… när Föreningen Hallandskatten (FHK) anordnade internationell Kattutställning i Sparbankshallen i Varberg
Denna Ruth är, såvitt jag förstår, dalkullakatt från födseln, uppfödd i Dalarna vid S*Tuskulums Katteri. Uppfödaren heter Inger men kallas för Tuska, kallad så efter stamnamnet Tuskulums (från 2003). Ruths matte och ägare heter Marita, och Ruth heter egentligen S*Tuskalums Ruth och är född i januari 2016. Fader till denna eleganta honkatt är CH S*Ödebys Victor av Zabrina och moder är La Bell Tiger Tilly.
Korthår, SIA/ORI (siames/oriental), chokladfärgad, klass 15 – kattungar 6-10 månader, tävlar för FHK (Föreningen HallandsKatten): så kan man beskriva Ruth som har blickarna uppåt (därför att matte står intill och viftar med en röd vippa).
S*Asynjas Jo-Han-Na, Johanna, är en honkatt, som är född den sista dagen i januari 2016. Morsan heter S*Asynjas Isa-Dora och farsan heter HU*Okonor Kesa Dió. S*Asynjas (katteri) i södra Dalsland är barndomshemmet och vid S*Asynjas föder Helle från Danmark upp Siameser och Orientaler och Seychellois också, tror jag. Det sistnämnda är en siamesliknande katt fast vitfläckig över hela sig. Hur det fungerar vet jag som amatör inte, för på den kattbild jag såg i samband med uppgiften om vitfläckighet över hela kroppen var den katten snarast vit över hela kroppen med mindre mörkt bruna färgfält.
Den avbildade Johanna har inte flyttat så långt, bara över landskapsgränsen från Dalsland in i Västergötland. Matte heter Tess. Katten tävlar, liksom tidigare beskrivna Rut, under rubriken Korthår, SIA/ORI (siames/oriental), klass 15 – kattungar 6-10 månader, men är chokladspotted-vit till färgen och föreningen, baserad i Göteborg, heter SPINN (Spinneriet).
Annki Nilsson från Trollhättans närhet, vice ordförande i Föreningen Hallandskatten, FHK, var utställnings-kommissarie på denna utställning i Sparbankshallen i Varberg tillsammans med ordföranden Ann Öberg från Tvååker utanför Varberg. Annki är också webbansvarig & redaktör för klubbtidningen Fräset och dessutom föreningens sponsoransvarige. Kort sagt, hon är den sorts person, eldsjälen, som alla föreningar skriker efter men som finns i en allt mer krympande skara. Annki fanns på alla håll och kanter i hallen denna dag såg jag.
FHK är en av klubbarna i Norden som sorterar under WCF, World Cat Federation. FHK har också en dotterförening, som heter KustKatten, KKN. Föreningen Hallandskatten är en ideell förening och där går det bra att vara medlem oavsett om den egna katten har diplom och en kartong därhemma fylld med utmärkelser eller om det är en omeriterad katt av ordinär huskattmodell. – Medlemstidningen Fräset utkommer fyra gånger om året. FHK står också till tjänst med hjälp och rådgivning. – På lördagen när jag var på plats så fanns i hallen omkring 200 katter, ungefär lika många var det på söndagen. Jag noterade för övrigt att det i programhäftet står att detta handlar om kattsport, har inte tänkt på att de är en sport, men det är ju tävling.
Kan väl nämnas också att FHK under två helger per år arrangerar fyra internationella utställningar (som denna). Nästa gång det ställs ut katter i FHK:s regi är 25 och 26 mars 2017, också då i Sparbankshallen och med lite hjälp av Varberg Event. Det är trevligt och roligt att denna aktivitet, kattsport, äger rum just i min hemstad.
S*Chak-Mool’s Necesito avvaktar lugnt medan den svenska domaren Åsa Broing (All Breed, TICA) under översikt av sin assistent plitar ned uppgifter om den vita katten.
Necesito (Sito) är en hankatt, vit som synes, född i mitten av mars 2008 och han har som föräldrar EC(N)Du Monte Christian Dior och CH(N)Uno White Princess of Chak-Mool’s. Rubriker: Långhår, Perser, Tävlingsklass 6 – Premier of Europe – GCAPE. Uppfödare Helena Hansson och ägare Britt-Marie Andersson, Föreningen Hallandskatten FHK.
”Hallå där! Nu stavade du fel! Necesito skall det vara”. Men så sade han inte, Necesito, domaren skrev inte fel, katter kan inte prata, eller jo, men inte på det här sättet i alla fall.
Hittade följande text på en Twitter-sida och det är uppfödaren Helena Hansson som skriver: ”Måste få skryta lite eu pr s*chak-mool’s necesito från min uppfödning. idag 8 år gammal och fortfarande i strålande kondition. lever bästa livet hos åkantens katteri. stolt att säga han vunnit bästa kastrat hane o bästa veteran x flera ❤️❤️🌟🌟 #persiancat#perser.”
Gretchen blickar troskyldigt ut genom gallret i sin bur. Turkisk Van, Creme-vit, gulögd (det som syns) och född i april 2016, det gäller för honkatten S*Wi’nte Sams Gretchen, och tävlingsklassen är 15 (kattungar 6-10 månader) liksom för några tidigare katter här ovan i inlägget. Föräldrar: far heter IC S*Tufvans Aeneas och mor heter S*Wi’nte Sams Groggelina (?). Gretchen representerar föreningen DK Dackekatten och uppfödare är Hanny Olsen och Bengt Pettersson, ägare är Karin Ytterhag.
Karin har skrivit en kommentar beträffande den troskyldigt vackra Wi’nte Sams Gretchen. Kommentaren finns att läsa efter blogginlägget men den kommer också här:
”Vilken överraskning att hitta foton på våran turkiska van Wi’nte Sams Gretchen i denna blogg. 🌹🌹🌹 Jag kan tillägga att jag började ställa ut mina huskatter i mars 1986 när jag bodde i Halmstad och var medlem i Fhk. Året efter skaffade jag min första raskatt, turkiska vanhanen Amrafel Eclair som var röd och vit. I september 1989 på Fhk’s utställning i Halmstad blev han den första svenska turkiska vanhanen att vinna den högsta utställningstiteln Champion of Europe. Lite kuriosa är att 28 år senare är han fortfarande den enda svenska turkiska vanhanen som tagit den högsta utställningstiteln inom Idp, som det hette då/Wcf, som det heter idag. / Mvh Karin.”
Så här står det på en hemsida om ”turkarna”: Turkisk Van är också godkänd i creme-vit (som Gretchen), men hittills har bara några enstaka creme-vita turkar fötts i Sverige. Historien bakom kan ju vara av intresse, så jag hämtar delar av text från hemsidan:
”Turkisk Van kan sägas vara en angoravariant och angoran är en gammal ras som faktiskt var vår vanligaste raskatt på 1600-1700-talet. Den Turkiska Vanens födelse går dock endast tillbaka till 1955. Då befann sig två kattintresserade engelskor vid sjön Van i östra Turkiet. Där fick de se långhåriga angoratypade katter som var vita med kastanjeröd svans och med kastanjeröda fläckar i pannan. De beslöt att ta med ett par Turkiska Vankatter hem till England. 1959 importerades ett par katter för att bredda avelsbasen, och på 1980-talet har ytterligare några Turkiska Vankatter importerats till England från Turkiet. Turkiska Vankatter har även importerats från Turkiet av uppfödare i andra länder än England. Svenskan Eva Björkman, som på 1950-talet bodde i Ankara, hade med sig två Turkiska katter när hon flyttade hem 1959. De registrerades i Independent SNRF som Turkisk Angora, men typen var samma som de engelska Turkiska Vankatterna.”
El Mar Del Blue Bcean Bafyra*PL, (inte lätt att ropa på den katten, som bestämt varit med på abandowest tidigare). Semilånghår, Ragdoll, Blåmaskad-vit, Hankatt, Klass 14 – Öppen kastratklass – Över 10 månader – CAP. Under dessa premisser tävlade denna kissekatt, som har GIC Pablo Dorwi*PL som far och Gabriela Z Aleje CZ som mor. Uppfödare är Anna Nowakowska och ägare är Aina Ölveryd. Klubbtillhörighet: FHK.
Nej, det är ingen lösmustasch, Irmelins mustasch är medfödd. Jag läste på en Facebook-sida att lilla Irmelin är mycket förtjust i att åka bil och att handla mat med matte, det gäller ju att vara med och bestämma vad som skall läggas i matskålen.
Född med en klädsam mustasch eller ej, S*Asynjas Ir-Me-Lin heter ovanstående svart-vita honkatt, en orientalisk korthår, och hon är född i november 2014 och tävlar i klass 14. Föräldrar är pappa Siames Yin Yang och mamma S*Asunjas Fi-Ona. Uppfödare är Helle Rasmussen Thelander och ägare Maria Widman.
Avhåller mig från att sätta namn på denna avbildade flegmatiska Brittiska korthårs-katt (väl?) som avslappnad låg bakom ett nät i en korg i en omärkt bur och knappast orkade lyfta på ögonlocken. Ser mysigt ut i alla fall, skön sovställning. Kanske heter katten Ker Bihan Yamaica, kanske inte.
Jag får be om ursäkt för de felaktigheter som har smugit sig in i tidigare blogginlägg från dessa utställningar, liksom de eventuella som finns i detta. Jag hoppas att Annki kan hjälpa mej att rätta till i så fall, om det har blivit fel.
Minimikravet från abandowest‘s sida är att kattägare i alla fall skall kunna känna igen sina egna älsklingar på bilderna, jag tror att det finns förhoppningar om detta, vad än de sedan heter.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
Vilken överraskning att hitta foton på våran turkiska van Wi’nte Sams Gretchen i denna blogg 🌹🌹🌹
Jag kan tillägga att jag började ställa ut mina huskatter i mars 1986 när jag bodde i Halmstad och var medlem i Fhk.
Året efter skaffade jag min första raskatt, turkiska vanhanen Amrafel Eclair som var röd och vit.
I september 1989 på Fhk’s utställning i Halmstad blev han den första svenska turkiska vanhanen att vinna den högsta utställningstiteln Champion of Europe.
Lite kuriosa är att 28 år senare är han fortfarande den enda svenska turkiska vanhanen som tagit den högsta utställningstiteln inom Idp, som det hette då/Wcf, som det heter idag.
Mvh Karin
GillaGillad av 1 person