… under en nationaldagstur med start och mål vid Tullbroskolan
Lite trångt är det i kabinen på denna Kabine mikrobil, eller motorcykel, som är en tyskdesignad ”Dreirad” (trehjulig) BMW Isetta-liknande Heinkel Kabine 153 S från 1959. Tillverkningen av den tyska lilla bilen (motorcykeln) hade 1958 flyttats från Tyskland till Dundalk Engineering Company på Irland och jag antar att detta exemplar är tillverkat där. (The Heinkel Cabin Cruiser kallades den irländska versionen eller helt enkelt The Heinkel Bubble Car). Omkring 1960 flyttades dock tillverkningen i stället till företaget Trojan Cars Ltd i England och då kom det lilla fordonet att kallas Trojan 200 och Trojan producerades sedan fram till 1966. Efterföljaren till ovanstående modell 153 heter 154 och den var och är utrustad med fyra hjul.
Någon undrar kanske var ratten finns någonstans, men den skall allt vara vara därinne i Kabinen. Eller också är det just ratten som mikrobilägaren letar efter.
Som framgår av bilderna så drog detta lilla blankputsade fortskaffningsmedel till sig stort intresse, nästan uteslutande från gubbar i varierande åldrar. Trots det lilla formatet så hade minikabinen en släpvagn tillkopplad och på den stod en ministor (eller miniliten) motorcykel och på denna lilla motorcykel satt en flicka, dock inte under Heinkelns färd. – Till höger en bild på en fyrhjulig Heinkel Kabine 154. ⇒
Det är Hallands Fordonsveteraner som arrangerar Västkustrallyt och har så gjort sedan 1980 och då, den första gången, deltog 44 bilar i rallyt. I dag lär det kanske vara över 200 stycken. Succé skriver klubben i sin tidning Fördelardosan om rallyt och det stämmer nog, inte minst så hjälpte solen till genom att lysa oförtrutet. Själv såg jag rallyt bara vid Tullbroskolan.
Platsen för start och målgång denna dag var alltså idrottsplatsen vid Tullbroskolan i Falkenberg, helt nära Vallarnas Friluftsteater (där det den 3:e juli är premiär på buskisen Jäkelskap i Kikar’n och tillika ett 20-årigt buskis-/farsjubileum).
Jag har åkt Volvo-droska några gånger, för droska kallades det på den tiden jag åkte. Taxi alltså, med en sådan här ”Sugga”, som modellen kallades. Svarta i lacken var de tyckte jag, inte röda, men egentligen så var nog färgen mörkt blå och mörkt blå har kanske också detta ekipage en gång varit. Det var inte så vanligt att vi åkte taxi när jag växte upp. ”Suggan” var i alla fall den bil som var vanligast som droska/taxi i Sverige i början på 1950-talet.
Åke Cato skrev en gång så här i sin blogg om hur en droska skall se ut. Där skulle också ha funnits en vykortsbild på en sådan bil, men den bilden tycks har fallit bort :
”… Just det, så ska en taxi se ut! Eller droska, som det hette i spaltens alltmer avlägsna ungdom. Droskor var rejäla doningar på den tiden, man kunde nästan gå rak i dem (…). När vi skulle på julfest hos faster Stina i Slottsstaden, bara ett par välriktade stenkast från vår bostad, ringde far efter en droska, han förväntade sig att lillasyster skulle bjuda på en julasup till maten. Vilket hon gjorde”.
Ungefär 45.000 rullade mil (450.000 km) står den avbildade bilens mätare på. Inne i bilen får 7 passagerare lagligen plats förutom den som kör och då är det ändå gott om plats för benen. 1950-1958 var tillverkningsåren för Volvo P831-modellen, men fordon ur P800-serien kunde köpas redan från 1938. Skillnaden var att nya P831 erhöll en annan front, en som liknade den som fanns på Volvo PV444, den populära lilla ”folkbilen”, och att strålkastarna blev inbyggda i stället för att som tidigare ha varit placerade på framskärmarna.
”This Buick is built and looks like a tank”, sade en ägare på hemsidan Hemmings Clasic Car om sin Buick Special 1953, fyradörrars visserligen, men stämmer det? Den tvådörrars Buick 8 Special Cabriolet som stod parkerad vid Tullbroskolan lyste läckert röd och påminde inte precis om en stridsvagn (det tyckte inte jag i alla fall).
Jag är inte intresserad av veteranbilar på annat sätt än de är mycket trivsamma att titta på och att fotografera och den röda Buicken är verkligen en pärla, en upplevelse för ögat och för kameran. Så tyckte uppenbarligen också kvinnan som skymtar bakom bilen, hon fotograferade ivrigt ur alla vinklar.
”Kultur på väg”, det kan också innebära att en japansk Suzuki från 1982 knattrar fram längs Västkustrallyts inritade färdväg genom ett sommarfagert Halland. Jag kan inget om MC och har inte hittat någon information om denna modell men jag undrar om den möjligen är densamma som GXS 400 Katana?
Det blev visst ett färgtema på rött den här gången, röda bilar rakt igenom, undantaget är motorcykeln som bara har en röd Caltex-stjärna på tanken.
De Tomaso 874 Pantera 1975, ”Pantern”, är/var en sportbil med mittenmotor som producerades av italienska De Tomaso Modena SpA under åren 1971 till 1991. Lite mer än 7.000 bilar av modell Pantera tillverkades under denna period, det var den populäraste De Tomaso-modellen. 257 hästkrafter står angivna för den aktuella biltypen.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o