Här i Strömma uppträdde delar av Sveriges artistelit 2015 …

… efter lite renoveringar visserligen, men ändå, det var inte illa!

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn - 2015-03-01

Strömma Farmlodge / Strömma kvarn – 2015-03-01

Berättat av rocksångaren Ebbot Lundberg i SvD i april 2016

Berättat av rocksångaren Ebbot Lundberg i SvD i april 2016

Jisses, vem kunde tro det, att ladan, vars interiör man ser på bilden ovan, skulle hysa ett antal kända svenska musikartister med publik under sommaren 2015? Inte jag i alla fall, inte då den första mars det året, då jag besökte Strömma kvarn, eller Strömma Farmlodge, som platsen benäms numera.

En god vän i Tvååker undrade om jag inte skulle bese detta märkliga ställe, som en målinriktad ung kvinna hade bestämt sig för att sätta på kartan (tydligare än den prick som ett ställe som detta vanligtvis utgör på en karta). Mer känt för ortsborna (Tvååkersborna) är nog i stället Strömma damm, som är belägen i närheten, en damm med en ännu fungerande gammal vattenkraftstation nedströms. Dammen skapades en gång för att förse stationens turbin med vatten.

Vill ni veta mer om den här kvinnan, som driver Strömma Farmlodge, beläget strax utanför tätorten Tvååker i Varbergs kommun, klicka in här: det är en länk till ett tidigare blogginlägg om Marina, som hon heter, och om lodgen. Här är ytterligare en länk, till Farmlodgens hemsida. Dagens blogginlägg skall egentligen endast handla om byggnaderna på platsen, förevigade i det skick som de befann sig i den allra första dagen i mars 2015.  Det fanns planer inför sommaren visade det sig, men inget synligt som en besökare i mars kunde skönja. Jag har för det mesta svårt för att inte sväva iväg i tankar och skrivande mot sådant som kan kopplas samman med det aktuella ämnet, vilket är förfallna byggnader i Strömma. Som att sväva iväg mot rocksångaren Ebbots Lundbergs inlägg i Svenska Dagbladet, därmed inte sagt att Ebbot är förfallen, tvärtom.

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn - 2015-03-01

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn – 2015-03-01

Jo, vännen i Tvååker undrade alltså om jag var intresserad av att besöka Strömma Farmlodge. Jag kände till Strömma kvarn men var inte helt säker på var den låg i förhållande till dammen, som jag däremot mycket väl hittade till. Intresserad var jag i alla fall, så vi drog i väg från samhället och åkte den sista biten på den lilla grusväg som leder fram till lodgen/kvarnen för att därefter parkera bland en samling förfallna uthus plus ett fint boningshus, som är lite högre beläget än den övriga bebyggelsen. Huset var och är ett Bed & Breakfast. Våt snö for omkring i luften denna dag och gjorde marken slaskig.

1 - Ebbot LundbergEbbot Lundberg, född i Västerås men boende i Göteborg, är rocksångare, låtskrivare och musikproducent. Han fick ett lyft 2013 genom sin medverkan i TV4:s program ”Så mycket bättre”, annars vet de initierade att han är känd som frontfigur i banden Union Carbide Production och The Soundtrack of  Our Lives. Hans förhållande till Strömma Farmlodgde tycks gott, han trivdes uppenbarligen bra i ladan vid Strömma kvarn tillsammans med den publik som rymdes därinne och han återkommer också 2016.

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn - 2015-03-01

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn – 2015-03-01

Marina Evertsson

Marina Evertsson

Strömma kvarn lades ned 1996 men vattnet, som så småningom bildar Tvååkers kanal, rinner fortfarande intill och under kvarnhuset. Marina och maken Claes köpte lantbruket Strömma Kvarn 2004, för jordbrukets skull, och då ingick ett antal uthus liksom ett boningshus, en mangårdsbyggnad, som 2013 blev Marinas eget Bed & Breakfast. Då fanns också planer på ett café i kvarnhuset och 2014 fanns det också i verkligheten.

1 - AffischWeeping Willows, liksom tidigare nämnde Ebbot Lundberg, Anna Ternheim och Selma & Gustaf, de senare två ingår i ett band från Hudiksvall, spelade sommaren 2015 i Strömma. Timo Räisänen, tidigare gitarrist hos Håkan Hellström, Marit Bergman, Joel Alme, och Pernilla Andersson är några för Strömma Farmlodge nya artister som har bokats för sommaren 2016. Marina tycker att ”de passar till känslan vi vill ha här”. Joel Alme är från Göteborgstrakten liksom Timo medan Marit och Pernilla har att åka från Stockholmstrakten.

Tomte vid Strömma Farmlodge - 1mars 2015

Tomte vid Strömma Farmlodge – 1mars 2015

I mars 2015 fanns alltså ett Bed & Breakfast, även om det inte hade några gäster där första mars, det fanns aningar om ett café i kvarnhuset men inget alls som tydde på kända artister skulle uppträda inne i en lada där blåst och snö utan problem hade fri entré. Till och med tomtegubben, som med en säck försenade julklappar hukar intill en stolpe, såg bekymrad ut.

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn - 2015-03-01

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn – 2015-03-01

Vi traskade runt i blötsnön och tyckte det var synd att de gamla byggnaderna skulle förfalla och försvinna, räddningslöst förlorade som de verkade vara. Gamla övergivna byggnader är kanske fula att se på men de är ändå estetiskt tilltalande. Men för dessa fanns verkligen planer, långt framskridna sådana.

Kvarnhuset + huset med Bed & Breakfast i bakgrunden till höger - 2015-03-01

Kvarnhuset + huset med Bed & Breakfast i bakgrunden till höger – 2015-03-01

Här inne i den gamla kvarnen finns caféet, där man kan höra vattnet från Strömma damm forsa fram under fötter och golvplankor.

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn - 2015-03-01

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn – 2015-03-01

Ovanstående hus bara står där. Det väntar kanske på att komma till användning på något sätt. I huset här under finns i dag en butik med lite blandat utbud.

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn - 2015-03-01

Strömma Farmlodge / Strömma Kvarn – 2015-03-01

Klicka på kartan ↓ för att komma till bilden på Maps.

1 - Karta kopiera

Tvååkersbygd med Strömma kvarn / Farmlodge och Strömma damm.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Musik, Photo blog, Semester, Tvååker, Uncategorized, Underhållning, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: