I Farehamnen, som är djuphamnen i Varberg, ligger när detta skrives ett fartyg som fått rubriker i pressen. Whiskey Trio heter fartyget, som är i turkiskt ägo (Trio Shipping, Istanbul, Turkiet) men Panamaflaggat och som anlände till Varberg fredagen den 22 januari. Samma dag fick ITS-inspektören Göran Larsson, som arbetar för Transportarbetarförbundet och är internationell företrädare för fartygsanställda, ett sms från en besättningsmedlem, som tyckte att Göran borde ta en titt på det turkiska fartyget där i Varbergs hamn.
ITS-inspektören som åkte till hamnen upptäckte genast att allt inte stod rätt till, det var ytterst knappt med mat och dryck och den mat som fanns var otjänlig och levnadsförhållanden i övrigt var under all kritik. Madrasser och till och med sängar åt alla saknades liksom lakan, inredningen var i dåligt skick. En säng hade sammanställts av lastpallar. De anställdas löner var ytterst dåliga. En man som hade skadat ryggen hindrades från att uppsöka läkare, mannen fick ligga med en kotförskjutning under tolv dagar. Besättningen bestod av personer från respektive Indien, Turkiet och Georgien. Transportarbetarförbundet tillsåg att förnödenheter införskaffades och att den ryggskadade fick tillfälle att uppsöka läkare.
Transportstyrelsen gjorde också en inspektion av båten och därvid hittades brister i både säkerhetshänseende och i arbets- och levandemiljöhänseende. Fartyget ansågs helt enkelt inte sjövärdigt och båten belades med nyttjandeförbud och tilläts alltså inte att lämna hamnen i Varberg före det att bristerna åtgärdats.
Aftonbladet dog till med rubrikerna ”skräckfartyg” och ”skräckskepp”.
Det allt mer omtalade fartyget, som närmast kom från brittiska Sheernes, visade sig frakta en last av militärt material i form av vapen, sprängmedel och ammunition, till exempel handvapen av typ MK36.
Whiskey Trio skulle stanna endast några timmar i Varberg för att lasta ytterligare varor av nämnda kategorier för att sedan via Nederländerna, Belgien och Montenegro stäva vidare till slutmål i Jemen och Oman, två stater på Arabiska halvön, men fick således problem med färdplanen. Whisket Trio har emellertid, enligt uppgift, alla de tillstånd som krävs för att frakta farligt gods, både ett godkännande och en klassificering för detta, däremot är båten inte högriskklassad.
Fyra personer ur besättningen, som alla är rädda för repressalier, har åkt hem till Turkiet och fartyget ligger tills vidare kvar i Farehamnen i Varberg. Det farliga godset skall lastas om till ett annat fartyg, på uppdrag av antingen rederiet eller av dem som äger lasten, oklart vilkendera parten.
Här ovan ser fartyget ut att vara lastat med sand eller flis eller vad det är, men denna massa ligger i stället på området bakom båten. Till detta hamnområde råder tillträdesförbud för icke behöriga, därav enbart båtbilder från långt håll i denna blogg. De vassare medierna, som Hallands Nyheter, har såklart haft fotograf på plats eller på en liten båt i närheten.
Den nya djuphamnen i Varberg heter som nämnts Farehamnen och den har sin tillfart från Getterövägen, alltså vägen ut mot Getterön, ön som sedan lång till tillbaka har fast landanslutning. Hamnen har 430 meter kaj med ett djupgående av 11 meter och kan ta emot fartyg med en längd upp till 240 meter. Övrig kajlängd om 1000 meter har ett djupgående omfattande 5,2–8 meter. Farehamnen kommer i framtiden att ersätta de andra hamnarna i Varberg, till exempel den där Stena Lines färja i dag lägger till.
Från samma utsiktspunkt som för den översta bilden på Whiskey Trio men efter en liten huvudvridning till höger ser man delar av Varberg med Kallbadhuset till höger, kyrkan i centrum och Påskberget till höger där bakom. Mitt i bilden, framför kyrkan, ligger Campus, där högskolestudier bedrives.
En annan utsiktspunkt hade jag när den andra bilden på Whiskey Trio fotograferades, nämligen på skäret där ”Astrid på Skäret” en gång bodde. Den svart-vita bilden ovan fotograferades alldeles i början av 1970-talet. På senare tid förföll byggnaderna en hel del men har nyligen restaurerats på ett bra sätt av Galtabäckskeppets bygglag.
Astrid Linnea Henrietta Bengtsson tillhör Varbergs historia, hon var en lokal kändis på sin tid. Hon föddes i det stora röda huset på skäret den 15 april 1906 och det var hennes hem tills hon avled 20 november 1987. Hon var flygplatsvakt vid det närbelägna Varberg/Getterön flygplats, från 1943 till 1970 och hon välkomnade ofta, iklädd flygarhuva och uniform, de väntande planen med en honnör. Hon var landets enda kvinnliga flygplatsvakt och uppbar en blygsam ersättning av Luftfartsverket. Hon kände stadens styrande personer likväl som utsatta och hjälpbehövande och lät ofta se senare bo hos sig ute på Skäret.
Vad kommer att hända med Whiskey Trio om det blir liggande kvar i Varberg utan last? Vem vet. Kanske är det då skrotfärdigt eller också blir det iordningsställt till ett gott skick och kan fara på haven igen.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o