… och Magnus Larsson i ateljén på Citadellet i Landskrona
Magnus Larsson, född i Jönköping, bor i Glumslöv men har sin ateljé i Slottet på 1500-tals-befästningen Citadellet i Landskrona, som i sin tur ligger knappt ett stenkast från Konsthallen, man behöver bara gå på en bro över vallgraven som omger borgen. Glumslöv ligger en bit från Landskrona, längs vägen mot Helsingborg.
Hans utställning i ateljén, som var öppen i påskhelgen i samband med Konstrundan, verkade vara välbesökt. Solljus fanns där utanför fönstren men från tavlorna sipprade också frikostigt med ljus fram mellan trädstammar och lövverk och det kändes positivt att betrakta dessa dukar. Konstnären verkar själv också ha en positiv livssyn och har ett uppenbart socialt sätt att möta sina potentiella köpare med.
Det syns knappast på de bilder som finns med här, men en viss fascination för små vägar har denne konstnär som då förstås har avbildat dessa på många tavlor. Träd/skog, och små vägar då, tillhör favoritmotiven och dessa motiv är ofta fångade i närheten av sommargården i mellersta Halland, där han tillbringat många somrar som barn, på mormors Hallandsgård.
Naturen är alltså det som inspirerar Magnus, han signum, men här finns även bilder på djur såsom katt (mormors), tupp och rödhake, härliga porträtt i det mindre formatet. Hans bilder är ju direkt avbildande, vilken besökarna i ateljén verkar uppskatta, men den typen av konst går inte alltid hem hos kulturens konstkritiker, alltså sådana som i stället utmålar sig att begripa det som inte andra tycks förstå.
Bland utmärkelser som Magnus Larsson har antecknade i sitt CV finns raderna om att han 2009 blev vald till Coloramas Nordiska Konstnär, 2010 vald till Hemmets Journals Konstnär, 2013 vald till En av de bästa bildkonstnärerna och att han 2014 nominerades till Palm Art Award i Leipzig.
Det var den danske kungen Christian III som såg till att det uppfördes en borg med tjocka stenmurar och fyra runda hörntorn i Landskrona, ett fiskeläget som en gång hette Södra Säby (Sønder Sæby). Landskrona fick stadsprivilegier 1413 (eller möjligen tidigare). Under tiden 1549 till 1559 byggdes borgen, inklusive en bred vallgrav, och den fick också en bestyckning med kanoner. En befästning i detta utförande kallas Citadell. Detta citadell har sedan dess byggts om och förstorats, det skedde 1666-1675. Bland annat så skapades de yttre vallar som omringar fästningen. Citadellet har omväxlande varit i danskt och i svenskt ägo men såvitt jag vet så är det svenskar, och i första hand Landskroabor, som styr och ställer där nu.
Landskrona Konsthall byggdes 1963 inför Landskrona Stads 550-årsjubileum som en utställningshall för industridesign. Arkitekter är Sten Samuelsson och Fritz Jaenecke. Hallens sydvästra sida pryds av en skulptural glasvägg skapad av Erik Höglund och i konsthallens atriumgård finns en japansk trädgård skapad 1989 av Ulla Mohlin. I parken runt Konsthallen hittar man Kaptensgårdens Skulpturpark, invigd 1998, med verk av 20 konstnärer. Inrymt i konsthallen finns också ett café, Café Konsthallen, med inredning intakt från 1963.
I konsthallen finns/fanns under påskhelgen 2016 och veckan efter, 25 mars – 3 april, samlingsutställningen för Konstrundan i Nordvästra Skåne och detta för 22:a året. Dessutom håller under perioden 146 konstnärer sina ateljéer och verkstäder öppna. Dessa lokaler ligger spridda i nordvästra Skåne från Häljarp till Båstad och från Mölle till Skånes Fagerhult ungefär, från syd till norr och från väster till öster räknat. I Konsthallen visas ett verk av varje deltagande konstnär. Utställningen är komponerad av Ulf Melvin Fjellström, det är också han som har hängt konstverken.
”What the hell are you staring at?” ”Va’ fan glor du på?” Ja vadå?, det är väl bara att glo tillbaka när du stirrar på mej så inträngande? På den här utställningen är det inte bara dej att glo på förresten, det finns så mycket annat att titta på också.
Imagine är ett konstverk som är skapat av Gordon Skalleberg från Skäret på Kullahalvön. Som synes är målningen, olja på plywood, baserad på det som händer i vår omvärld i dag. Imagine hade ett utställningspris på 19.000 kronor och i programbladet står det: ”Vid försäljning går pengarna till hjälp för flyktingar”. Såld blev tavlan och pengarna kommer att lämnas till volontärer som hjälper flyktingar i Brunnby, beläget i närheten av Skäret, med svensklektioner, bussbiljetter och annat. Konstnären nämner på sin hemsida att han är fascinerad av ögon, ansikten, människor men målar också landskap och på senare tid även abstrakta motiv.
Nina Norre är textildesigner och hon har en magisterexamen i Textil Design. Nina, bosatt i Ängelholm, är upphovskvinna till ovanstående belysta verk, Sommarfin, vilket jag blev väldigt förtjust i. Hennes textila design omfattar bland annat belysta textila bilder i kombination med plexiglas och jag antar att Sommarfin ingår i den kategorin. 3.500 kronor kostade konstverket och det var rödprickad, alltså sålt, vid vårt besök på annandag påsk.
Gunilla Möller från Brunnby på Kullahalvön är det som har pillat ihop detta lilla konstverk, Objekt. Eftersom det lär bli problem med att lyfta förstoringsglaset ur bilden så talar jag om hur texten lyder därinne mitt i tavlan: ”Konst är att synas”. Konsten i det här fallet är att kunna se konsten utan förstoringsglas, men finurligt är det. Trots att konstverket är så litet så dras man till det därför att det är så litet. Priset är också litet, 200 kronor, men så blev det sålt också, den lilla konstverket.
Margareta Granvik, född och uppvuxen i Haparanda men bosatt i Helsingborg sedan 1973, är det som är upphovet till Simple isn’t easy, den högra av de tre konstverken. Figuren på den svarta sockeln liksom motivet på den vänstra duken saknar jag skaparnas namn på. Lekfulla jazziga bilder är något som Margareta framställer, olika underlag som till exempel duk använder hon och tusch likaså, och en resa till New Orleans gjorde hon hösten 2015. Dessa ingredienser tror jag sammanfaller i den stora musikinspirerade teckningen.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o