Kossor på färd med pråm från Balgö Brygga …

… till Balgö, den största ön längs Hallandskusten

Från Balgö Brygga till Balgö med pråm - Varberg - 2016-06-14

Från Balgö Brygga till Balgö med pråm – Varberg – 2016-06-14

balgo-kartaBalgö är en ö i Balgöfjorden inom Varbergs kommun i Halland, ön är belägen ungefär åtta kilometer nordväst om staden och tillhör Lindberg församling. Ön, den största längs Hallandskusten, är ungefär 250 hektar stor eller cirka 2,5 km².

Balgö lär på fornnordiska betyda ”rundad upphöjning i terrängen” eller något liknande och namnet härstammar troligen från byn Balg på fastlandet, inte så långt från Balgö.

Ön, som har varit skyddad sedan 1950, blev 1988 ett naturvårdsområde och är numera ett naturreservat och delvis ett fågelskyddsområde och hela området ingår också i Natura 2000.

Kreaturstransport vid Balgö Brygga - Varbergs kommun - 2016-06-14

Kreaturstransport vid Balgö Brygga – Varbergs kommun – 2016-06-14

Vi körde från Tångaberg och sedan längs Balgövägen och nästan framme vid bryggan skymtade ett traktor med en kreatursvagn baktill. Ekipaget svängde höger och backade sedan tillbaka mot bryggan och då bekräftades det vi trodde, att det var båtfärd på gång för djuren i vagnen. Att tamdjur betar sommartid på Balgö hade vi hört talas om sedan länge. Fram med kameran!

Kreaturstransport vid Balgö Brygga - Varbergs kommun - 2016-06-14

Kreaturstransport vid Balgö Brygga – Varbergs kommun – 2016-06-14

Kreaturstransport vid Balgö Brygga - Varbergs kommun - 2016-06-14

Kreaturstransport vid Balgö Brygga – Varbergs kommun – 2016-06-14

Korna på väg till sommarbete fick stiga av traktorsläpet och i stället promenera (under lite stök och bök) ombord på kreaturspråmen, där de för ordningens skull delades in i två sektioner. Djuren kommer liksom traktorn från Lindhovs kungsgård ett antal kilometer sydöst in mot Varberg.

Från Balgö Brygga till Balgö med pråm - Varberg - 2016-06-14

Från Balgö Brygga till Balgö med pråm – Varberg – 2016-06-14

Från Balgö Brygga till Balgö med pråm - Varberg - 2016-06-14

Från Balgö Brygga till Balgö med pråm – Varberg – 2016-06-14

Vid Balgö brygga läggs på försommaren en trappa från bryggan för att lättare komma i vattnet för ett bad, dessutom placeras en badflotte (som synes) i vattnet en bit ut. Vad det gäller kor så är de väl inte så badsugna vad jag vet, men vadar i vattnet vid behov gör de. Badbrygga använder de vanligtvis inteBalgö bok.

I en utmärkt trevlig och välskriven bok, som heter ”Balgö, Om livet på en halländsk ö”, utgiven 2001, berättar tre systrar som är födda och uppväxta på Balgö om sina minnen därifrån. Numera finns dock inga bofasta på Balgö. Boken rekommenderar jag intresserade att läsa och inte bara Varbergsbor utan alla dem som har möjlighet att finna den, den finns förstås bland annat på biblioteket i Varberg.

Vad jag ville komma fram till var ett avsnitt i boken som handlar om betesdjuren på Balgö, nämligen om hästar från en ridskola i Göteborg som hade hyrt in sina hästar för sommarbete, de kom under många år med hästarna till ön. ”Ungdomarna red hästarna hela vägen från Göteborg till Tångaberg. Därifrån fick hästarna simma två och två efter roddbåten. Ute på ön gick de sedan alltid i flock. Det var en underbar syn att se dessa vackra hästar komma springande i full karriär. Nästan som i vilda västern!

Något att titta på vid Balgö Brygga - Varbergs Kommun - 2016-06-14

Något att titta på vid Balgö Brygga – Varbergs Kommun – 2016-06-14

Vi var några stycken som hade kommit lägligt för att beskåda den lite ovanliga synen av nötboskap som skulle få  åka färja, eller pråm då. Inte minst den lilla pojken tyckte att det var ett intressant skådespel på Balgö brygga den här eftermiddagen.

När man ser pojken kanske man tänker på skolgång. Det gjorde inte jag i och för sig men just nu så kan det vara en inledning för att nämna att i boken berättas om Balgö- barnen skolgång. Först kom en lärarinna till ön och hon  bodde där hela sommaren och höll skola. När de små blev större så var det Bläshammars skola på fastlandet som gällde och då var det pappa eller någon annan som fick ro barnen över vattnet och därefter fick dessa traska och gå ungefär fem kilometer till Bläshammar. Det kunde ju också vara problem med vädret i form av storm eller is på vintern, om detta berättas i Balgö-boken.

Traktor Case Maxxum 140, tillhörig Lindhovs Gård - 2016-06-14

Traktor Case IH Maxxum 140, tillhörig Lindhovs Gård – 2016-06-14

Traktorn, Case IH Maxxum 140, är tillverkad av Case IH i England. IH står för International Harvester, båda företagen är amerikanska och båda har gamla anor. Case bildades redan 1842 och International Harvester härstammar från 1830-talet. De båda företagen slogs samman 1985. Den avbildade traktorn är emellertid varken från början av 1800-talet eller från 1985 utan den är från 2014.

Målet för resan: Balgö - 2015-06-14

Målet för resan: Balgö – 2015-06-14

Det har funnits mufflonfår och dovhjortar på Balgö, jag tror att hjortarna finnas kvar, däremot inte mufflonfåren såvitt jag vet. Jag pratade häromdagen med en man som hade besökt ön förra året (2015), då fanns i alla fall dovhjortarna där.

I den nämnda boken om Balgö står följande: ”När detta skrivs, 2001, är djurbeståndet cirka 50 dikor med kalvar och ett 20-tal stutar, alla tillhörande Lindhov. De samsas med 50 mufflonfår och 30 dovhjortar.”

Så här skrev Hallands Nyheter 2010 om mufflonfår som fanns på fastlandet nära Balgö: ”Mufflonfåren på Trönningenäs tros komma från ett hägn på Balgö. De ska ha gått över isen en kall vinter för drygt 20 år sedan, och sedan dess blivit kvar i området kring naturreservatet Gamla Varberg. Fåren hör inte hemma i svenska faunan och därför får de jagas hela året”.

Snart vid målet för resan: Balgö - 2015-06-14

Snart vid målet för resan: Balgö – 2015-06-14

Farfadern till de tre systrarna som nämnts som författare till boken om Balgö jobbade på Lindhovs gård, den gård varifrån korna kom, de som åkte pråm. Barnens morföräldrar bodde på ön mellan åren 1908-1916. Barnens föräldrar arbetade också på Lindhovs gård innan de gifte sig 1916 och 1918 flyttade till Balgö, där pappan hade fått anställning som fårskötare, för där på ön fanns en stam av cheviotfår. Svenska Fåravelsföreningens stamschäferi avvecklades på Balgö 1946-1947 och då hade besättningen i mitten av 1940-talet uppgått till över 400 får.

Mammans och pappans enkla bohag rodde pappan 1916 över med hjälp av en lånad eka. Mamman fick med sig en höna med kycklingar och pappan köpte en mager ko billigt på auktion, den kon växte sig fet på Balgö. Som löneförmån fick de också så småningom två kor (ibland en kalv), tre grisar  och många höns. Ja, ni hör (eller läser snarare), det finns orsak att läsa boken, det är intressant att läsa om livet som var på den största ön utefter Hallandskusten.

Besök på Balgö på 1970-talet

Besök på Balgö på 1970-talet

Någon gång på 1970-talet fick jag tillfälle att åka till Balgö med en båtburen person i bekantskapskretsen tillsammans med min svärfar som var på besök i Varberg och ytterligare en person, minns inte vem det var. Har inte så många minnen av den trippen förutom de minnen som bilderna väcker till livs. Så såg det ut då och ungefär så ser det väl ut i dag också. Kor (åtminstone en) fanns på plats den gången på 70-talet.

Besök på Balgö på 1970-talet

Besök på Balgö på 1970-talet

Jag hoppas att den här länken fungerar för alla att se en artikel i Hallands Nyheter om Maj Helldén, som är en av medförfattarna till boken om Balgö. Hon fyllde 90 år 2013 då artikeln skrevs.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Båtar och fartyg, Bildblogg, Bilder, Djur, Fordon, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Resor, Sommar, Uncategorized, Varberg, Vatten, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.