… ett folktätt området i en storstadsregion i Nederländerna
Själva Haag, eller Den Haag på nederländska (officiellt ‘s-Gravenhage), är en stad med ungefär en halv miljon invånare och den är Hollands administrativa huvudstad. Parlamentet ligger i Haag liksom residenset där kung Willem Alexander (bild t.h.) bor och arbetar. Amsterdam är emellertid huvudstad enligt den nederländska konstitutionen. Haaglanden kallas det storstadsområdet som Den Haag bildar tillsammans med omringande städer, till exempel Rijswijk och Delft, som jag ibland har och har haft anledning att besöka.
Des Graven Hage, Den Haghe, ‘s-Gravenhage, Den Haag, namnen betyder ungefär grevarnas inhägnad, eftersom holländska adelsmän en gång i tiden nyttjade området, där staden nu ligger, för jakt.
”Fred och rättvisa” står det på Haags vapensköld här till vänster. Den meningen tillkom 2012, med anspelning på stadens erkännande som hemvist för internationell rättvisa och ansvarighet. Ett av Förenta Nationernas (FN:s) sex huvudorgan, den Internationella domstolen (International Court of Justice, ICJ), är ju belägen i Den Haag, i Fredspalatset, och har rättslig befogenhet (jurisdiktion) att utöva rättskipning och att döma för 193 av FN:s medlemsstater.
Beträffande stadens centrala delar så kan de verka lite lätt råbarkade på något vis, inte insmickrande, men definitivt väl värda ett besök. Mauritshuis, Louwman Museum The Hague och Eschermuseet är några av sevärdheterna som jag själv har besökt och kan rekommendera men det finns förstås mycket mer att se i Haag.
Klicka här för att få en bra översiktsbild av byggnadskomplexet Binnenhof, med parlamentsbyggnaderna (som man ser en del av på bilden ovan), och som ligger vid den lilla sjön Hofvijver.
En levande staty kan man kanske springa på vid ett promenadstråk, som på den översta bilden, eller en person som spelar flöjt och som låter sig höras bättre med hjälp av högtalare. En euro kostade det förresten att fotografera den levande gråfärgade statyn, eller rättare sagt, det var vad jag frivilligt lade i burken. Palatset Noordeinde kan man som Haag-besökare bara skåda från utsidan.
Vid en av ingångarna till Rijswijks järnvägsstation, den norra, vid den glaspyramid som är tak och blickfång för entrén, spelade några tonåringar fotboll, mitt ibland passerande människor med eller utan barnvagnar (som inte syns på bilden, där är folktomt). Bollen for åt alla håll, inte minst upp på glastaket på pyramiden och mot nämnda barnvagnar.
Jag satt på en bänk och matade inte duvor men tittade på fotbollsspelet och fick vid något tillfälle bollen mot mej och plockade upp den och återgäldade den. Fick faktiskt ett tack, annars verkade ynglingarna helt opåverkade av att de var ett väldigt störande inslag. Inte minst hördes det ljudligt när bollen hamnade på glastaket eller på andra bollhinder. Glaset höll i alla fall för studsarna och ingen av de gående reagerade särskilt på störmomenten.
Den här norra ingången till Rijswijks järnvägsstation är mindre frekventerad av åkande än vad den södra är, eftersom där i söder finns anslutande buss- och spårvagnsförbindelser. Shells stora teknologiska center vid Kessler Park, en anläggning med många anställda, ligger också inom nära gångavstånd från den södra ingången. Endast lokaltåg, (sprinter), stannar vid den underjordiska lilla stationen, vardagar och arbetstid, fyra gånger per timme i vardera riktningen. Att åka till Den Haag C tar 13 minuter, till Den Haag HS (mindre centralt) tar 7 minuter. Till Rotterdam tar det 20-30 minuter beroende på tågval.
Här gäller inga trafikregler, det är bråttom att komma fram med fyrhjulingen i det vilda landskapet i Rijswijk. I Sverige lär det vara hjälmtvång, eftersom det saknas kaross, men å andra sidan har föraren här säkerhetsbälte, då kanske inte hjälm krävs?
Här nedan är något som inte hör hit egentligen, men jag hittade detta på Bicycle Dutch:
”More than half of Amsterdam’s over 25,000 so-called ‘light’ moped riders admits they ‘almost always’ ride too fast. That was the news of this week. But it wasn’t really news. The Cyclists’ Union had already published a report last November 2012 that showed that 94% of the ‘light’ mopeds speeds. Some up to 60km/h where 25km/h is permitted. More than double the maximum speed! The average speed is 37km/h, that is 50% above the speed limit, yes, on average! The number of ‘light’ mopeds in Amsterdam grew at an astonishing rate, from 8,125 in 2007 to over 25,000 in 2012”.
Balansakt på cykel för liggande trampare på cykelväg intill Lange Kleiweg, nära Shells teknologicenter vid Kessler Park i Rijswijk. Det är kanske bekvämt att cykla så? Jag har inte provat.
Följande bild har förstås ingenting med just pizzabudet ovanför att göra, men ibland brukar det faktiskt bära iväg med rejält bra fart för dessa kvällsmat-leverantörer på skoter.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o