Ofärdig byggnad, raserad brokonstruktion …

… hus med övertryck, bambuställningar och mobil bostadsenhet

Ofullbordad byggnad - Melaka, Malaysia - 2011

Ofullbordad byggnad – Melaka, Malaysia – 2011

Malacca City Emblem.jpgJag vet inte varför detta bygge i den gamla staden Melaka i Malaysia hade avstannat eller om det en gång varit tänkt att bli bostadshus eller hotell, men så här var utsikten från det hotell jag övernattade på i samband med en bröllopsfest. Övriga nätter under vistelsen i Melaka sov jag hemma hos brudens föräldrar. Brudgummen var min son. Jag kunde ha frågat någon i familjen om det insomnade husbygget, det blev inte av eftersom det var så mycket annat på gång, men det kanske inte är för sent att fråga.

Fullbordat broras - Värmbols Bruk, Katrineholm - mars 2015

Fullbordat broras – Värmbols Bruk, Katrineholm – mars 2015

1 - DSC_0045 kopieraEn dag i mars 2015 passerade en traktor med släp över den 29,6 meter långa bron i slutet av Dalvägen, strax intill de byggnader som fram till och med 1939 inhyst Värmbols Bruk (pappersmassaindustrin Wärmbols Bruk), vid Värmbols industriområde i Katrineholm. Traktorn med tillhörande släp verkar ha varit för tungt lastat, för bron kollapsade och ekipaget hamnade till hälften i vattnet. På en skylt vid det ena brofästet så var högsta tillåtna vikt angiven till 12 ton men om fordonet med last vägde över denna gräns eller ej, det vet jag inte.

Bron är ursprungligen en amerikansk armékonstruktion från 1945, av Baileytyp enligt uppgift, och har använts för passage av floden Rhen i Tyskland nämnda år i krigets slutskede.

Fullbordat broras - Värmbols Bruk, Katrineholm - mars 2015

Fullbordat broras – Värmbols Bruk, Katrineholm – mars 2015

Katrineholm

Katrineholm

En ersättningsbro skall vara klar någon gång strax efter årsskiftet 2015/2016 har det sagts, förmodligen en träbro avsedd för fordon med maximalt 3,5 tons vikt. Inte tillåtet för tunga laster att passera där alltså. Personbilar, cyklar och fotgängare är däremot välkomna att ta sig fram från den sida där festlokalen Smedjan ligger (i vänster bildkant ovan) till den sida där det en gång så populära dansstället Östdals Hage ligger (till höger om höger bildkant). Eller man kan färdas på hjul, eller promenera, i omvänd riktning om så önskas, det blir också tillåtet. Jag hoppas bara att slippa återkomma framöver med ett inslag om ytterligare ett broras på denna plats.

Fullbordad sprängning - Gropptorp, Katrineholm - 1953 - okänd fotograf

Fullbordad sprängning – Gropptorp, Katrineholm – 1953 – okänd fotograf

Kvitto - Gropptorps SpecerierHuset ser alldeles fallfärdigt ut och det finns en orsak, den kommer lite längre fram i texten. Vi var några skolbarn som steg av bussen alldeles intill Gropptorps Speceriaffär och hade sedan att gå en eller två kilometer för att komma till den lilla skolan för klasserna 3 och 4, skolform folkskola, inrymd i det som tidigare varit ett missionshus. Buss, det gällde för den kalla årstiden utan snö, is och slask, annars cyklade vi på grusvägarna till skolan och då var det sju kilometer att trampa vill jag minnas. Ett postkontor låg i ett vanligt bostadshus femtio meter från speceriaffären, som förresten också den fanns i ett vanligt bostadshus.

Ovanstående hus, det som ser så fallfärdigt ut, låg sådär hundra meter från affären utefter vägen mot skolan, den väg vi gick efter det att vi stigit av bussen, eller som vi cyklade förbi om vi cyklade. Målkevägen tror jag vägen kallades, eller Molkavägen som jag såg på Maps-kartan i dag. Södermanland alltså, några mil från Katrineholm och några mil från Vingåker. Vad hade då hänt med huset? Jo, enligt tidningsuppgifter så hade en värmepanna exploderat, inte en hembränningsapparat, som många tyckte hade varit en bättre nyhet. Karta, GropptorpPannan fanns i ett hörn av huset och det är ju inte så svårt att förstå vilket hörn det var, om man tittar på fotot. (Tack Kai Kylegård för bilden!). Det spretande huset var en riktig riksnyhet, fanns på första sidan i de rikstidningar som såldes i Sverige och möjligen också i andra lokaltidningar och måhända i utländsk press dessutom, förutom då i Katrineholms-Kuriren som gällde för vår familj. Jag tror att jag kände till vad som hade hänt innan jag såg det sprängda huset men om det var ryktesvägen eller om jag hade läst nyheten först innan jag såg huset, det kommer jag inte ihåg. Dessbättre skadades ingen av dem som bodde i huset vid explosionen, som jag vill minnas skedde nattetid.

Fågelbo av bambu - Hong Kong - januari 2009

Fågelbo av bambu – Hong Kong – januari 2009

Hong KOng symbolDet är det dock inte, ett fågelbo, utan det är någon form av byggnadsställning även om det ser spretigt ut. Jag såg i Hong Kong (Hong Kong Special Administrative Region of the People’s Republic of China) bara byggställningar tillverkade av bambu, fastsnurrade med tape eller tunna rep. Det förvånade mig en del, denna forna brittiska koloni är ju så tekniskt avancerat över huvud taget annars. Fast när det byggs så där väldigt höga och smala bostadshus och kontorsskrapor som det finns gott om i H K så tror jag att tekniken är annorlunda.

Byggnadsställningar av bambu - Hong Kong - januari 2009

Byggnadsställningar av bambu – Hong Kong – januari 2009

Gatan ovan, som man förstås inte ser så mycket av, heter Queen’s Road West och ligger på Hong Kong Island. Den är en av fyra sektioner av Queen’s Road. Det finns också Queen’s Road Central, Queensway och Queen’s Road East. Jag läste precis att Queen’s Road var den första vägen som byggdes i Hong Kong och det var britter som konstruerade den mellan åren 1841 och 1843. Vi var förresten på väg hem till vårt hotell, minns jag, och promenerade under bambukonstruktionen.

Saab 900 S 1991 med Toppola campingtillsats - Varberg - maj 2013

Saab 900 S 1991 med Toppola campingtillsats – Varberg – maj 2013

Den här Saaben är konverterad till husbil med hjälp av en campingtillsats från Scando i Landskrona. Toppola heter tillsatsen och ovanstående är anpassad för Saab 900. När det är semesterdags: bort med bakluckan, det tar väl en stund att utföra den avskalningen, inga byggnadsställningar nödvändiga, och sedan dit med huset. Inre ståhöjd två meter, därinne finns också en säng som är 170 x 200 cm. Toppolan kunde även förses med kök (?) och med uppvärmning. Förutom för Saab 900 så tillverkades Toppola också för Saab 99 (den var först), för Saab 9000, Saab 9-3 och dessutom för Ford Sierra och för Ford Scorpio. Scando lade ned tillverkningen 2006.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Fordon, Fotoblogg, Halland, Katrineholm, Malaysia, Motor, Photo blog, Resor, Södermanland, Trafik, Uncategorized, Varberg, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.