Blandade sommarbilder från Varberg – i några fall …

… visar bilderna att sommaren har förlängts i en solrik höst

Skrivareklippan - Varberg - 2016-09-26

Skrivareklippan – Varberg – 2016-09-26

Skrivareklippan är en populär liten ö att besöka för de Varbergare (och andra) som har tillgång till båt och som inte vill fara iväg så långt. Bara några hundra meter i själva verket. Är det badväder, soligt och varmt alltså, så är det perfekt att ta med lunchkorgen dit och en sådan dag gör hundratalet personer det. Några enstaka gör sig ibland också omaket att simma från närbelägna Getterön och om de inte får lift tillbaka så blir det att simma åter också. Fram till på 1930-talet fanns där en fyr, den fattas alltså ön i dag, men som synes finns där några hus i alla fall. Roddarfyran med styrman gav sig inte tid att landstiga.

Skrivareklippan med fyren

Skrivareklippan med fyren

Denna klippö ligger i inloppet till Varbergs hamn i Halland och har fått sitt namn efter en herre som hette Peder Skrivare, som tillbringade sin tid i Varberg på 1500-talet och som förmodligen fått ön som förläning. Skrivareklippan ägs sedan 2003 av Statens Fastighetsverk, fram till dess förvaltades den av Varbergs kommun, i alla fall från och med 1955, då Varbergs stad blev lagfaren ägare till den lilla ön.

2009 stod det så här i lokaltidningen Hallands Nyheter: ”Bengt Ekvall och Bengt Andersson i föreningen Getteröns Småbåtshamn tog i går båten ut till den lilla ön Skrivareklippan i inloppet till Varbergs hamn. Med på båten hade de hammare, spik och plankor. Uppdraget var att bomma igen öns kanske viktigaste inrättning: Torrdasset. – Vi har inget val. Varbergs kommun har upphört med latrinhämtningen, säger de”.

Strandtåget - Strandpromenaden - Varberg - 2016-08-06

Strandtåget – Strandpromenaden – Varberg – 2016-08-06

Turisttåget Strandtåget, batteridrivet, som sommartid trafikerar Strandpromenaden med start varje heltimme vid Hamnplan i Varberg och som sedan rullar mot Campingen i Apelviken, har på bilden Skrivareklippan strax framför styrhytten till höger, fast en bit bort. Jag nämner det därför att det är inte färdigskrivet ännu om Skrivareklippan och dasset. Hallands Nyheter igen, denna gång augusti 2016, och då är det underförstått att det trots allt har funnits toalett därute på ön men att det varit oklart vem som skulle sköta den och framför allt vem som skulle sköta tömningen av de produkter som samlats i toalett-tunnan.

Skrivareklippan, Varberg - 1969

Skrivareklippan, Varberg – 1969

Hallands Nyheter i augusti 2016: ”Torrdasset på Skrivareklippan används fortfarande men ingen tar ansvar för tömningen. Nyligen fick Getteröbåtarna rycka ut och transportera in de överfulla latrintunnorna till land. – ‘Det var nog det äckligaste vi gjort’, säger Jonas Schröder (som driver Getteröbåtarna tillsammans med en kollega, red:s anm.). Dasset på den berömda ön i inloppet till Varbergs hamn har blivit en följetong. Förut sköttes tömning och annan service på ideell basis av några medlemmar i Getteröns småbåtshamn, men år 2010 fick de nog av att göra skitjobbet och dasset skulle stängas för gott. Men det blev inte så. Den lilla byggnaden, som kommunen för många år sedan placerade på klipphällarna i den norra delen av Skrivareklippan, utnyttjas av båtfolk och andra som behöver lätta på trycket i samband med besöken på ön. Men eftersom ingen är beredd att ta ansvaret har det inte blivit någon reda med tömningen”.

Varbergsloppet - Varberg - 2016-07-09

Varbergsloppet – Varberg – 2016-07-09

Varbergsloppet 10 kilometer. ”Sveriges vackraste motionslopp” enligt hemsidan men så kanske alla arrangörer skriver. Ovanstående sombreroförsedda löpare med kaktus låg inte i täten, inte ens i början av loppet. Jag har inte startnumret så jag vet inte hur placeringen blev till sist, kanske blev det sist till sist, men förmodligen blev det bättre resultat än så.

Varbergsloppet - Varberg - 2016-07-09

Varbergsloppet – Varberg – 2016-07-09

Startnummer 100 i täten av denna grupp, här i en tidig del av loppet, som startat vid fästningens södra del, fick inte placeringen 100 utan 432 totalt bland alla startande på de 10 kilometerna (kilometrarna?) som skulle springas. I klassen senior herr blev det en 222 plats. Han behövde inte väja eller vänta för en passerande cyklist, det gynnade honom.

Lyxfällan (The Luxury Trap flea market) på besök på Varbergs torg - 2016-09-21

Lyxfällan (TV3 ”The Luxury Trap’s” flea market) på besök på Varbergs torg – 2016-09-21

Lyxfällan - Varbergs torg - 2016-09-21

Lyxfällan – Varbergs torg – 2016-09-21

TV3:s Lyxfällan monterade upp ett loppisstånd på torget i Varberg och hade dessförinnan annonserat helsidor i den lokala pressen, vilket gjorde att det kom riktigt mycket folk för att titta och fynda. Programmets ekonomiska rådgivare Patrick Grimlund och Magnus Hedberg syntes inte till men huvudpersonen fanns i omgivningarna, dock inte i själva säljståndet där det i stället var kompisar till den personen som hade tagit plats.

abandowest har fått en kommentar från Tess, som skriver följande med anledning av ovanstående inlägg om Lyxfällan: ”Vill bara påpeka att jag sålde faktiskt själv på torget det va inga vänner” och abandowest ber om ursäkt för att ha missuppfattat den saken.

Hallifornia - Wakeboarding i Vallgraven vid Varbergs fästning – 2016-07-21

Hallifornia – Wakeboarding i Vallgraven vid Varbergs fästning – 2016-07-21

Inom wakeboardsporten är allting upp och ned och vått är det också. Det är en brädsport liknande skateboard eller snowboard, men utföres på vatten och inte på asfalt eller snö. Wake kan betyda kölvatten eller svallvåg, också släptåg, och det senare stämmer nog ganska bra i vallgraven vid fästningen i Varberg, för det är en tillfälligt uppmonterad elektrisk kabel i en kabelbana som drar åkaren.

Pokémons eller sms - Varbergs innerhamnområde - 2016-07-20

Pokémons eller sms – Varbergs innerhamnområde – 2016-07-20

Det var många Pokémon-jägare vid hamnområdet det här dagen mitt i sommaren 2016. Kan inte garantera att just denna person jagade virtuella Pokémons men många andra gjorde det definitivt, vuxna som unga, både gående och cyklande men förhoppningsvis inte några jägare som körde bil eller buss.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cykel, Cyklar, Fotoblogg, Halland, Höst, Motion, Motorcykel, Photo blog, Semester, Sommar, Sport, Tåg, Uncategorized, Underhållning, Varberg, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Blandade sommarbilder från Varberg – i några fall …

  1. Tess skriver:

    Vill bara påpeka att jag sålde faktiskt själv på torget det va inga vänner

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.