Fåglar (varav en röd), en långtradare, en trotjänarinna …

… en hög med sopor och fabriksbyggnader på farligt underlag, allt detta inom abandowest‘s närområde

Kaja av ovanlig sort - Getterön, Varberg -juli 2015

Kaja av ovanlig sort – Getterön, Varberg -juli 2015

Denna färgmässigt lite udda variant av kaja såg jag från kaffebordet utomhus vid fiket intill flygplatsen på Getterön i somras (2015). Jag sökte senare efter kajan i Fåglarna i färg av Sigfrid Durango, ett litet fågellexikon som jag har haft i min ägo sedan sextiotalet. Det hjälpte inte, jag hittade bara 4. Kaja (Corvus monedula) och den är alltid gråsvart till färgen och flyger kvällstid i stora flockar över taken i Varberg innan de landar i träden, almar tro jag, nära biblioteket. Där på Engelbrektsgatan nära Komedianten (med biblioteket) skall man inte parkera, det får man förresten inte, för det har byggts busshållplatser där. Jag gjorde det i alla fall kvällstid en gång för länge sedan och när vi skulle åka igen några timmar senare så var bilen oigenkännlig, fullkomligt täckt med vitfläckig spillning från kaja.

Jag måste ha drömt att jag såg en röd kaja.

Ung gråsparv - Getterön, Varberg - juli 2015

Ung gråsparv – Getterön, Varberg – juli 2015

Den här inte så värst gamla gråsparven såg jag i alla fall på riktigt vid fiket på Getterön. Den tränade på att tigga kaffebröd tillsammans med föräldrar och släktingar och kajor (varav ingen röd) och den lyckades ganska bra med tiggeriet och blev nog mätt.

"Jag är såå vacker" - gråtrut - Varberg - 2015

”Jag är såå vacker” – gråtrut – Varberg – 2015

Vissa fåglar är fåfänga, liksom de flesta människor är. Speciellt trutar är fåfänga, men de önskar nog att de vore lite mer färggranna. Spegelbilden ljuger inte, inte för någon. Eller gör den? Dorian Grays spegelbild åldras inte, den behåller sin och därmed Dorians ungdomliga skönhet, åldras gör däremot ett  porträtt där han själv är avbildad. Han kan vara riktigt elak och gemen och sarkastisk, hans spegelporträtt behåller ändå hela tiden sitt ungdomligt oskyldiga utseende. Ända till den tidpunkt då det dåliga samvetet gör att  Dorian gör sig av med tavlan med porträttet …

Har ni läst Oscar Wildes romanDorian Grays porträtt (The Picture of Dorian Gray)?” Jag har läst den men jag tvivlar på att truten har gjort det, men det kanske ändå är som så att den kan notera att den inte har åldrats sedan den senast tittade på sin spegelbild. – Jag kom just på att truten kanske i stället tror att det är en kollega eller en blivande sambo som står på andra sidan glaset.

Problem med låsta bromsar - Varberg - mars 2016

Problem med låsta bromsar – Varberg – mars 2016

Det rullade trögt denna dag för lastbilen med släp de sista metrarna efter rondellen i Jonstaka vid den södra utfarten från Varberg, innan det fanns utrymme nog att stanna vid en busshållplats. Något fel hade gjort att ett par hjul hade låst sig och därvid lämnat färska spår efter sig. – Vid fotografens återresa några timmar senare fanns inte ekipaget kvar, felet var uppenbarligen åtgärdat.

Alfshögs kyrka, Falkenbergs kommun - 2016

Alfshögs kyrka, Falkenbergs kommun – 2016

Faithful old servant, trotjänarinna, det är väl ingen titel som förekommer på senare tiders gravstenar. Tanken flyger i stället till gamla engelska (i första hand) Downtown Abbey-miljöer och rika familjer men kanske också till herrgårdar och herresäten i Sverige eller en stor Östermalmsvåning. Ovanstående gravsten finns vid nyrenoverade Alfshögs kyrka i Vessige församling, belägen i Falkenbergs kommun.

Trotjänarinnor? - Bild från Digitalt Museum

Trotjänarinnor? – Bild från Digitalt Museum

Här är en länk till SVT Öppet arkiv, en film (58 minuter)  som handlar om Frida, en trotjänarinna på Östermalm i Stockholm.

Återvinningsstation - Varberg - mars 2016

Återvinningsstation – Varberg – mars 2016

Sopor, slängda utan tanke, någon annan tar hand om dem. Det fanns liknande högar också vid de övriga containrarna intill. Den här återvinnings-stationen finns i Varberg, strax norr om stadskärnan, intill Getakärrs kyrkoruin som ligger ovan till vänster i bild men inte syns annat än att man kan ana den.

Getakärrs kyrkoruin och industribyggnad i kv. Renen - Varberg - mars 2016

Getakärrs kyrkoruin och industribyggnad i kv. Renen – Varberg – mars 2016

De fabriksbyggnader som ligger bortom återvinningsbehållarna är tyvärr sopor de också. Kvarteret heter Renen, tidigare kvarteret Vävaren, och dessvärre så är marken under byggnaderna bemängda med stora mängder gift i form av lösningsmedelsångor från förorenat grundvatten i berg och jord. Höga halter av de cancerogena ämnena trikloreten och vinylklorit finns där och det har inneburit att kvarteret är klassat som det mest förorenade området i Halland, riskklass 1, och det säger en hel del. Det torde bli väldigt dyrt att rädda byggnaderna och rivningsrisken är överhängande även om det också kämpas för att bevara åtminstone delar av dem.

Jag tycker, och många andra tycker också, att det är riktigt vackra industri- och kulturhistoriskt värdefulla byggnadsminnen det rör sig om. Få se vad som kommer att hända med dem. Jag tror det får bli ett särskilt inslag i bloggen framöver om det tidigare kvarteret Vävaren, där 1896 stenfabrikören Hugo Gerlach på dåvarande Gamlebygärdet lät uppföra en fabriksbyggnad som blev Skandinaviska Textil AB, en byggnad som i dag bara är ett tomt skal.

Kontorsbyggnad i kvarteret Renen - Varberg - februari 2014

Kontorsbyggnad i kvarteret Renen – Varberg – februari 2014

Detta stora hus är kontorsbyggnaden från 1897, en av de ursprungliga byggnaderna. Denna fasad vätter mot väster. Den södra delen (till höger) har byggts på en våning och är länkad samman med fabriksbyggnaden. Ett antal olika företag har huserat på senare tid i denna stilenliga byggnad (med den kanske inte lika fina tillbyggnaden), men nu (mars 2016) verkar den vara tömd. Disponentvillan har redan fått skatta åt förgängelsen, den var riven upptäckte jag i dag, liksom magansinsbyggnaden var riven, men detta har nog skett redan hösten 2015. Jag har bara inte sett det innan.

Hela fabriksområdet består (bestod) av följande lokaler: Själva fabriken – Pannbyggnaden (med skorsten) – Kontorsbyggnaden – Magasinet – Disponentvillan – Portvaktsstugan, dessutom finns några vackra murar och fasadmurar mot anliggande gator. Ett antal olika företag har huserat här under årens lopp efter den ursprungliga textilfabriken, bland andra SWEDA, eller Svenska Dataregister AB, som mellan åren 1962-1975 tillverkade mekaniska kassaregister, vilka blev ikappsprungna av modernare analoga och digitala sådana.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fågel, Fåglar, Fotoblogg, Grav, Halland, Kyrkogård, Photo blog, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.