Halmstad – staden med tre hjärtan …

… och med en aldrig muckande soldat i (ganska) stram honnör

91:an på Fribergs Konditori - Halmstad - 2016-04-16

91:an på Fribergs Konditori – Halmstad – 2016-04-16

91-an KarlssonBeväringen 91:an Karlsson har tillbringat hela sitt liv på regementet Klackamo, som det verkar, och han har aldrig åldrats. Han är ju förstås en seriefigur, så han har inga bekymmer med vare sig regementslivet eller med icke-åldrandet. Ganska mycket besvär har han emellertid med lumparkompisen 87:an Lars Fjodor Axelsson, som kan vara ganska elak ibland.

Skaparen av alla dessa figurer som figurerar i serien 91:an Karlsson var Rudolf Pettersson och året för skapandet var 1932. Han, Rudolf, gjorde sin värnplikt i Halmstad mellan åren 1916-1918, så 91:an har en naturlig koppling till staden. Karaktärerna i serien är naturligtvis hämtade på Hallands regemente I16 från den tid som 91:ans anfader fanns där på plats, men han har aldrig avslöjat vilka dessa karaktärers förebilder skulle ha varit. En av dem skulle ha kunnat vara min kompis Erik, för han gjorde också sin militära grundutbildning i Halmstad, på samma regemente som 91:an Mandel Karlsson. Även om det var länge sedan Erik harvade på I16 så var det ändå inte så långt tillbaka i tiden som till 91:ans militärliv, vilket av hans uniform att döma skulle det ha kunnat vara på 1930-talet (även om det som är runtom i dagens 91:an-serier består av moderna bilar och annat från i dag). Under sin period på 1960-talet tjänade Eriks i alla fall fosterlandet i försvarsmoderiktiga kläder.

1 - DSC_0083 kopieraHan, kompisen Erik, har pratat mycket om sin tid på regementet i Halmstad (lumparhistorier alltså, den ena bättre än den andra), och en plats som han nämnt har varit ett konditori på stan, men han har inte kommit ihåg namnet riktigt (eller inte alls). Han hade i vilket fall som helst inte besökt detta konditori sedan 1960-talet men mindes på ett ungefär var det låg. Glädjen var därför påtaglig när vi plötsligt passerade stället, så då gick vi förstås in för att ta oss en förmiddagsfika. Glädjen blev inte mindre när det visade sig att därinne såg det ut ungefär som på det gamla goda 60-talet. Knappast några fler gäster var det denna dag så dags på dygnet som då de två relikerna just stigit fram till kakdisken på Fribergs. Lugnt och stilla med andra ord på kaféet som grundades 1923 och som har kanelsnurror och Napoleonbakelser som sin specialitet.

Fribergs Konditori - Halmstad - 2016-04-16

Fribergs Konditori – Halmstad – 2016-04-16

Konditoriet skriver på sin hemsida att ”Fribergs Konditori är ett av Halmstads äldsta konditorier, en pärla vid Norre Katts Park. Ett klassiskt och mysigt konditori som känns välkomnande.” Jodå, det var en trevlig atmosfär där, det kunde även jag konstatera, som ibland för egen del undrar var det egna stamstället för kaffe och kondiskaka hette, det som låg (ligger?) innanför murarna i Visby på Gotland. Det var där i Visby jag gjorde min värnplikt. Men nu ska jag inte frånta Erik hans nostalgiska vibrationer.

Interiör - Fribergs Konditori - Halmstad - 2016-04-16

Interiör – Fribergs Konditori – Halmstad – 2016-04-16

Kaffedrickandet avklarat, nostalgin cementerad i kroppen, nu var det dags att göra resten av Halmstad. Nissanstaden ligger aningen för långt (drygt 70 km) från hemstaden Varberg för att regelbundna besök skall bli av. Tar lite för lång tid att åka för ett enstaka cafébesök. Förr kunde det vara aktuellt att se Halmstad BK spela allsvensk fotboll eller för att se någon enstaka fotbollslandskamp på Örjans Vall. I dag spelar Falkenbergs FF i allsvenskan, HBK i Superettan, Varberg likaså, till Fbg är det närmare än till Halmstad, till Påskbergsvallen lätt gångavstånd, men någon match har jag inte sett på decennier. Lilla Tvååkers IF spelar förresten i Div 1 Södra. Nu går vi mot Norre Port

Regnigt i Halmstad - 2016-04-15

Regnigt i Halmstad – 2016-04-15

Halmstads vapen… trots att regnet regnade, det öste inte ned, men det var väldigt genomträngande vått hela dagen och det ingick inte i planeringen inför Halmstadbesöket. Det gällde nu att mest hålla sig inomhus.

Halmstad, staden med tre hjärtan”, så löd rubriken på detta blogginlägg, tre hjärtan som dessutom är krönta med kungakronor. Kommunvapnet är hämtat från ett sigill från tidigt 1600-tal och är skapat på den tid då Halmstad var under danskt styre. Den danske konungen Kristian IV hade ett krönt hjärta i sitt personliga sigill, så kanske kommer Halmstads kommunvapen från det sigillet. – 1645 blev Halland svenskt genom freden i Brömsebro eller rättare sagt svenskt under 30 år, för att sedan 1658 genom freden i Roskilde bli permanent svenskt. Riktigt färdigt var det dock inte, strax utanför Halmstad vid Fyllebro skedde 1676 det sista slaget på halländsk mark i samband med det skånska kriget. Den danska kåren besegrades då i grunden.

Halmstads Stadsbibliotek - 2016-04-16

Halmstads Stadsbibliotek – 2016-04-16

Det gällde denna aprildag i Halmstad i första hand att hålla sig inomhus på grund av regnet skrev jag, och varför inte hålla sig inomhus på Halmstads Stadsbibliotek till exempel, ovanstående glas-skapelse delvis placerad på pelare i Nissan mitt i staden. Nissan är ett av Hallands fyra större vattendrag. Stadsbiblioteket där vid Nissans östra strand och intill Kapsylparken ser inte så värst gammalt ut och det är det inte heller, det invigdes 2006 och ersatte därmed det tidigare biblioteket som i sin tur hade invigts 1953.

Är Nissan (och Lagan, Ätran och  Viskan) just vattendrag eller är de bäckar eller åar eller älvar eller är de floder? Åar kommer jag ihåg från min barndom, dessa kunde man hoppa över, eventuellt med hjälp av en stav. Nissan kan man banne mej inte hoppa över, inte i Halmstad i alla fall och inte ens med en stav som hjälp. Laga Ni Äta Vi. Hallands floder är viktiga, åtminstone i Halland. Onödigt att veta, bättre med GPS, enligt Ystads Allehanda. Varför skall barnen skaffa sig något inläst vetande över huvud taget när de kan Googla fram svaret eller lära sig att använda en GPS?

Ljusgård på Halmstads Stadsbibliotek - 2016-04-16

Ljusgård på Halmstads Stadsbibliotek – 2016-04-16

Trädet i atriet (den öppna platsen inne i biblioteket) är en ask, omgiven av fönsterglas. Detta bibliotek består förresten av 3 240 m² fönsterfasader. Stadsbiblioteket kostade 172 mkr att uppföra och har en total yta av 8065 m².

Konstutställning vid Halmstads Stadsbibliotek - 2016-04-16

Konstutställning vid Halmstads Stadsbibliotek – 2016-04-16

Resväskorna på golvet i Halmstads Konsthall, som är en del av Stadsbiblioteket, ingår i Malmökonstnären Åsa Maria Bengtssons utställning Främmande. Så här beskrivs just konstverket med resväskorna i en information om utställningen: ”I installationen ‘Varje människa är en trädgård’ har ett antal resväskor placerats på golvet i formen av en flotte. Väskornas innehåll av minnen och personliga tillhörigheter har fått spilla ut”. Så här definieras resväskorna också: ”Den stora installationen i mitten av rummet är uppbyggd av gamla resväskor, skor, dåligt hoplimmade vaser, bokstäver och mycket mer. Uppbyggnaden kan liknas vid en flotte och ge associationer till flyktingsituationen i världen idag”.

91:an Karlsson håller vakt vid Norre Port - Halmstad - 2016-04-15

91:an Karlsson håller vakt vid Norre Port – Halmstad – 2016-04-15

91:an kan man alltid lita på. Han håller ställningarna vid Norre Port.

Norre Port, the City Gate in Halmstad, was completed in 1601 when the Danish king Christian IV ruled this part of Sweden. Norre Port was a gate in  the city fortification.

1 - DSC_0074 kopiera

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Soldat, Uncategorized, Vatten, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Halmstad – staden med tre hjärtan …

  1. Ia skriver:

    Vilken fin bild på biblioteket!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.