Porträtt på kung med följe, en kronprinsessa …

… och motorprinsar av då och nu

Kung Carl XVI Gustaf på Falkenbergs Motorbana - 2015-07-11

Kung Carl XVI Gustaf på Falkenbergs Motorbana – 2015-07-11

Vår kung Carl Gustaf, Carl Gustaf Folke Hubertus, när detta skrives nyligen fyllda 70 år, hade ingen som helst anledning att svära den här dagen i juli på Motorbanan strax utanför Falkenberg. Hans son, prins Carl Philip, eller Carl Philip Bernadotte som han heter i racingsammanhang, hade precis vunnit det andra tävlingsracet i STCC, Scandinavian Touring Car Championship. Kungen svär naturligtvis inte i officiella sammanhang, privat får han svära bäst han vill, som (nästan) alla vi andra.

Kung Carl XVI Gustaf på Falkenbergs Motorbana - 2015-07-11

Kung Carl XVI Gustaf på Falkenbergs Motorbana – 2015-07-11

När en kung talar så lyssnar de andra och när kungens son har varit duktig (för det var han utan tvekan) så finns det all anledning att inte käfta upp sig. Vädret var dessutom, som grädde på moset, på ett strålande humor den elfte juli detta år, åtminstone i Falkenberg.

Kronprinsessan Victoria i Varberg - 2013- 11-29

Kronprinsessan Victoria i Varberg – 2013- 11-29

Kronprinsessan Victoria, Victoria Ingrid Alice Désirée, är alltid värdig sin uppgift, oavsett vad det gäller, tycker jag. I november 2013 var hon i Varberg för att inviga Varberg Energis största investering dittills, ett värmeverk på Östra Hamnvägen. Efteråt bar det iväg till Stadshotellet för en lunch och därpå lite småprat och handskakning med de tappra som väntade utanför hotellet i regnet och rusket. Nu var förstås de som väntade där utanför tappra som inte gick hem i stället för att vänta, det var riktigt dåligt västkustväder, men det var upplyftande att se den vänliga Victoria ta sig tid för alla. Ett besök på Campus Varberg avslutade sedan Varbergs-besöket. Campus Varberg är ett lärocentrum med högskoleutbildningar i samverkan med andra högskolor, där på Campus erbjuds också en hel del olika yrkeshögskoleutbildningar.

Kronprinsessan Victoria i Varberg - 2013- 11-29

Kronprinsessan Victoria i Varberg – 2013- 11-29

Prins Bertil på Scandinavian Raceway i Anderstorp - 1974-07-09

Prins Bertil på Scandinavian Raceway i Anderstorp – 1974-07-09

Motorprinsen av då, Bertil Gustaf Oscar Carl Eugen, Prins Bertil (1912-1997), var farbror till vår likaledes motorintresserade kung Carl XVI Gustaf. Prins Bertil var son till Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta. Hertig av Halland var han också. Prins Bertil lär 1953 ha varit i grannlänet Skåne (kanske för att det var nära från huset i Tylösand i Halmstad) för att inviga Sveriges första motorväg, som var en 11 kilometer lång sträcka mellan Malmö och Lund. Jag nämner det därför att betona prinsens motorintresse fast det var väl inget som varken han eller jag, fotografen som nästan låg på rygg för att få en bra vinkel till motorprinsen, hade någon tanke på i Anderstorp 1974.

Monsieur Adrian kallade sig prinsen i de fall han tävlade på GP-banor på kontinenten före det andra världskriget. Monsieur Adrian bär på bilden från 1974 en kavaj med ett märke fastsytt på bringan, CIAPGP. Det är en förkortning för Club International Anciens Pilotes Grand Prix, vilket är en sammanslutning för racerförarveteraner. Dessa träffas ibland (eller regelbundet) i samband med vissa Grand Prix-tävlingar, kanske var det dags i Anderstorp 1974 för lite motorsnack med GP-minnen och för en matbit.

Fomel 1-racet i Anderstorp, Texaco Grand Prix of Sweden, vanns av sydafrikanen Jody Schekter medan den svenska hoppet Ronnie Peterson tvingades bryta.

Prins Carl Philip på Falkenbergs Motorbana - 2015-07-11

Prins Carl Philip på Falkenbergs Motorbana – 2015-07-11

Den andre motorprinsen, Carl Philip Edmund Bertil Bernadotte, tävlar sedan 2013 i STCC för Volvo Polestar Cyan Racing och fortsätter med det inför och under 2016. 35 lopp i STCC har det blivit med en (enda) pallplats, segern i Falkenberg, den som pappa kungen bevittnade på plats. Carl Philip blev dessutom 2010 mästare i Porsche GT3 Endurance Scandinavia.

Kung Carl XVI Gustaf på Ring Knutstorp 2015-09-26

Kung Carl XVI Gustaf på Ring Knutstorp 2015-09-26

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.