Porträttbilder – kända och okända ansikten …

… fotograferade i Varberg eller på andra ställen

David Lindgren - Varberg - juli 2012

David Lindgren – Varberg – juli 2012

Johan David Stellan Lindgren stod i juli 2012 på en mobil scen på torget i Varberg och underhöll på ett medryckande och entusiastiskt sätt publiken, en blandning av varbergsbor, sommarvarbergare och sommarturister. I början av innevarande år, 2016, i den andra deltävlingen i Melodifestivalen i Malmö, gick han vidare till finalen med ”We Are Your Tomorrow”.

Som musikalartist har David tidigare medverkat i till exempel Mamma Mia! (i Tyskland) och haft huvudrollen i Hairspary, den svenska uppsättningen på Chinateatern i huvudstaden. Detta för att nämna något. Karriären inleddes dock i Nederkalix i Norrbottens län, där han föddes, och i Ersmark i Skellefteå kommun i Västerbotten, där han växte upp. Jag antar i alla fall att karriären startade på dessa platser, att han startade med sång redan från barnsben.

Polischef - Bathurst (Banjul), Gambia - mars 1972

Polischef – Bathurst (Banjul), Gambia – mars 1972

Huvudstaden i Gambia hette Bathurst det var året då jag var där, 1972. Staden hade 1816 blivit namnsatt efter Henry Bathurst, som var Secretary of State för de brittiska kolonierna. Staden grundades av britterna som en handelsplats och som en bas för att få möjlighet att trappa ned slavhandeln.

1973 byttes namnet på staden, eller platsen, tillbaka till Banjul som (nästan) var det tidigare namnet. Banjulo, vilket var portugisiska, hette platsen fram till det att britterna alltså 1816 ändrade till det brittiska Bathurst. Sedan mitt besök i Gambia 1972 har också en militär statskupp hunnits med, en oblodig sådan, då presidenten Dawda Jawara störtades och ersattes av Yahya Jammeh, vilken fortfarande (2016) är president i landet.

Där i Bathurst stod polischefen och övervakade en orkester och ett gäng turister, som satt framför orkestern och stampade livligt på den sandiga marken i takt med den mycket svängiga och underhållande musiken. Såvitt jag kan minnas var polischefen bara polischef och inte dirigent för orkestern. Han skulle väl bara hålla ordning och visa att han var chef. Eller också viftade han fram takten, så kan det också ha varit trots min bristande minnesbild, mitt minne är lika splittrat som ett politiskt enande i riksdagen är.

Jan Eliasson - Varberg - juni 2011

Jan Eliasson – Varberg – juni 2011

Göteborgsfödde Jan Kenneth Eliasson var inbjuden att hålla ett nationaldagstal i Societetsparken i Varberg och året var 2011. Diplomat och politiker är han, socialdemokrat och som sådan var han utrikesminister under perioden 24 april – 6 oktober 2006, socialdemokraternas valförlust i september avbröt det arbetet. Han har också varit ordförande i FN:s generalförsamling 2005-2006 och är för närvarande (2016) vice generalsekreterare för FN, en post som han tillträdde 1 juli 2012.

Efter Jans tal i Societetsparken övernattade han på Kurortshotellet, som ligger vid Apelviken i den södra delen av Varberg. Det hotellet har tidigare varit ett sanatorium, där alltså tuberkulossjuka vårdades. I närheten av Kurortshotellet ligger en liten kyrkogård och ett kapell och går man där och tittar på gravstenarna så slås man av att så många unga människor, inte minst barn, ligger begravda där. Man slås också av att de allra flesta verkar ha kommit från orter långt upp i norra Sverige.

Jan Eliasson fick reda på att Kurortshotellet en gång varit sanatorium och då mindes han att hans moster Anna faktiskt varit inlagd där och också avlidit där. Anna ligger dock inte begravd på den lilla kyrkogården utan i Gällinge i Kungsbacka kommun, vilket Jan med god hjälp av varbergaren Rolandh Nilssons detektivarbete fick klart för sig.

Louise Hoffsten - Varberg - juni 2011

Louise Hoffsten – Varberg – juni 2011

Linköpingstjejen Anna Viktoria Louise Hoffsten efterträdde Jan Eliasson på Societetsparkens scen i Varberg, lättsamt uppflugen på en pall där hon kunde blicka ut över en stor publik, bänkad framför scenen i ett väldigt fint sommarväder. Louise, sångerskan, sångtextförfattaren, kompositören, och minsann också filosofie hedersdoktorn vid hemmastadens universitet, förnöjde Varbergspubliken med urval från sin repertoar. Musiken måste ha funnits i hennes blod från begynnelsen, pappa Gunnar var musiker, orkesterledare och kompositör och innehade även musikaffärer i Linköping.

Rune Vadstrøm Andersen - TinCanCompany - Varberg - 2012

Rune Vadstrøm Andersen – TinCanCompany – Varberg – 2012

I juli 2012 hade Varberg besök av gatuartisten Rune Vadstrøm Andersen, som för snart femton år sedan tillsammans med Gry Lambertsen skapade cirkusgruppen TinTanCompany. I Varberg stod bland annat promenad och konster på slak lina på programmet, riktigt avancerat. Som avslutning på uppträdandet förändrade Rune sitt utseende på det här groteska sättet, lite svårt att förstå varför faktiskt. Det skedde strax innan han satte sig på gatstenarna på torget, men snören runt huvudet,  tillsammans med en docka och en burk för insamlande av gage för sitt jobb. Jag tror att tanken var att skapa symbolik och en tanke på alla de människor som har det svårt i vår omvärld.

Barbro "Lill-Babs" Svensson - Texaco Grand Prix - Anderstorp - juli 1974

Barbro ”Lill-Babs” Svensson – Texaco Grand Prix – Anderstorp – juli 1974

Barbro Margareta Svensson, ”Lill-Babs”, var prisutdelare, eller kranskulla kallades hon också i det sammanhanget, vid Texaco Grand Prix Sweden 1974 i Anderstorp och det var sydafrikanen Judy Schekter som med sin Formel 1 Tyrell 007-Ford vann och hade nöjet att få mottaga segertrofén, en hyfsad silverpokal, från henne. Jag fotograferade Lill-Babs i depåområdet men vågade inte riktigt komma henne nära för en bra bild (även om jag har några rutor ytterligare att titta på).

Jag fick en påpasslig kommentar beträffande det turnefordon med text som syns bakom Barbros profil: ”Lill Babs turnébuss på bilden lackades i Varberg av en man från Nyebro i Väröbacka, han hette Erik”. Jag tackar Kjell för den uppgiften.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Musik, Photo blog, Sång, Semester, Sommar, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.