Med handväskan som vapen – en svingad handväska …

… ”som ett uttryck för civilkurage, mod och fred”, …

Med handväskan som vapen - Varbergs fästning - 2015-12-12

Med handväskan som vapen – Varbergs fästning – 2015-12-12

… med dom orden vill konstnären och skaparen av statyn, Susanna Arwin, komplettera bilden och intrycket av den kvinna som i form av en bronsstaty sedan november detta år (2015) svingar sin väska på borggården på Varbergs fästning.

Hotel Gästis - Varberg - 2015-12-13

Hotel Gästis – Varberg – 2015-12-13

Det är inte kommunen som köpt statyn till Varberg utan det är den i staden både omtyckte och mindre omtyckte, den excentriske, kontroversielle och dessutom kommunistiske Leninpryl-samlaren och mångmiljonären men utan allt tvivel också mycket driftige hotellägaren (till Hotell Gästis, med ett stort Lenin-bad i källaren, och till Hotell Havanna), Lasse Diding. Han badar i pengar, skriver Aftonbladet. Såklart att hotellägare Diding provocerar.

Jan Myrdal i porten - Varberg - 2015-12-12

Jan Myrdal i porten – Varberg – 2015-12-12

Kompis med ärkekommunisten Jan Myrdal är han dessutom och han är också den som har sett till att det så kallade Jan Myrdal-biblioteket med 50.000 volymer har beretts plats i Varberg, ett bibliotek som invigdes vid samma tillfälle som statyn. Invigningen skulle ha förrättats av författaren Henkel Mankell, men Mankell fick inte leva så länge, den cancer han drabbats av ändade hans liv dessförinnan.

Lasse Diding, hotellägare, bild från TV-debatt

Lasse Diding, hotellägare, bild från TV-debatt

Jag vet inte var statyn (inte med Jan Myrdal utan den med damen och handväskan) skall stå permanent, det har förekommit många diskussioner och insändare om den saken. Många vill att den inte skall stå någonstans. Växjö stad (se nedan) förefaller inte vara intresserad av någon våldsbejakande handväskestaty inom sin kommungräns men någonstans i Varberg lär den till sist hamna. En blivande turistmagnet förmodligen. Fler hotellgäster till Varberg.

Med handväskan som vapen - Varbergs fästning - 2015-12-12

Med handväskan som vapen – Varbergs fästning – 2015-12-12

Förebild till statyn är den kvinna, som verkligen svingade väskan den 13 april 1985 mot, och i nacken på, en för Nordiska rikspartiets räkning demonstrerande skinnskalle. Fotografen Hans Runesson fanns på plats på torget i Växjö den dagen demonstration ägde rum och han stod en och en halvmeter från händelsen. När han efteråt och hemkommen framkallat och sköljt negativen såg han genast att detta var bilden. Nynasister och motdemonstranter, konfrontation. Bilden blev årets bild 1985 men har också av tidskriften Vi och Svensk fotohistorisk förening röstats fram som 1900-talets bästa bild (i Sverige).

Med handväskan som vapen - Varbergs fästning - 2015-12-12

Med handväskan som vapen – Varbergs fästning – 2015-12-12

Tanten med handväskanNu hör det dock till saken att kvinnan i fråga, Danuta Danielsson, som avled 1988, inte för allt smör i Växjö skulle ha önskat att hamna som staty på ett torg eller på någon annan plats. Man har väl ofta sagt ”tanten med handväskan” om kvinnan på fotografiet, men det stämmer inte in på Danuta, hon var bara 38 år gammal vid tillfället då bilden togs. Konstnären har hur som helst inte använt Danutas porträtt som förebild för statyns huvud, så Danuta kan inte identifieras på så sätt. Fotografen Runesson hade förstås också han åsikter om att att hans bild var tänkt att fungera som förlaga till en staty av kvinnan, bland annat därför att inte också skinnskallen skulle finnas med i sammanhanget. Nu är i alla fall det färdiga verket tillgängligt att beskåda, om än inte på den plats där hela dramat en gång ägde rum.

Med handväskan som vapen - Varbergs fästning - 2015-12-12

Med handväskan som vapen – Varbergs fästning – 2015-12-12

"Tantfullmess" - borggården vid Varbergs fästning - 2015-12-12

”Tantfullmess” – borggården vid Varbergs fästning – 2015-12-12

”Tantfullness – Den svenska Tanten, en skulpturarmé, också den skapad av Susanna Arrwin, den står enligt konstnären för fredlighet, trygghet och civilkurage i en orolig värld. Det känns tryggt att titta på denna fredliga lilla armé. Den svenska tanten med handväskan har alltid tilltalat mej. Kommer hon, tanten med handväskan, att finnas kvar i framtiden? Handväskor är fortfarande comme-il-faut och de skall vara exklusiva och dyra, men själva tanten, hur går det med henne? Kan en tant vara en tant, om än med handväska, om hon till exempel också är botoxad, lyft och läppförstorad?

Muséet vid borggården på Varbergs fästning - 2015-12-12

Muséet vid borggården på Varbergs fästning – 2015-12-12

Motsvarigheten till tant är ju farbror, så kallades äldre män när jag växte upp, oavsett om man var släkt eller inte, tant sa vi förresten till tanter också, men farbror säger väl ingen i dag och som tilltal förekommer väl inte heller tant? Gubbar som tillmäle är dock ganska vanligt, helst tillsammans med satsen ”vita medelålders heterosexuella män”, de (det vill säga väldigt många) är gubbar i dess sämsta bemärkelse. Vi som verkligen är gubbar, äldre män, vi räknas inte, vi finns nästan inte, och behöver inte beskrivas över huvud taget.

Riktiga beväpnade arméer med unga gubbar finns det emellertid gott om och nog av runtom i världen, tantarméer beväpnade med endast en handväska finns det däremot inte så många. En sådan står just nu på borggården på Varbergs fästning. Kom och titta på den, den finns där till och med sista januari 2016.

"Tantfullmess" - borggården vid Varbergs fästning - 2015-12-12

”Tantfullmess” – borggården vid Varbergs fästning – 2015-12-12

Så här säger Susanna Arwin på sin hemsida: ”Tanten har en fundamental enkelhet och trygghet som vi alla så väl behöver, speciellt idag när könsroller är på väg att lösas upp. Susannas förhoppning är att kvinnor ska kunna behålla och integrera den trygghet som tanten står för och hända fungera i det nya samhället. En utveckling av den gamla kvinnorollen.”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Photo blog, Uncategorized, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Med handväskan som vapen – en svingad handväska …

  1. habergman skriver:

    Bra och välskrivet inlägg. Våld är ju inte så populärt i vanliga fall men är det rätt person som slår och rätt person som får slaget kanske det är OK, dock tveksamt. Att förhärliga våld är nog fel väg.
    Att en kommunist som dessutom verkar vara kapitalist tycker att det är OK kan man förstå. Hade slaget riktats mot en kommunistisk demonstrant kanske det hade låtit annorlunda.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.