… avsedd som grafittiunderlag för konstnärligt lagda barn
En lite ålderstiget tonårig Volvo-buss hade parkerats i Brunnsparken i Varberg för att bereda minderåriga graffitimålare utrymme för deras skaparglädje. Och nog verkade det finnas sådan kreativ glädje. Bussen blev, vartefter det målades, lite mindre orange i färgen i en konstform som verkade vara modernistisk och lite dov i färgskalan, lite åt Edvard Munch-hållet faktiskt.
För länge sedan var tanken att en målning skulle vara inramad och upphängd på en vägg. Modernisterna bröt mot dessa invanda regler, konst kan göras av vad som helst, till och med med hjälp av en buss i Brunnsparken i Varberg. Att hänga upp den på en vägg skulle vara ett besvärligt arbete.
Bussen som sådan är tillverkad på ett busschassi med bakmotor, en 12-liters 340 hk diesel motor som är monterad liggande under golvet baktill, bakom bakaxeln. Bussen rymmer 72 passagerare plus den chaufför som är i tjänst vid tillfället. Volvo tillverkade bussmodellen mellan åren 2002 och 2011. Just denna orange buss har avverkat ganska exakt 90.000 mil (900.000 km), det är många rundor i Halland/Varberg. Bussen är leasad av företaget Nobina Sverige AB, som har avdelning i Varberg.
Kanske är det en blivande konstkritiker som står där med händerna i sidorna och betraktar hur inspirationen flödar liksom färgen breder ut sig. Jag undrar vilket omdöme han kommer att ge dessa något äldre konstnärer och deras verk.
Denna beundrade Volkswagen 1500 med modellbeteckning 311, också kallad Typ 3, presenterades för första gången 1 april 1961 och det var minsann inget aprilskämt. I september samma år började den säljas till kunderna. Denna Varbergsbaserade version från 1965 med en motor på 54 hk har rullat ungefär 8.000 mil (80.000 km) om jag har riktiga uppgifter, det blir inte så många mil per år. Många förbipasserande slängde blickar mot bilen, några stannade och tittade närmare, någon fotograferade.
Bilen är väldigt liten till storleken ser jag här, men det tyckte jag även när jag tittade närmare på den där den stod på Kyrkogatan i Varberg intill Brunnsparken. Men det kanske inte är för att det är gott om plats i den som man köper en VW 1500 från 1965?
Volvo presenterar sin nya bilmodell så här: ”Nya Volvo XC90 är vår lyxigaste bil någonsin. På alla plan. Men det är lyx byggd på svensk humanism. Lyx med hjärta. Med den här bilen tar vi ett stort kliv in i framtiden genom att gå tillbaka till våra rötter. På så sätt är det här inte bara en ny bil. Det är också lanseringen av ett nytt Volvo. Ett Volvo för människor som bryr sig om andra människor”.
Minst och drygt en halv miljon kronor får man dra fram ur plånboken om man vill införskaffa ett sådant här monster, för nog är den lite klumpig i formen? I vilket fall som helst så är the Sport Utility Vehicle, SUV:en, stadsjeepen, en väldigt populär typ av bil, en kombination av terränggående bil och vanlig personbil.
Jag hittade några rubriker med stadsjeep i texten, kan inte låta bli att återge dem:
”Strax före klockan elva på lördagsförmiddagen brakade en svart stadsjeep in i fönstret hos en pantbank i Skärholmen i Stockholm. / En kund hade på lördagen just provkört en splitterny stadsjeep och stod och pratade med bilförsäljaren i Sandviken när en förbipasserande man plötsligt hoppade in i bilen och körde därifrån. / Smugglare har tidigare försökt lyfta en stadsjeep lastad med droger över gränsstängslet med hjälp av en provisorisk ramp. / En övergiven stadsjeep har strandat på trottoaren och snärjts in i buskaget”. Populär bilmodell, stadsjeepen.
Denna vackert femöreskola-färgade och klassiska Volvo 164 rullade denna lördagseftermiddag fram på holländska Phoenixstraat i Delft med en färsk 50-åring (enligt skylt i bakrutan) som passagerare och det var uppenbarligen en 50-åring som skulle firas.
Bilmodellen introducerades 1968 som en lyxigare variant på Volvos 140-serie. Den har en sexcylindrig B30-motor och en annorlunda front jämfört med Volvo 140 och också lite lyxigare inredning. Det sistnämnda passar ju bra om man skall fira en 50-åring. Volvo 260 blev sedan en efterträdare och 164-modellen upphörde att tillverkas 1975. Privatpersoner och fristående karosserimakare i Sverige och utomlands har dock tillverkat ett okänt antal av en kombimodell som fick heta Volvo 165.
Mitt minne av femöreskola, Dixi gräddkola har jag för mej att den hette, är att dessa hade ovanstående Volvo 164-färg, men kanske var den bruna nyansen lite mörkare. Ibland ser man denna ljuva 164-modell i levande livet på gator och på vägar i Nederländerna, oftare än i Sverige vill jag påstå.
En Volkswagen Transporter med en gammal Volkswagen Transporter i bakrutan, hastigt fotograferad genom framrutan.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o