Vauxhall Velox & Cresta – bilder ur en reklambroschyr …

… ett häfte till hjälp att köpa bil på 1950-talet

Vauxhall Velox sexa - ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Vauxhall Velox sexa, 4 dörrar – ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Vauxhall Velox, 4 dörrar, 1957 - foto

Vauxhall Velox, 4 dörrar, 1957 – foto

Jag har fått låna en reklambroschyr (och det tackar jag för), ett reklamhäfte från 1950-talet med Vauxhall-bilar, förmodligen är häftet från 1957, då Vauxhall Velox/Cresta introducerades, eller möjligen från 1958. Trycksaken är välgjord men tyvärr så har inte den som skapade innehållet eller någon på tryckeriet kommit ihåg att meddela vilket tryckår som gäller. Det var väl allom givet att veta det år som trycksaken fanns i bilhandeln men sextio år senare så får man gissa med vägledning av bilmodellens utseende. Utseende ja, var verkligen Vauxhall Velox så lång som den stora bilden ovan antyder? 2,667 mm mellan axlarna, total längd 4.513 mm. Nästan exakt lika lång en Volvo V50, om man tar den som jämförelseobjekt.

I broschyren står det att man med ovanstående bil kan färdas ”med den hastighet man har lust att utnyttja, oberoende av vägbanans tillstånd … 60, 80, 100 eller 120”. Den glider också runt hörn i bebyggda områden på högsta växeln. Praktiskt.

Vauxhall Cresta - ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Vauxhall Cresta – ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Och när man sätter sig tillrätta i en Velox eller Cresta väntar en stor överraskning … massor av utrymme, på bredden, på längden, på höjden! Dessa vagnar är lågbyggda men de har lika stor inte höjd som äldre bilmodeller – det går bra att behålla hatten på! Det finns riklig plats för benen … och markfrigången räcker till för körning på fältvägar.”  står det i broschyren

"God plats för allas bagage" - ur Vauxhall reklambroschyr - förmodligen 1957 eller 1958

”God plats för allas bagage” – ur Vauxhall reklambroschyr – förmodligen 1957 eller 1958

Fyra resväskor minst skall rymmas i bagageutrymmet, det var väl tanken. Och var finns tanken? Den, bränsletanken, rymmer 49 liter. En liten handväska och en sittpinne får också plats i bagageutrymmet.

Vauxhall - ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Vauxhall – ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Skillnaden mellan Cresta och Velox är bland annat att kantlisterna är av rostfritt stål runt sidfönstren samt på mittstolparna (dessa detaljer är lackerade på Velox). Däcken på Cresta har vita sidor. Hjulsköldarna är blanka och heltäckande. Automatisk vindrutespolare av vakuumtyp. Takbelysning som automatiskt tänds när någon av de fyra dörrarna öppnas. Eldriven klocka som aldrig behöver dras upp (!). Elektrisk cigarettändare. Särskild nyckel till det stora handskfacket. Belysning i bagageutrymmet, som automatiskt tänds när bagageluckan öppnas (och eventuellt släcks när luckan stängs?). Det mesta talar för Cresta-modellen.

Vauxhall - en reklambroschyr, förmodligen tryckt 1957 eller 1958

Vauxhall – en reklambroschyr, förmodligen tryckt 1957 eller 1958

Wikipedia beskriver bilarna så här: ”Hösten 1957 kom Velox/Cresta PA. Liksom den tyska koncernkollegan Opel Kapitän var karossen influerad av det rådande amerikanska modet, med fenor och panoramaruta fram. Även bakrutan gick runt hörnen och var tredelad som på Buick och Oldsmobile från den här tiden.” Vauxhall Cresta, jämfört med Vauxhall Velox, hade lyxigare interiör och tvåtonslack.

Vauxhall Cresta - ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Vauxhall Cresta – ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Vauxhall logotypeVauxhall skapades redan 1857 av Alexander Wilson och var då ett företag som tillverkade pumpar och marina motorer. Bilar började framställas 1903. Företaget förvärvades av GM 1925 och 1930 bildades Bedford som ett dotterbolag till Vauxhall. Sedan 1980 är Vauxhalls fordon i stort sett identiska med vad som gäller för Opel, som är GM:s tyska dotterbolag och under 1980-talet drogs varumärket Vauxhall bort från alla marknader utom Storbritannien.

Vauxhall Cresta - ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

Vauxhall Cresta – ur reklambroschyr, förmodligen 1957 eller 1958

General Motors Nordiska AB i Stockholm förbehåller sig rätten att utan föregående meddelande ändra konstruktion, typ, utrustning osv. på vagnmodeller som avbildats och specificerats i denna broschyr. Sådan ändring skall icke medföra någon ansvarighet betr. vagnar, som beställts eller levererats före ändringen.” Det vill säga, man kanske fick en helt annan bil än den man hade beställt.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Fashion, Motor, Photo blog, Trafik, Uncategorized, Veteranbilar och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.