… men det kunde ha varit mycket värre
Jag märkte egentligen inte så mycket av stormen Gorm men den började i alla fall när jag tittade min son i ögonen via Skype och klockan var ungefär halv elva på kvällen. Plötsligt smattrade regn mot fönstren och det omisskännliga ljudet av stark blåst hördes utanför och blåsten tilltog i styrka. Sedan, när vi var färdigpratade, sonen och jag, en god stund senare, så lyssnade jag i sängläge på radions P1 med direktrapporteringar om stormens härjningar i södra Sverige och i Danmark. Direktsändningen skedde under programledarskap av Johar Bendjelloul och sändningen var utmärkt informativ och bra sammanhållen. Räddningstjänsten i Varberg var dessutom med på ett hörn med rapporter. Efter ungefär två timmar avtog det värsta stormandet tyckte jag och på morgonen efter gick jag en promenad till bland annat Engelska Parken. Blåsten var dock fortfarande mycket kraftig.
I Engelska parken i Varberg blåste två stora almar ned, nästan traditionsenligt höll jag på att säga, det var inte första gången. Ett av träden lade sig tvärs över Västra Vallgatan, det är efterarbetet med den röjningen som syns på den översta bilden i det här inlägget, hamn- och gatuförvaltningens driftavdelning utför arbetet. Vindstyrkan i Varbergstrakten var som mest strax under 30 m/s medan Hallands Väderö strax utanför Torekov i nordvästra Skåne uppmätte 39,8 m/s som mest i orkanbyarna, den högst uppmätta vindstyrkan i Sverige vad det gäller Gorm. Än värre var det på sina håll i Danmark: ”Samtidig registredes her også et vindstød på hele 45,9 m/s – det er det højeste, der er målt under Gorm og et efter danske forhold særdeles kraftigt vindstød.” Denna kraftiga vindstöt uppmättes på Sjællands Odde.
Hector var ingen orkan utan ett lok som drog ett större antal godsvagnar för Hector Rail AB, som är ett privatägt järnvägsföretag med 60 lok i verksamhet i Skandinavien och i Tyskland. Den här morgonen var Bombardier-loket 241 001, Traxx F140 AC, spårbundet som vanligt och på väg söderut på Västkustbanan, vilken varit avstängd tidigare på dygnet då stormen Gorm rasade som värst.
En storskarv, som hade sökt hamnlä för den starka blåsten, hade landat på kajkanten och pustade ut där. Den verkade aningen utmattad, annars så kunde orsaken till hamnbesöket också vara lämpligheten att dyka efter fisk där. Det är inte sällsynt att se skarvar inne i hamnområdet. En guding, en ejderhane alltså, simmade intill i hamnbassängens förhållandevis lugna vatten.
Här vid Ankaret, som man säger för att beskriva platsen, det ligger ett stort och massivt gjutjärnsankare vid badplatsen intill Strandpromenden, var det olämpligt att bada den här dagen men i stället som vanligt attraktivt att beskåda eller fotografera naturens vrede.
Vid Kallbadhuset i Varberg rullar rester av stormen Helga in, Helga som uppnådde orkanstyrka med uppmätta 37,9 m/s på Måseskär vid Bohuskusten. En sammanställning av kraftiga stormar i Sverige kan hittas här.
En släkting som bor och arbetar i Vänersborg beskrev Helga (stormen) så här på sin Facebook-sida den 4:e december: ”På ena sidan flög det förbi en stor studsmatta och på andra sidan välte ett stort träd så grenarna rasslade på fönstret, händelserik dag på jobbet, tror det får bli en mysfredag inomhus.”
Här finns en länk till ett abandowest-inlägg om stormen Egon i januari 2015.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o