Saluti da Capri – ett besök på Capri 1973 …

… men betyder namnet Capri getter eller vildsvin

Capri - 1973

Anacapri, Capri – 1973

Så här står det på Wikipedia: ”Namnet Capri kan spåras till grekerna, som är de första som bosatte sig på ön. Det innebär att namnet troligen inte kommer från latinets Capreae (getter) utan från grekiskans Kapros (vildsvin)”.

Saluti Da Capri

Saluti Da Capri

1 - Capris vapensköld kopieraJag provade att skriva ”Saluti da Capri” för översättning från italienska till svenska i ett lexikonprogram och fick följande svar: ”Hälsningar från getterna.” Så var då namnfrågan nästan utredd, eller rättare sagt, frågan var nu än mer oklar, men närmare kommer jag inte. Det fanns nog ingen läsare som var så särskilt intresserad heller, men jag måste ju ändå skriva något mellan bilderna, tycker jag. Till vänster Capris vapensköld förresten.

Capri - 1973

Bergbana, Capri – 1973

Biljett till bergbana

Biljett till bergbana

Jag slog också in discesa i översättningsprogrammet för italienska till svenska och fick svaret utförsåkning och antar därmed att biljetten här till vänster gäller för nedförsresa med bergbanan. Jag provade också sökningen funicolare och resultatet blev ”linbana” men nog är det en bergbana som syns på bilden, det är ju inga korgar som hänger i luften utan det handlar om ett mindre tåg som är spårbundet.

Gioacchino Luigi Mellucci

Gioacchino Luigi Mellucci

Bergbanan, som är ritad av ingenjören Luigi Gioacchino Mellucci, öppnades för allmänheten 1905 men blev av någon anledning invigd först två år senare, 1907.

I en broschyrklipp från vårt besöksår 1973 står att läsa: ”Och vill ni riktigt njuta av Capris skönhet, tar ni linbanan från öns andra stad, Anacapri, upp till toppen av det 589 meter höga berget Monte Solaro”. Jo, där löper faktiskt en linbana, The Mount Solaro Chairlift, med vilken man under 12 minuter hänger i luften ovan taken.

Vi åkte väl då, 1973, från hamnen Marina Grande upp mot Capris center, torgplatsen Piazzetta (eller Piazza Umberto 1), och vi gjorde det med bergbanan, funicolare, och sedan ned igen. Eller möjligen så åkte vi buss till centrala Capri och därefter bergbanan igenom citronlundar ned mot hamnen igen, utförsåkning enligt det översättningsprogram jag använder. Åkturen tar i dag cirka femton minuter och det tog väl varken längre eller kortare tid 1973.

Capri - 1973

Bergbana, Capri – 1973

Vi kom, som de flesta gör antar jag, med båt från Sorrento på fastlandet och tillbringade ungefär en dag på det vackra Capri innan vi återvände till Sorrento. Jag har inget minne av att det kryllade av turister på ön men det kanske berodde på att vårt besök inföll i juni och inte i augusti, då det lär vara minst sagt överbefolkat, åtminstone numera.

Capri - 1973

Capri – 1973

Att bada i Grotta Azzurro (se nedan) är inte tillåtet men för övrigt är det bara att vandra ut i Tyrrenska havet, som denna del av Medelhavet i Neapelbukten heter, för att skölja sanden av ryggen. Jag har för mej att den sandige mannen hade någon form av anknytning till båten därute och att han efter att ha vadat tillräckligt långt simmade ut till skutan och jag kan också bekräfta, enligt min minnesbild, att han kom fram utan problem. Ja, utan problem eller ej, jag vet ju inte om han eventuellt fick problem när han kom ombord, det är möjligt, jag menade bara att simturen gick bra.

Grotto Azzurra - Capri 1973 - (vykort)

Grotta Azzurra – Capri 1973 – (vykort)

1 - Capri, biljett till Grotto AzzurraGrotta Azzurra, Blå Grottan, är en havsgrotta på Capri. Solsken kommer in i grottan via någon hålighet under vattnet och lyser genom detta, vilket skapar ett blått ljussken, en reflex som belyser bergssalen. Denna är ungefär 60 meter lång ovan vattenytan och 25 meter bred (och vattendjupet är 150 meter har jag läst) medan själva öppningen in i grottan är två meter bred men bara en enda meter hög. För att kunna komma in med båt i grottan måste tidvattennivån vara lämplig och havet vara lugnt. Dessutom så får man under passagen lägga sig mot båtens botten, farkosten är en roddbåt vilken rymmer fyra personer. Jag minns att jag höll tummarna för att inte vattennivån skulle stiga. Att hoppa i och bada är inte tillåtet, det skrev jag innan.

Vid Grotto Azzurra - Capri - 1973

Vid Grotta Azzurra – Capri – 1973

http://www.capri.com/en/getting-around

Capri - 1973

Capri – 1973

Vet inte vem konstnären är, många beundrare hade han, men kanske finns hans alster med om man tittar på den här samlingen målningar. Via nästa länk kan man dessutom se vilka målare, artister och andra människor som har uppskattat Capri genom åren.

Villa San Michele - Capri - 1973

Pergola vid Villa San Michele – Capri – 1973

I det broschyrklipp som jag tidigare citerade ur så står det också: ”Fast Capri bara är 10,4 km² stort och inte har mer än 10.000 invånare, är det ändå en av världens mest kända öar. Det är romantikens ö. Äventyrens ö. Den vackra naturens ö. Och dom långa sköna promenadernas ö. För oss svenskar är det förstås också Axel Munthes ö, med den berömda villan San Michele.” (Invånarantalet på Capri är nog närmare 15.000 idag).

Utsikt över Marina Grande - San Michele, Capri - 1973

Utsikt över Marina Grande – San Michele, Capri – 1973

1 - Axel MuntheVillans trädgård, som ståtar med panoramautsikt över staden Capri med hamnen och Sorrentino- (eller Sorrento-)halvön på fastlandet liksom vulkanen Vesuvius, ligger mellan Anacapri och Capri, på 327 meters höjd där de antika The Phoenician Steps slutar. Dessa trappsteg, som bildar feniciska trappan, tycka vara felaktigt namnsatt eftersom det antas att det var grekiska kolonister som byggde den och inte fenicier.

Från Wikipedia: Axel Martin Fredrik Munthe, född 31 oktober 1857 i Oskarshamn, död 11 februari 1949 på Stockholms slott, var en svensk läkare och författare.

Han var kronprinsessan, sedermera drottning, Victorias livläkare från 1893 och fram till hennes död 1930. Han är nog idag mest känd som skaparen av Villa San Michele på Capri.

Capri - 1973

Capri – 1973

Capri - 1973

Capri – 1973

1 - Karta över Capri

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Photo blog, Resor, Semester, Sommar, Uncategorized, Vatten, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.