Bilder fångade här och där och då och då …

…  på fågel (inte påfågel) och på ett digitalt brev från PostNord och på … ja, lite annat också, en rondellgubbe till exempel och ett garnträd och en hund som vill sticka dit där det är stickat

Ormvråk (tror jag) - Björkäng, Varberg . 2016-02-19

Ormvråk (tror jag) – Björkäng, Varberg . 2016-02-19

Det satt en ormvråk på en vägskylt intill gamla E6:an vid Björkäng i Tvååker söder om Varberg i Halland men jag hade inte kameran tillreds. På återväg så satt fågeln inte kvar på vägskylten men väl på en stenhög intill vägen. Stopp där, försiktigt ned med fönstret och ut med objektivet. Såklart gillade inte vråken min närvaro, den flög, jag beklagar att jag störde den, men några bilder blev det.

Förresten så såg jag en havsörn i luften framför bilen på vår väg mot Getterön för en tid sedan. Inte alls långt upp i luften svävade den väldigt stora och ståtliga fågeln men ingen kamera hade jag med över huvud taget den gången. F-n också!

Ormvråk (tror jag) - Björkäng, Varberg . 2016-02-19

Ormvråk (tror jag) – Björkäng, Varberg . 2016-02-19

Att bli störd i väntan på att kvällsmaten skall infångas är förstås inte så roligt, men helt avslappnad kan man nog inte räkna med att få sitta intill en livligt trafikerad väg.

Björkäng på kartaPlatsen där Björkäng ligger, liksom Björkängs Havsbad, och där fågeln sitter, skall inte förväxlas med Björkäng Vägkrog. Den krogen ligger ungefär fem kilometer fågelvägen(!) i nordlig riktning intill E6/E20 nära Tvååkers samhälle. Motellet, som ursprungligen låg i orten Björkäng, startade 1958 som en liten bensinstation vid gamla E6, eller Riksväg 2 (Rikstvåan) som den stensatta vägen hette då. Företaget har alltsedan dess varit privatägt och drivits som ett familjeföretag. 1988 flyttade företaget från Björkäng, det följde helt enkelt med det då pågående motorvägsbygget till en plats vid nuvarande E6/E20, vid Himle nära tätorten Tvååker. Ortsnamnet följde också med och raststället fick heta Björkäng Vägkrog. Det ”riktiga” Björkäng finns kvar där det låg innan. Ägarna som startade  ”Björkängs Motell” 1958 sålde 2010 sitt livsverk.

Den nämnda småorten Björkäng omfattar bebyggelse i Björkäng och Smedsgård belägna vid kusten i Tvååkers socken. Färre än 150 invånare är det men då är inte alla sommarboende inräknade (och de är många), de som har sommarstugor i området eller fasta platser på campingen. Hela Hallandskusten är förresten impregnerad med sommarhus. (Jaha, det blev en hel del om Björkäng trots att bara suddig bakgrund kan ses på ormvråks-bilderna).

1 - DSC_0147 kopiera

A letter from the Liberoklubben is on its way to you”. Jag fick en sms-avisering från PostNord om ett annalkande brev från Liberoklubben. Jag blev fundersam av tre orsaker: -1) Liberoklubben vänder sig till gravida eller väntande föräldrar och dem som har små barn. Blöjklubben ungefär. Jag som ensamstående manlig pensionär, ej gravid, har ingen orsak precis att vänta brev från denna klubb. -2) Jag såg att PostNord hade problem med falska mejl. -3) Jag undrade/undrar varför PostNord aviserar kommande brev, det räcker väl med att brevet dimper ned i brevlådan eller passerar inkastet.

Alltså kontaktade jag PostNord och fick detta svar: ”Hej, tack för din e-post. Bluffmejlen har inte sett ut så. Så här har det stått: Rubriken på mejlet är exempelvis #Du har lösta paket# eller #Kuriren Har Inte levererat Paketet#. Mejlet fortsätter oftast med: #Courier kunde inte leverera det här paketet till dig.# Det falska mejlet finns i flera olika varianter. Med vänlig hälsning. PostNord Sverige. Kundservice”.

Jag undrar fortfarade om eller varför PostNord över huvud taget aviserar ett brev, även om just det aktuella sms:et förmodligen hade varit varit feladresserat och därför hamnat i min sms-inkorg (har inte märkt av några olägenheter i mobilen kopplade till sms-et). Något blöjbrev har jag ännu inte erhållit.

Vadan denna kö? - Maastricht, Nederländerna - 2015-05-14

Vadan denna kö? – Maastricht, Nederländerna – 2015-05-14

Vi gick intill gatan som ligger strax bortom det röda skynket till höger i bild och såg att det ringlade en väldig kö in mellan några hus. Platsen var Maastricht i sydöstra Holland. Var det en kö för att köpa biljetter till en koncert med Heidevolk eller något annat läckert band? Kö för biljetter till MVV Maastrichts nästa hemmamatch? Till en väldigt populär restaurang? Nej, det var en kö för att betala parkeringsavgifterna för bilar som var ställda på platsen alldeles i närheten.

Bilparkering - Maastricht, Nederländerna - 2015-05-14

Bilparkering – Maastricht, Nederländerna – 2015-05-14

Där jag bor har vi inga parkeringsavgifter, inga parkeringsplatser heller höll jag på att säga, men så illa är det inte. De öppna ytorna för biluppställning försvinner en efter en men parkeringsgarage under stora nybyggda husblock har ersatt. Å andra sidan rivs en del hus som kanske borde ha fått stå kvar.

En rondellgubbe i Falkenberg - 2013-09-29

En rondellgubbe i Falkenberg – 2013-09-29

Vad funderar han på, rondellgubben? Varför står han just där? Väntar han på någon och vill därför ha den bästa möjliga utsikten? Brukar han stå där och filosofera ibland? Lite på håll liknar han Filip Hammar, programledaren, journalisten och jag vet inte allt, en av de två i den bubblande duon Filip och Fredrik.

"Det var ta mig tusan kallt i dag" - vid hamnen, Varberg - 2015-11-30

”Det var ta mig tusan kallt i dag” – vid hamnen, Varberg – 2015-11-30

Kan ett träd frysa? En vänlig människa har tagit mått och stickat lite varmt till det frusna trädet i hamnområdet i Varberg. Kanske kommer det, tack vare dessa värmande plagg, att grönska tidigare nu när våren nalkas? Träd tycks dessutom producera en egen frostskyddsvätska, något liknande den glykol som man har hällt i bilens kylare genom åren. Se texten här nedanför, där återges vad Illustrerad Vetenskap skriver på sin hemsida om frysande träd:

Träd kan naturligtvis inte skydda sig mot köld som djur gör, till exempel genom att isolera sig med en päls, själva producera värme eller söka skydd undan kölden. De står på samma ställe året om och får ta temperatursvängningarna som de kommer. Träden vidtar emellertid andra åtgärder, som är precis lika effektiva. De förbereder sig inför vintern redan under hösten, då de börjar dra tillbaka vatten och övriga användbara ämnen från bladen. Det gör att bladen skiftar färg och vissnar för att så småningom falla av. Stora delar av trädet utgörs av död vävnad, som inte tar skada av frosten. Men de kärl som under den varma delen av året används för att transportera vatten töms på vintern för att det inte skall ske frostsprängningar. Det innebär också att trädets tillväxt nästan helt stannar av tills nästa vår, när värmen återkommer. I de levande delarna, som på vintern måste innehålla lite vatten, använder träden en speciell teknik. De producerar en frostskyddsvätska med samma kemiska sammansättning som hos den man häller i bilkylare. Det gör att vattnet i de levande cellerna kan kylas ner till långt under noll grader utan att frysa”.

1 - DSC_0292 kopiera

Sno er på! Jag har markerat ett träd nere i hamnen, jag måste dit nuu!”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cykel, Fågel, Fåglar, Fotoblogg, Halland, Holland, Hund, Hundar, Konst, Nederländerna, Photo blog, Sommar, Tvååker, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bilder fångade här och där och då och då …

  1. abandowest skriver:

    Hej Ia! Mina svärföräldrar bodde en gång i Broddetorp nära Hornborgasjön, då var jag ganska ofta där och tog lite bilder liksom vid Bjurum där tranorna mäktigt kom flygande eller dansade på åkrarna. Nu var det länge sedan jag var i dom trakterna. Såg en havsörn på ganska nära håll vid Getterön för några veckor sedan, tror jag nämnde det i bloggen, men den gången var jag kameralös.

    Gilla

  2. Ia skriver:

    Jag såg nåt liknande igår (rovfågel) men inte sjutton hade jag kameran med mig heller. Nej, då är det bättre att åka till Hornborgasjön och plåta tranor. Då kan man planeeera.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.