Falkenbergs stadslopp 2016-07-30 … på språng …

… med gasellen Linda, överlägsne Mustafa, välkända tränarprofilen Yannick och två snabba gossar, med flera

Linda Ekemalm, 33:a i damklassen, 103:a totalt, 5 km

Linda, 33:a i damklassen, 103:a totalt, 5 km

Linda blev 33:a i damklassen (av de 133 som fullföljde loppet) och totalt hamnade hon på en 103:e plats i sammandraget, där 253 löpare sprang i mål, och då gäller det femkilometersloppet. Om jag inte misstar mig (jag såg dem i början av loppen) så sprang Linda tillsammans med ytterligare två gaseller (för nog representerar de extra öronen och hornen en gasell?) men de två löparkompisarna skulle avverka den dubbelt så långa sträckan, 10 kilometer.

Gaseller, de vilda, kan springa riktigt snabbt, sådär 80 km/tim som toppfart. Riktigt så fort sprang inte någon i Stadsloppet i Falkenberg, men bra fart var det i alla fall överlag. Jag får också erkänna att jag blev totalcharmad av den avbildade gasellen, Linda; de två andra gasell-löparna träffade jag tyvärr inte efter loppet (och inte före heller).

Valle Sparrman t.v. och Melker Svensson tampas nära målet - Falkenbergs Stadslopp 2016

Valle Sparrman t.v. och Melker Svensson tampas nära målet – Falkenbergs Stadslopp 2016

#2138 Valle Sparrman (Värmdö IF) och #2226 Melker Svensson (Svenssons Ur & Optik i Falkenberg) tampas i slutfasen av femkilometersloppet in mot mål, 150 meter kvar ungefär. De fick samma sluttid, 25:02, men Melker dömdes att vara ett hårstrås bredd före, placeringarna 57 respektive 58.

Jag har förresten sprungit ett Stadslopp i Falkenberg själv också, 10 kilometer, och jag blev ruskigt trött minns jag, var väl inte topptränad och mitt resultat i motionsklassen hotade inte dem i toppen. Bansträckningen var inte densamma då, passagen över Söderbron fanns till exempel inte, eftersom bron byggdes 1989 och jag sprang 1983. Tävlingen hade introducerats året innan. Tommy Persson, Heleholms IF, segrade ”mitt år” 1983 i klassen herrar seniorer (han vann för övrigt Stockholm Maraton 1985) och Marie-Louise ”Midde” Hamrin, IK Vikingen, vann damer seniorer (två minuter före tvåan).

Mustafa Muhamad i täten alldeles i början av loppet, Falkenbergs stadslopp 2016

Mustafa Mohamed i täten alldeles i början av loppet, Falkenbergs Stadslopp 2016

Stadsloppet arrangeras rutinerat av Falkenbergs IK. Jag och kompisen vandrade den inte så långa vägen från serveringen i trädgården vid Stålboms Konditori till arrangemanget och målrakan vid torget, där FIK hade skapat en autostrada för löparna. En knapp kilometer efter start passerade de rakan men vek av strax före målportalen och i stället fortsatte de på en krokig runda för att sedan så småningom återkomma till målrakan och slutspurten. I god tid hann vi fram för att invänta löparna för första passage, de startade vid Vallarna på andra sidan Tullbron (som är en gammal stenbro över Ätran).

Mustafa Mohamed tog genast hand om kommandot i loppet och de övriga aspiranterna på en toppplacering fick inrikta sig på att fördela platserna närmast efter ”Musse”. På bilden ovan syns #1151 Nuray Yassin, Ullevi FK (8:a i mål), #3 Oscar Carlsson, Hässelby SK (slutade 2:a), #1274 Linus Hultegård, Sävedalens AIK, (4:a), och #5 Anders Grahl, Enhörna IF, (3:a), det är de som följer närmast efter Mustafa.

Mustafa Muhamad ser att tiden nog blir bättre än förra året - Falkenbergs stadslopp 2016

Mustafa Muhamed ser att tiden nog blir bättre än förra året – Falkenbergs Stadslopp 2016

Musse” tittade på klockan och sprang ungefär etthundrafemtio meter senare i mål som segrare på tiden 30:38, vilket var en sekund bättre än året innan, då det alltså blev 30:39 som sluttid. Ungefär 20 km/tim var hans snitthastighet och då får man allt pinna på bra med till exempel en cykel om man händelsevis skulle vilja pedaltrampa loppet tillsammans med honom. Stor publikfavorit var och är han här i Falkenberg, men publiken var mycket entusiastisk överlag, alla deltagare fick sin beskärda del av jubel och applåder. Stor eloge till Falkenbergspubliken!

Mustafa Muhamad, Hälle IF, segrare 10 km med tiden 30:38 - Falkenbergs stadslopp 2016

Mustafa Mohamed, Hälle IF, segrare 10 km med tiden 30:38 – Falkenbergs Stadslopp 2016

Mustafa Mohamed är född 1979 i Mogdishu  i Somalia men kom till Sverige  och Lysekil redan som elvaåring. Han är gift med Hanna Karlsson, löpare hon också, som även hon vann sin gren denna dag, nämligen damernas femkilometerslopp. Hanna tävlar för Malmö AI.

Musse” satte 2012 svenskt rekord på halvmaraton med tiden 1:02:40, men hans stora bedrift är nog, förutom alla meriter i övrigt, att 2007 i Belgien ha raderat ut Anders Gärderuds klassiska svenska rekord från OS-finalen 1976 i Montreal, då Anders blev olympisk mästare på tiden 8:08:02. Musses nya svenska rekord blev 8:05:75 och grenen är 3000 meter hinder. Jag tror att Musse fortfarande är näst bäst i Europa med den tiden. Numera är det långlopp som gäller för Mustafa, jag tror han tyckte att hans egen spurt inte riktigt räckte till på de kortare loppen i de stora sammanhangen. Så här sa ha i en intervju för GP 2013 (inför inomhus-EM i Göteborg): ”Jag har faktiskt inte några planer på att springa inomhus längre, utan springer längre distanser som maraton nu i stället. Jag satsar helt enkelt inte på snabbhet utan på uthållighet”.

Mustafa pustar efter loppet - Falkenbergs stadslopp - 2016-07-30

Mustafa pustar efter loppet – Falkenbergs Stadslopp – 2016-07-30

Mustafa samtalar i målfållan med Patrik Andersson (5:a i loppet), båda representerar Hälle IF från Ljungskile. Den tidningsläsande damen låter de båda löparna prata utan att avbryta.

Yannick Tregaro, 22:a plats i huvudklassen med tiden 35:37, imponerande!

Yannick Tregaro, 22:a plats i huvudklassen med tiden 35:37, imponerande!

Friidrottstränaren Yannick Tregaro, Örgryte IS, är, förutom att vara en allmänt erkänd elittränare, även en duktig löpare och sprang i Falkenberg i mål på 22:a plats med tiden 35:37. Han ingick också i det vinnande laget Hälle IF, som han representerar i dessa sammanhang, i lagtävlingen gällande 10 km.

Trestegshopparen och olympiske guldmedaljören och världsmästaren Christian Olsson och höjdhopparna Kajsa Bergqvist, Emma Green (som han har varit gift med) och Linus Thörnblad tillhör dem som haft Yannick som coach/tränare. Som artonåring hoppade  Yannick själv 2.17 i höjd, i Junior-VM har han hoppat till sig en tiondeplats i denna gren.

De sex främsta i damklassen 10 km - Falkenbergs Stadslopp 2016

De sex främsta i damklassen 10 km – Falkenbergs Stadslopp 2016

Räknat från vänster med sjättepristagaren och till höger med vinnaren står följande löpare och väntar på sina priser: Johanna Larsson, Örgryte IS; Susanne Bornmar, IK NocOut.se; Josephine Ambjörnsson, Hässelby SK; Jessica Gunnarsson (37:15), SK Vidar; Malin Strand (36:50), Sävedalens AIK och segraren i damklassen Linn Nilsson (36:09), Hälle IF.

De sex främsta i herrklassen 10 km - Falkenbergs Stadslopp 2016

De sex främsta i herrklassen 10 km – Falkenbergs Stadslopp 2016

Från sjätte plats till första, från vänster till höger, står Anders Dahlman, IK Trasten; Patrik Andersson, Hälle IF; Linus Hultegård, Sävedalens AIK; Anders Grahl, Enhörna IF; Oscar Carlsson, Hässelby SK och vinnaren Mustafa Muhamed, Hälle IF.

Jonas Bengtsson , Tomtebo IK - Falkenbergs Stadslopp - 2016-07-30

Jonas Bengtsson , Tomtebo IK – Falkenbergs Stadslopp – 2016-07-30

Tomten från Tomtebo IK, Jonas Bengtsson, verkar nöjd med sin dag. Målgång på plats 1096 i den totala  sammanställningen på 10 kilometer, damer och herrar, är väl inte så tokigt med tanke på tomtedräkt och stort skägg. Stora skägg är ju moderna men detta är väl konstgjort liksom håret för att inte tala om mustaschen?

Mustafa med dottern - Hallands Nyheter sänder live - Falkenberg 2016-07-30

Mustafa med dottern – Hallands Nyheter sänder live – Falkenberg 2016-07-30

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Falkenberg, Fotoblogg, Halland, Idrott, Kändisar, Motion, Photo blog, Sommar, Sport, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.