En mix av hoppande, läckande, rälsgående, promenerande …

… och inte minst med en ung elitcyklist

Saga Molin - Varbergs MTB / Team Lapierre Sweden

Saga Molin – Varbergs MTB / Team Lapierre Sweden

Från min gode vän Lennart fick jag några bilder mig tillsända (önskemål av mig efter det att vi innan talats vid per telefon). Bilderna förställer Lennarts barnbarn Saga Molin, som är en utomordentligt skickligt cyklist, ung och ytterst lovande. MTB (mountainbike, eller terrängcykel) är hennes disciplin i första hand men hon är även landsvägscyklist. Om jag har förstått det rätt så har Saga hittills tävlat för Varbergs MTB men kommer från och med 2016 att representera Team Lapierre Sweden.

Förra året (2015) tävlade hon under senare delen av året som junior och hade stora framgångar, bland annat i form av dubbla SM-guld på MTB i tävlingarna F15-16 Cross-Country Eliminator (XCE) och Cross-Country Olympic (XCO). En femte plats i XCO vid UEM i österrikiska Graz/Stattegg är en fin merit, Saga hade ju ett år kvar till ”rätt” ålder. I Borås tvådagars VSG Cup vann hon både F15, F16 och Junior och i SWE Cup blev det också en förstaplats.

När det gäller landsvägscykel så tävlade Saga för Mölndals CK och vann vid cykel-SM på Sollerön linjeloppet i klass F15-16.

Saga Molin på väg mot seger i klass F15/16 vid USM 2015

Saga Molin på väg mot seger i klass F15/16 vid USM 2015

Varbergs kommun har uppmärksammat Sagas framfarter på tävlingsbanorna och under 2015 tilldelat henne ett stipendium inom kultur och idrott. Motiveringen var följande: ”för att hon med bra tryck i pedalerna och en vilja av stål ständigt når nya framgångar, samt för att hon utgör en god förebild för yngre cyklister i Varbergs kommun”.

Faktiskt bara en del av Sara Molins prisssamling - 2015

Faktiskt bara en del av Sara Molins prisssamling – 2015

I juli 2014 berättade Saga i en intervju, som jag läste någonstans, lite om sig själv, bland annat att hon cyklar MTB därför att det är spännande, det händer saker hela tiden. Allt runt om alla tävlingar är kul. Kul med nya banor med nya utmaningar och att hon gillar gillar svåra kuperade banor. Borås bana är väldigt trevlig. Det bästa tävlingsminnet var då, 2014, SM i Borås 2011. På tempot kom hon försent till starten och hann inte ens klicka i pedalen innan start. Men det gick bra och Saga lyckades vinna. Det var hennes första guldmedalj på ett SM. Orsaken till att hon började cykla då? Jo, hennes pappa började sälja cyklar och Saga tyckte det verkade kul. Sen var hon med på några tävlingar i Varberg och det var ”skitkul”. Sen har det fortsatt så.

Vildkanin på Getterön - Varberg - 2016-01-24

Vildkanin på Getterön – Varberg – 2016-01-24

Nu något helt annat: vi satt och fikade vid flygplatsen på Getterön strax utanför Varberg. Några vildkaniner skuttade förbi utanför fönstret och jag passade på att föreviga en av dem. Det finns stora mängder kaniner på Getterön, vilket man kunde läsa om i en krönika i Hallands Nyheter 19 maj 2015 under rubriken Matglada kaniner förstör odlingar. Krönikören heter Karl-Olof Andersson:

Vill man så undvika de förbannade kaninernas härjningar gäller det att spänna rejält med nät över odlingen. Jag vet efter några års pallkrageodlingar och desperata försök med rabatter på Getterön. Varenda lök utom påskliljelökarna grävdes samvetsgrant upp och de eventuella bladen och blommorna som överlevt de första attackerna av de ihärdiga krabaterna. De rara små kaninerna, som betraktare av odlingar kunde uttrycka sig. Varpå vi som kände till dessa kaniner i stället mumlade: Rara? De som gräver hålor överallt i marken, glufsar i sig alla lökar utom påskliljor, äter blommor och blad och gräver gångar i rabatter som vi ägnat så mycken glöd och rensning och gödsling och av allt att döma älskar kaos i stället för skönhet i trädgårdarna. De små jävlarna är marodörer som bara har konkurrens av mördarsniglarna som trädgårdsodlarnas gissel!

Jag tolkar det som att krönikören inte är så förtjust i vildkaniner …

Oljefynd i betongen under en oldtimer - januari 2016

Oljefynd i betongen under en oldtimer – januari 2016

En oljekälla ger sig tillkänna under betongen i garaget eller möjligen så kommer oljan från ovan. Utvinningsbar källa eller ej, det lär visa sig vilket.

Västkustbanan - Varberg - januari 2016

Västkustbanan – Varberg – januari 2016

Ett av de otaliga tillfällen i centrala Varberg då det blinkar rött och bommarna har fällts medan ett godståg med Rc-lok dundrar förbi norrut på Västkustbanan.

Apelviken, Varberg - 2016-01-24

Apelviken, Varberg – 2016-01-24

Två särdeles tråkigt gråa eftermiddagar mellan klockan fyra och fem. Snöglopp och dimma vid badstranden i Apelviken i Varberg is, en dimma som envist hängt kvar ett antal dagar. Isen i den inre hamnen i Varberg är inte lämplig att hoppa på, kan jag tillägga.

Innerhamnen i Varberg - 2016-01-25

Innerhamnen i Varberg – 2016-01-25

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Classic Cars, Cykel, Cyklar, Djur, Halland, Motion, Photo blog, Uncategorized, Vatten, Väder, Veteranbilar, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.