… sådana som har gjort sitt eller som helt enkelt är skrotfärdiga
Har man inget bättre för sig och skulle man dessutom råka ha sådär två miljoner svenska kronor till övers så kanske det skulle passa att investera i en Lamborghini Huracán 2015? Finns det mer kvar i plånboken eller på banken så finns det möjlighet att investera ytterligare i lite bling-bling och lull-lull. Att lackera fordonet i en Nemesis matt svart färg skulle till exempel kosta 112.000 SEK som tillägg och en transparent motorhuv är ju nästan nödvändig: 56.000 kronor. Billigare är rödlackade bromsok: 10.000 kronor. Någonstans därinne bak i bilen finns en 610 hk V10-motor 90° IDS, 40 valves, och en toppfart på 325 km/tim är möjlig om man finner en lämplig väg. Hur som haver, just vid detta tillfälle råkade jag inte ha två miljoner tillgängliga för bilköp men kanske en annan gång? Fast nog skulle jag väl passa bra i en Lamborghini? Tills dess det var dags att tanka eller betala försäkringen eller skatten eller köpa nya däck eller något annat oundvikligt.
Jag fick frågan, på plats vid bilen, av Lamborghini i Malmö som var utställare av detta fordon, om jag var intresserad. Klart jag var intresserad, men kanske ingen affär just nu som sagt … jag såg väl inte precis, eller inte alls, ut som en potentiell köpare men det var snällt att fråga. Fast rika människor måste ju inte se ut som rika människor, det var nog säkrast att kolla läget i alla fall.
Detta är väl ett genuint dollargrin? Ford Motor Company lade i slutet av modellåret 1957 ned sin Continental Division och i stället fick Continental leva vidare som en del av Lincoln-linan. Den nya modellen 1958, Mark III, kallades dock inte Lincoln utan fick för marknadsföringens skull beteckningen Continental III att bära på plåten. Ovanstående gräddvita kontinentala Lincon utrustades med en 7-liters MEL V8-motor med 375 hk.
Bilden på mopeden Puch Maxi Automat, som är tillverkad på 1980-talet, har jag fått från Bo Hermansson. Han skriver att moppen var svart från början. Puch Maxi tillverkades av det österrikiska företaget Puch under 1970- och 1980-talen och Maxi blev känd för sin tillförlitlighet och för sin driftsäkerhet, den har dessutom god bränsleekonomi. Exemplar i gott skick är eftertraktade av samlare i dag.
Min kompis var tidigt ute. Han hade avtalad tid vid bilverkstaden men det var som sagt ännu för tidigt, så han körde sakta. Solen lyste rakt mot förarplatsen. En bil körde lite irriterande nära där bakom så kompisen saktade in ytterligare och körde in mot kanten för att släppa förbi. Vägen kände han väl till, även om där vid kanten tidigare hade varit gräsyta, nu var det i stället asfalterad yta och där stod plötsligt en lyktstolpe.
Bilen var därefter inte körbar, kylaren hade spruckit, men lyktstolpen var oskadad, föraren likaså. Behovet av verkstadsbesök var mer uppenbart än tidigare men blev ändå inställt. Bärgningsbil fick transportera bort Saab 9-3:an. Bilen avyttrades efter beslut om den saken och jag följde några dagar senare i stället med kompisen till IKEA i Kållered strax söder om Göteborg för att inhandla en ny gammal bil. På IKEA? Ja, på parkeringsplatsen alltså. En liten bilfirma i Göteborg hade lovat att möta upp där med den bil som eventuellt skulle inhandlas. Säljaren verkade tillförlitlig, bilen av fabrikat 三菱var helt ok, så det blev affär, handskakning och saken var klar.
Den här skrotiga bilen av okänd årgång på den rassliga bilden från 1970-talet (negativet blev den gången kraftigt överexponerat) är förmodligen (ganska säkert) resterna av en skåpbil tillverkad av Grip Karosseri (Grip-kaross?) vid Grantorpet i Västervik, ett Volvo PV 445-chassi påbyggt där i Västervik. Detta Grip Karosseri startade 1937 med att tillverka lastbilshytter och företaget tog efterhand också över företaget AB Spik, som hade verkat i samma bransch men kursat. Lokaler och personal övergick till det nystartade Grip Karosseri, som ett tag när verksamheten var som mest blomstrande hade omkring 100 anställda. Tillverkningen, som var hantverksmässig, övergick allt eftersom till att framställa bilkarosser, i första hand skåpbilar. Det fanns i Sverige förutom Grip ett ganska stort antal tillverkare av chassin, de flesta använde Volvos att bygga på. 1949 introducerade Volvo PV 445-chassit och Grip-kaross inriktade sig därefter på lätta skåpbilar. Uppskattningsvis tillverkade de upp till 1500 sådana i olika utföranden på detta chassi.
Ett stort antal bilder på ombyggda eller original Duetter finnas att beskåda här.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o