Blandade intryck från spårbunden miljö …

… med utgångspunkt i Varbergs station

Viskadalsbanan - Västtågen - Varberg - 2016-02-18

Viskadalsbanan – Västtågen – Varberg – 2016-02-18

Viskadalsbanan

Viskadalsbanan

Två Västtåg står nos mot nos vid Varbergs station och småpratar med varandra. De diskuterar det erbarmligt dåliga enkelspår de har att rulla på längs den 84 kilometer långa sträckan mot Borås, på den järnväg som heter Viskadalsbanan.

Utefter dessa spår, som i stort följer Viskans* dalgång*, passeras 12 orter. Inte nog med det, på denna sträcka passeras också 180 järnvägsövergångar och av dessa är hälften, 90 stycken, obevakade. På denna järnvägssträcka med så många obevakade övergångar har det hänt åtskilliga olyckor, ibland svåra, och dessutom många incidenter av lindrigare slag. Viskadalsbanan har med dagens mått sett en mycket låg banstandard. Banan består helt och hållet av skarvspår på träslipers på antingen grusballast eller makadam. Den är elektrifierad och har ATC-system men saknar fjärrstyrt trafikstyrningssystem.

(Länkar till information om *Viskan respektive *Viskans dalgång/Viskadalen).

Varbergs station (invigt 1880) - 2016-02-18

Varbergs station (invigt 1880) – 2016-02-18

På banan går främst persontåg men även viss godstrafik, som dock är begränsad på grund av den låga spårkapaciteten. Viskadalsbanan är också omledningsbana vid eventuella störningar på Västkustbanan mellan Varberg och Göteborg.

Jag hittade en lista på vad som hände på denna sträcka under 2014 och här följer den i lite förkortad form: – Rälsbrott vid Duvebäcken – Tåg kör på ett träd mellan Viskafors och Fritsla – Rälsbrott Varberg-Veddige, hastigheten sänks till 40 km/h – Spårfel i nedstukad skarv – Bil kör ner bommarna i Veddige – Rälsbrott i växel i Borås – Rälsbrott, båda skarvjärnen i en rälsskarv har gått av – Tåg kör mot stopp i Varberg och kör upp en växel – Växel 12 i Borås ur kontroll –  Spänninglöst i Borås, en trädgren har lagt sig på taket till ett tåg och kortsluter mot kontaktledningen – Ett trasigt skarvjärn mellan Horred och Björketorp upptäcks – Sättning i spåret mellan Veddige och Horred, Dåligt spårläge mellan Borås och Viskafors – Kortvarigt trafikstopp Borås-Skene – Sättning i banvall och dåligt spårläge – Befästningar i rälsen saknas på en 30 meter sträcka mot Veddige på Varbergs Krokodillokdriftsplats, stopp över natten, därefter sänkt hastighet över plankorsningen -Självmordsbenägen person hotar sätta sig på spåret i Varberg – Två skarvjärn av mellan Horred och Järlövsby – Spårfel mellan Borås och Skene. Klart för trafik 1, 5 timma senare – Nedriven kontaktledning mellan Varberg och Veddige – Banvallen rasar mellan Björketorp och Horred på grund av mycket regn, totalt stopp i trafiken under 2,5 dygn – Tåg spårar ur i Veddige efter en felberäkning vid sliperbyte, inga personskador – Polisen jagar en rånare och begär trafikstopp på flera järnvägssträckor – Fel på hjälpkraften Varberg-Borås, Borås-Herrljunga.

Lok Nr 9 - Varberg-Borås Järnväg - okänt år - (privat foto)

Lok Nr 9 – Varberg-Borås Järnväg – okänt år – (privat foto)

Bilden ovan har jag fått låna av en gammal vän, som hade den i ett fotoalbum. Mannen bredvid loket är en släkting till den vännen. Loket, ett tenderlok, har som synes nummerbeteckningen 9 (WBJ 9) och det levererades 1905 från tillverkaren Nohab i Trollhättan. Redan 1878, två år före Viskadalsbanans invigning, levererades för övrigt ett lok till Varberg-Borås Järnväg och det loket råkade vara det hundrade som tillverkats av Nohab.

Västtågen är ett samarbete mellan Västtrafik, Hallandstrafiken och Jönköpings Länstrafik. I Halland trafikerar Västtågen sträckan mellan Varberg och Borås på Viskadalsbanan, som ursprungligen hette Warberg-Borås Järnväg (WBJ) och är ett enkelspår, som nämnts, med en längd av 84 km. Banan invigdes i november 1880, efter några decenniers diskussion om olika planer, men redan 1879 kunde linjen användas för godstransport mellan Borås och Björketorp.

För att sammanbinda den nya linjen med smalspåriga Borås-Herrljunga Järnväg (BHJ), byggde man en omlastningsstation vid Karlsberg strax utanför Borås. 1930 förenades de båda bolagen till ett, med namnet Varberg-Borås-Herrljunga Järnväg (VBHJ).

I samband med nedläggningsvågen under 1980-talets första hälft var persontrafiken på banan Varberg-Borås i riskzonen. 1986 kom emellertid SJ och det dåvarande länstrafikbolaget Älvsborgstrafiken överens om att hålla liv i banan med hjälp av en utvecklad trafik.

Längs järnvägen vid banområdet - Varberg - 2016-02-18

Längs järnvägen vid banområdet – Varberg – 2016-02-18

Trots att spåren till Varbergs station ligger bara några hundra meter från Kattegatts böljor så är det inte någon havsutsikt som möter resenären norr om stationen, utan en hoper förfallna industribyggnader, verkstäder och lokstall. En riktig skamfläck måste sägas, skämmigt, även om också byggnadsruckel har ett estetiskt värde (tycker jag).

Verkstäder och lokstall uppfört 1880 - Varberg

Verkstäder och lokstall uppfört 1880 – Varberg – (oklart vilket år bilden är fotograferad)

Följande text har jag hämtat från Historiskt om Svenska Järnvägar: ”För den rullande materielens drift – och underhåll uppfördes i Varberg 1880, cirka 400 meter norr om stationshuset, en lok- och vagnverkstad i tegel. I anslutning till denna byggdes ett mindre lokstall i trä och framför detta nedlades en vändskiva på drygt 6 meter. 1882 revs trästallet och ersattes av ett rundstall i tegel och med sju stallplatser. Vändskivan byttes till en 12 meters. I samband med att WBJ och BHJ slogs ihop till en järnväg 1930 byggdes en ny huvudverkstad i anslutning till lokstallet”.

Längs järnvägen vid banområdet - Varberg - 2016-02-18

Längs järnvägen vid banområdet – Varberg – 2016-02-18

Industrispår mot hamnen - Varberg - 2016-02-18

Industrispår mot hamnen – Varberg – 2016-02-18

Lokföraren står på ett fotsteg på den bakre av tågets alla vagnar och backar in mot terminalbyggnaderna för avlastning. Jag vet inte så mycket om hur hanteringen går till, men det ser lite avigt ut med det långa tågsetet som framförs av mannen som står med en fjärrkontroll längst fram som egentligen är längst bak, loket finns i andra änden.

Varbergs kommun är infrastrukturförvaltare på sidospåren från Trafikverkets anslutningsväxlar till Väröspåret, som utnyttjas varje dag året runt, och är ett viktigt inslag för hanteringen av gods till och från Varbergs hamn. Väröspåret uppkom i samband med att Södra Cell (Värö Bruk) byggde sin fabrik knappa två mil norr om Varberg år 1972 och är direkt kopplat till brukets verksamhet. Bruket producerar klorfri långfibermassa (cirka 425.ooo ton barrsulfatmassa per år), el, fjärrvärme, torkad bark. Även sågade trävaror transporteras till hamnen.

Industrispår mot hamnen - Varberg - 2016-02-18

Industrispår mot hamnen – Varberg – 2016-02-18

Ja, så har vi det runt järnvägen och järnvägsstationen i Varberg i Halland. Och vi vet inte om den tilltänkta och för full kalkyl pågående projekteringen (2015-2018) av Varbergstunneln, järnvägstunnelbygget under staden, verkligen kommer att resultera i ett tunnelbygge med start 2019 och som är färdigställt 2024. Om pengarna verkligen kommer att finnas där då det är dags eller då det skulle ha blivit dags. Beräknad kostnad är 2,9 miljarder kronor enligt 2009 års prisnivå. Finansieringen står Trafikverket för med 2,4 miljarder kronor med hjälp av Varbergs kommun 290 miljoner, Jernhusen 60-100 miljoner och Region Halland 210 miljoner.

Utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår med hjälp av Varbergstunneln, som det hela handlar om, har pågått i många år och idag är cirka 85 procent av Västkustbanan utbyggd. Jag citerar från Trafikverkets hemsida: ”Med ett fullt utbyggt dubbelspår blir kapaciteten på banan större, och därmed kan turtätheten öka för både person- och godståg. I och med utbyggnaden till dubbelspår ökar den tekniska standarden på hela Västkustbanan. Detta innebär att hastigheten kan höjas, vilket förkortar restiden och även ger en större tillförlitlighet.” Kanske blir det snyggare runt banan så småningom.

Green Cargo T44 335 - lok tillverkat 1976 av Bofors-Nohab AB, Trollhättan

Green Cargo T44 335 – lok tillverkat 1976 av Bofors-Nohab AB, Trollhättan

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Fotoblogg, Halland, Järnväg, Photo blog, Tåg, Uncategorized, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.