämdes att ”ett eget skåp” skulle framtagas och skissandet och ritandet igångsattes och det skedde i Olofström under ledning av konstruktören Erik Skoog. I Olofström pressades sedan också delarna medan ram och hopmontering utfördes i Karlshamn, vilket resulterade i att den första då lastbilsregistrerade herrgårdsvagnen 445 DH kunde levereras (till den ene Volvo-grundaren Assar Gabrielsson) den 4 juli 1953. Den 20 november samma år var den första Volvo Duetten i skåputförande färdigställd och den kallades 445 DS. Ännu en version presenterades 19 juli 1955, nämligen personherrgårdsvagnen 445 PH, som var lite mer påkostad vad det gäller passagerarutrymmet. Man kan förresten observera att skåpbilen på den lilla bilden ovan till vänster har bakre stänkskärmar, detta saknar Duetten.
1965 kom den Duett till som finns hos Essomannen i Åhs, men 19 februari 1969 var det över, den sista Volvo Duetten rullade av bandet och det skedde inte i Karlshamn eller i Olofström utan i Göteborg.
Fotnot: Faktauppgifter om Volvo Duett är hämtade ur boken Volvo PV444 av Peter Haventon, Bienen & Haventon AB, utgiven 1994.
”Den som har något i huvudet skall vara rädd om det” skrämdes Tretorn med i sina annonser, men de blev ingen succé, dessa pepitarutiga bilhjälmar. De lanserades samma år som Sverige övergick från vänster- till högertrafik, 1967 alltså. Den mycket populäre programledaren för Sveriges bilradio (1956-1973), Carl-Gunnar ”CeGe” Hammarlund, hjälpte till med marknadsföring av hjälmen men inte ens hans välkända ”Hejsan-hejsan” gjorde att bilhjälmen stannade på var mans eller kvinnas huvud.
En tvåsitsig Street Rod Roadster registrerad i Sverige 1985, utrustad med en Volvo 320 82-hästars motor, står parkerad med golvmattor under. Jag vet inte vad det var för sorts bil ursprungligen, men en tvåsitsig roadster är det, en sportigt öppen tvåsitsig bil.
Avsikten med Esso-macken var från början tydligen att bygga 10 m² mack och sedan skulle det också bli ett vintergarage till Hotrod’en, men de där tio kvadratmeterna gick ganska snabbt att fylla med nostalgigrejor. Ytterligare 10 m² iordningställdes men naturligtvis blev det inom kort trångt även på den platsen och nya planer tog form gällande en utbyggnad med en carport, eller ett kallgarage om man så vill. Även garagedelen är nu en utställning, lite trång så klart, men ännu återstår att hitta det som alla andra också letar efter, vad det nu är, så det måste finnas plats ledig för det fyndet.
Klicka på kartan nedan ⇓ för att komma till kartan för området. Om inte den nostalgiska bensinstationen syns i nederkant, skrolla lite så att kartan blir större.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
Tack för kommentaren! Beträffande finansiering av muséet så lägger man en slant (sedel) i en burk, men det räcker kanske inte så långt. Det förekommer samlade besök av entusiaster (det finns många sådana runtom) och om man meddelar i förväg så kan ett litet kafé stå till tjänst med lättare förtäring. Duetten ja. Det var väl inte så vanligt förekommande att man övernattade i en husbil i form av en arbets-Duett? Robban höll tydligen inne med sina åsikter i det nämnda fallet i alla fall.
GillaGillad av 1 person
Intressant inlägg. Tror att bensinen kostade ca. 25 öre per liter när den här typen av mackar var i sin glans dagar. Det var innan skatteracet började, och den älskade inflationen satte fart. Båda sakerna tjänade kanske Sverige väl i början medan det sedan har blivit mer tveksamt. 1972 nådde bensinpriset en krona per liter, vilket man verkligen förfasade sej över. Hur finansieras det här museet? Tar man inträde? Eller har man annan verksamhet som får dela med sej av sina intäkter? Kul att någon lägger ner så mycket arbete på att visa en del av den svenska bilismens historia.
Volvo Duett var en omtyckt bil bl.a. för sin slitstyrka, ekonomi och det goda utrymmet. Morbror Simon hade en sådan. När han och Asta besökte oss i Vännevad, Katrineholm så var bilen inredd till ”husbil” och de övernattade i bilen i Robert Josefssons trädgård. Vet inte vad hr Josefsson tyckte om det? Men det visade att Duetten var väldigt användbar till olika saker.
GillaGillad av 1 person