Kändisar – kända då, nu eller alltid – del 20, Peter Jezewski …

… den tidigare The Boppers-medlemmen på scenen i juli 2015 vid Wheels & Wings på Motorbanan utanför Falkenberg

Peter Jezewski - Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg - 2015-07-18

Peter Jezewski – Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg – 2015-07-18

Peter Andrzej Jezewski blev känd som basist, gitarrist och sångare i den numera kultförklarade musikgruppen The Boppers, som han var med och bildade 1977 och som slog igenom med covers på 1950- och 1960-talslåtar i form av rock’n roll och doo wop (stämsång). De klarade sig bra utan instrument också, som i succélåten Goodnight Sweetheart, Goodnight, den sjöngs acapella. Peter lämnade The Boppers 1993 och bildade i stället bandet Peter and the Chiefs och spelade under samma period även i bandet The Silhouettes och han har också uppträtt med Peter and the Bopmachine. En artistkarriär har han som omfattar ungefär 37 år och medverkan till två miljoner sålda skivor.

Peter Jezewski med band - Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg - 2015-07-18

Peter Jezewski med band – Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg – 2015-07-18

Peter Jezewski med band - Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg - 2015-07-18

Peter Jezewski med band – Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg – 2015-07-18

1 - DSC_0277 kopieraDen här dagen stod han tillsammans med sitt band om tre personer på en mobil scen i samband med Wheels & Wings utställning av veteranbilar, företrädesvis 50- och 60-tals av amerikanskt ursprung,  och platsen var Motorbanan i Falkenbergs kommun. Publiken var precis den rätta för den svängiga musik som Peter och hans tre kompanjoner framförde, det kan man för övrigt förstå genom att titta på bilden nedan.

Dansant par framför Peter Jezewski - Falkenbergs Motorbana - 2015-07-18

Dansant par framför Peter Jezewski – Falkenbergs Motorbana – 2015-07-18

Det var ordentligt med ös på scenen, vädret var kanon (vackert alltså, med solsken) och hela gräsområdet på motorbanan var garnerat med blankt upputsade (i de flesta fall) och lagom gamla bilar⇓. Många kanske inte hittade hit till scenen just då Peter och Co spelade, området är stort och det var så mycket för övrigt att titta på och till och med rock’n roll-ös kan drunkna i motorljud. En stor publik var det i alla och den verkade mycket nöjd med underhållningen.

Lincoln Premiere 1956 - Wheels & Wings 2015 - Falkenbergs Motorbana

Lincoln Premiere 1956 – Wheels & Wings 2015 – Falkenbergs Motorbana

Så här började det hela med The Boppers och jag lånar texten från deras hemsida:

”Det började i Hässelby med ett gäng grabbar som gillade jänkarbilar. I bilarna satt brödrostar (skivspottare). Plattorna som spelades stämde perfekt med dessa tjugoåringars kokande testosteronnivå. Svart rock’n roll med lika delar energi, stämsång och rebell. Vi hade en massa energi och hormoner som måste få utlopp någonstans. Rock’n roll var givet eftersom vi redan som fjortonåringar kunde sätta ihop olika band med hyfsat resultat utan att vara ruggigt duktiga musiker. Vi hette saker som Black Eye, Anaconda och The Twisting Hippie Killers och The Hell Rocking Mashed Potatoe Stampers. (Matte).”

”The Boppers bildades 1977, året efter det att kultfilmen Sista Natten Med Gänget slog igenom, och ett korståg påbörjades till rikets motorgårdar, ungdomsgårdar och folkparker. 1978 kom första plattan ‘Number 1‘ och med den var succén ett faktum i såväl Sverige som Japan. Sista natten med gänget var som film en tidigare och bättre föregångare till Grease. Dom hänger utanför Mills Drive in, och Tiger får låna en Cheva 58 för att ragga en tjej – det var en skön story och en fantastisk film om att växa upp. Rock’n roll är så mycket mer än musiken. (Matte).”

Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg - 2015-07-18

Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg – 2015-07-18

Så här står det om Be Bop A Luba, som i det här fallet är en 1950/60-talsshow av och med Peter Jezewski: ”Tillsammans med sitt 11-mannaband och gästartister lyfter de fram den bästa musiken från rock and rollens ursprung  samt de största hitsen från The Boppers glansdagar. Showen är i två akter och varar i cirka 3,5 timmar och blir en nostalgitripp tillbaka i tiden då det mesta såsom scenkläder, frisyrer, smink har en touch av 50/60-talet”.

Peter Jezewski - Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg - 2015-07-18

Peter Jezewski – Wheels & Wings, Motorbanan, Falkenberg – 2015-07-18

1 - DSC_0211 kopieraPeter var vänligheten själv och poserade framför kameran med en inövad tummen upp-gest. Strax efter mitt fotograferande var han omringad av kvinnor som ville fånga en selfie på sig själv tillsammans med den välsjungande före detta Boppers-medlemmen Peter Jezewski.  Det har dock förekommit en del återföreningar för Peter med Bopperskillarna kan väl sägas.

Här är en länk till nuvarande The Boppers officiella Facebook-sida och här en länk till ”gamla” The Boppers tillsammans med Pernilla Wahlgren (från Berns 1992). 

I det här sammanhanget kom jag att tänka på att min systerson Fredrik en gång i slutet av 70-talet, i oktober 1979 närmare bestämt, tillsammans med andra elever från hans skola fick chansen att framställa ett radioprogram, ”Skivspegeln”, som sedan sändes som ett entimmes-program på lördagseftermiddagen. Programmet bestod av uppspelning av 15 ”skivor” och mellansnack, bland annat en intervju med The Boppers-medlemmen, och en av gruppens grundare, Ingemar Wallén. Jag trodde först att intervjun hade varit med den i denna blogg aktuelle Peter Jezewski men så var inte fallet. Väl så bra ändå, The Boppers stod på toppen av sin karriär och roligt var det så klart för eleverna att ta över studion under tre timmar för inspelning av Skivspegeln.

Skolungdomar som skapar radioprogram - 1979

Skolungdomar som skapar radioprogram – 1979

Skolungdomar som skall skapa radioprogram - 1979

Skolungdomar som skall skapa radioprogram – 1979

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Motor, Musik, Photo blog, Sång, Sommar, Uncategorized, Underhållning, Veteranbilar, Wheels & Wings och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kändisar – kända då, nu eller alltid – del 20, Peter Jezewski …

  1. Pingback: Frisyrsyndromet | grafomani

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.