… är Skottorps slott i södra Halland, Sveriges bäst bevarade Empireslott
Nära Hallandsås och nära gränsen mot Skåne i sydvästra Halland ligger Skottorps Slott. Detta ståtliga bygge (slottet) uppfördes ursprungligen på 1670-talet av Frans Joel Örnestedt efter ritningar som Nicodemus Tessin den äldre hade upprättat.
Det nuvarande utseendet erhöll slottet på 1830-talet efter det att hovintendent Carl Fredrik Sundvall som arkitekt hade ritat både byggnader, park, väggmålningar och möbler. Byggnadsstilen blev den vid den aktuella tiden populära empirestilen eller kejsarstilen. Ibland kallas den också Napoleonstilen efter den berömde kejsaren, som regerade under åren 1804-1815 med ett uppehåll mellan 6 april 1814 till 1 mars 1815 för att sedan med sin armé bli besegrad vid Waterloo. Karl-Johan-stilen har denna byggnadsstil också kallats i Sverige.
Skottorps Slott blev förklarat som byggnadsminne 1986 och jordbruksegendomen styckades av 2002. Slottet ägs sedan 2005 av Ingmarie och Thomas Müller-Uri. Om man är intresserad av att veta namnen på alla ägarna sedan 1436, då gården dock låg på en annan plats ett par kilometer från den nuvarande, den som byggdes 1670 och ombyggdes 1830, så klicka här.
Huvudbyggnaden är uppförd i två våningar och omges på sidorna av två fristående flygelbyggnader. Framför byggnadsverken finns en park, en så kallad engelsk park, baserad på ett engelskt pastoralt beteslandskap och inspirerat av renässansens landskapsmåleri. Så säger i alla fall de faktasidor som man kan uppsöka om man är nyfiken på vad en engelsk park är. Den engelska parken anlades (omskapades) i samband med att slottet byggdes om på 1830-talet.

I denna sal gifte sig Karl XI 1680 med Ulrika Eleonora – Skottorps slott i södra Halland – 2014-09-23
I denna sal på Skottorps slott gifte sig alltså den svenska kungen Karl XI med den danska prinsessan Ulrika av Danmark, dotter till kung Fredrik III och Sofia Amalia av Braunschweig-Lüneburg. Karl XI var son till Karl X Gustav och Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. Bröllopet på Skottorp inträffade 6 maj 1680
Så här står det på Wikipedia: ”Av sparsamhetsskäl skulle bröllopet äga rum i Halmstad, men för att undvika franske ambassadören Feuquières, som envisades att vilja vara med, beslöts i största hast att vigseln skulle äga rum på egendomen Skottorp, tillhörig hovkanslern Örnstedt, i några få personers närvaro, den 6 maj 1680”. ”Den store rikshushållaren” var känd för sparsamhet och i Halländsk årsbok 1930 står att läsa: ”På inga villkor ville han betunga sina undersåtar med utgifter för hovets räkning och dessutom var han en avgjord fiende till ståt och ceremonier”.
Karl XI var heller inte känd för att kunna stava rätt och bra och så här kortfattat har han i egna anteckningar skildrat vigseln: ”Den 6, som war åm Thorsdagen stodh mitt Bröllop uppå Skåttorp med Drångin Ullerika Elionora; min öfwerhofpredikant Magister Håkan Spegel wijdhe oss tillhopa”.
Halländsk årsbok 1930 skriver: ”När budskapet om konungens bröllop nådde Stockholm utlöste sig glädjen häröver i ett flertal magnifika gästabud”. Om Håkan (Haqvin) Spegel kan nämnas, att han var nyutnämnd biskop (superintendent) på Gotland. Det kan också tilläggas att den franske ambassadören, som var så ivrig att få närvara vid det kungliga bröllopet, anlände först dagen efter högtidligheten.

I denna sal gifte sig Karl XI 1680 med Ulrika Eleonora – Skottorps slott i södra Halland – 2014-09-23
Resultatet av detta giftermål blev att Ulrika Eleonora födde sju barn, Hedvig Sofia, Karl, Gustaf (1683-1685), Ulrik (1684-1685), Fredrik (27 sept-12 okt 1685), Karl Gustaf (1686-1687) och Ulrika Eleonora. Fyra av barnen dog i unga år och av pojkarna var det bara Karl (Karl XII) som uppnådde vuxen ålder. Ulrika Eleonora, med samma namn som sin mor, blev regent av Sverige efter broder Karls (XII) död 1718 men avsade sig året efter tronen till förmån för sin gemål Fredrik av Hessen.
Slottsfrun Ingmarie Müller-Uri tycker om att berätta slottets historia, ”jag kan prata hur länge som helst om slottet” säger hon enligt en intervju i Hallands-Posten 2011. Hon berättade i intervjun också att slottets fasad har renoverats och målats om, ett arbete som tog två år i anspråk och som onekligen blev tilltalande
Det har inget med ovanstående uppstoppade rovfågel att göra men 2008 gjordes en fladdermusinventering i Halland och området runt Skottorps slott var ett av de artrikaste i länet. Minst sju olika sorters fladdermöss upptäcktes i området, bland andra dvärgfladdermus och nordisk fladdermus. Som lite kuriosa kan också citeras från slottets hemsida: ”I bortre delen av parken finns det gamla trädgårdsmästeriet, där det odlades persikor, aprikoser och orkidéer redan på 1800-talet! Vinbergssnäckor inplanterades, vilka finns kvar än idag”.
Vid Skottorp Slott finns också ett mejeri och i det rejäla stenstallet ligger mejeriet. Där tillverkas också ost, som kan köpas i den i stenstallet befintliga ostbutiken. På mejeriets hemsida berättas om mejeriets tillkomst och om om mejeriet och osttillverkningen:
”Att det idag tillverkas ost på Skottorps slott är ingen slump. När Ingmarie Müller-Uri och hennes man Thomas tog över slottet 2005 föddes idén om ett mejeri på slottet. Ingmaries kusin, Lars-Inge Gunnarsson, ägde redan jordbruket, Skottorps Säteri, med över 500 mjölkkor, så mjölkleveransen var säkrad. Dessutom har Ingmarie arbetat inom mejeribranschen hela sitt yrkesliv. Hon är uppvuxen i trakten där osttillverkning är en gammal tradition. I grannbyn Vallberga låg till exempel tidigare ett stort mejeri, på sin tid en av landets främsta tillverkare av kittostarna Ambrosia och Fontina. Så anorna och hantverkskunnandet är djupt rotade i bygden. Hösten 2011 ystades den första osten och drömmen blev verklighet och vi kan nu erbjuda både milda och lagrade ostar”.
Ostbutiken har öppet året runt, vardagar och lördagar, och om man besöker den så kan man ju passa på att bese slottet och dess omgivningar samtidigt. Jag är osäker på om själva slottet kan ses invändigt endast genom föranmälda besök för grupper och om caféet i en av flyglarna likaså bara kan besökas i samband med föranmält besök. Kolla in på Skottorps Slotts hemsida för aktuella uppgifter. Det är ett väldigt vackert ställe och pampigt och jag tycker att de här trakterna vid foten av Hallandsås är riktigt besöksvärda med eller utan slott.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
Pingback: Cykling på Hallandsåsen - andebark.seandebark.se