… där det finns bilar från 1947 fram till de sista modellerna (konceptbilarna) och där det också finns rallyhistoria
Sixten Sason var Saabs förste, och numera legendariske, formgivare. I början av 1960-talet skissade han på en sportbil åt sig själv. Ett företag i Katrineholm, ASJ (AB Svenska Järnvägsverkstäderna), grundat 1907 i Linköping), blev intresserat av Sasons Saab-baserade skiss med motor, växellåda, och bottenplatta och en prototyp, Saab Catherina, byggdes. Saab tog samtidigt i egen regi tag i sina idéer om en sportbil och Catherina utvärderades för serieproduktion men Saab-folket tyckte inte att den höll måttet i jämförelse med en annan prototyp, MFI-13 från Malmö Flygindustri, och projektet skrotades. Malmö-Saaben var så nätt med sin plastkaross att den kallades Saab Sonett, liksom en tidigare sportbil från Saab.
Namnet på Catherina-Saaben är hämtat från 1600-talets Catharina (Gyllenhorn) på gården Katrineholm (Cathrineholm, tidigare Fulbonäs!) strax utanför staden Katrineholm, min barndoms hemstad. Staden/kommunen Katrineholm firar förresten 100-årsjubiluem nästa år, 1917 fick den stadsrättigheter.
Om Catharina Gyllenhorn ansågs vara en skönhet vet jag inte, men Sasons skapelse är absolut en sådan. Amerikanska bilhandlare som på 1960-talet sålde Saab tyckte att det krävdes en skön sportbil för att locka kunder till sina hallar och fick sådana bilar, även om inte just Catherina med de svepande linjerna blev den bilen. Catherinas (bilen) front hämtades från Saab 99, som Sasons nyss ritat, och av kostnadsskäl användes vindrutan och en del andra detaljer från Saab 93, tvåtaktaren. Såvitt jag vet så finns det i dag, förutom den på muséet i Trollhättan, bara ytterligare en Catherina och den är privatägd.
Saab Bilmuseum, eller Saab Car Museum som det ”officiellt” tycks heta, finns på Åkerssjövägen 18 i Trollhättan i det klassiska företaget Nohabs tidigare fabriksbyggnader. Hitta dit!
Saab Automobile gick ju i konkurs i december 2011 och muséets inventarier blev en del av företagets konkursbo och då var ju frågan: hur går det med muséet därefter, är det nedläggningsdömt? Inventarierna gick ut på anbud i januari året därpå och resultatet blev att Trollhättans kommun och Saab AB stod som anbudsvinnare och de är nu ägare tillsammans, Trollhättans kommun med 70% och Saab AB med 30%. Trollhättan tillsammans med Västra Götalands-regionen står för muséets driftkostnader.

Peter ”Poker” Wallenberg omgiven av Pommac-bubbel och konkurrenten Fredrik Larsson – Falkenbergs Motorbana – 2016
Bil- och racingintresserade Peter ”Poker” Wallenberg var en person som engagerades för att med hjälp av Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond stötta kommunen med pengar och det var Poker fick familjen och stiftelsen med på noterna, muséet kunde räddas.
Pokers farfar Marcus Wallenberg Jr., ”Dodde” kallad, gav en gång sitt barnbarn smeknamnet ”Poker”, eftersom han tyckte att Peter hade ett pokerface. Det var också farfar som, då det begav sig, såg till att Saab började bygga bilar.
Området intill där Saab Car Museum ligger, allt i Nohabs tidigare fabiksområde, kallas eller heter i dag Innovatum: ”Precis vid kanalen, i det vackra och unika fall- och slussområdet i Trollhättan, ligger Innovatumområdet, där Innovatum har sin verksamhet. Ett utvecklingscentrum där kunskap möter kunskap i forskningsprojekt och inspirerande aktiviteter”.
1937 bildades Svenska Aeroplan AB, förkortat Saab, med ändamålet att bygga militära flygplan. Tio år senare, 1947, då andra världskriget var avslutat, påbörjades också civil flygplanstillverkning men skedde också presentation av Ursaaben (den ursprungliga Saaben), Saab 92, med aerodynamiska former, framhjulsdrift och tvåtaktsmotor. 92:an var resultatet av ett antal flygingenjörers gemensamma ansträngningar ledda av ingenjören Gunnar Ljungström. Serieproduktionen inledes 1949 i Trollhättan, de första bilarna levererades till kunder 1950.
Modellåret 1956 ersattes Saab 92 av Saab 93, som 1958 för första gången utrustades med säkerhetsbälte som standard och detta i en Saab 93 Gran Turismo 750. Den första kombimodellen hette och heter Saab 95 och den lanserades året 1959, samma år som Stalbackafabriken i Trollhättan invigdes.
Saab 96 kom 1960. Året 1965 blev Svenska Aeroplan AB i stället Saab AB och 1969 bildades Saab-Scania genom en sammanslagning av Saab AB och Scania-Vabis AB. 1966 var det dags för V4-motorn (som introducerades i Saab 96, Saab 95 och Saab Sonett) och 1967 följde Saab 99 (försäljningen började till modellåret 1969).
1974 kom Saab 99 Combi Coupé och 1977 sattes Saabs första turbo i produktion, Saab 99 Turbo, som visades i september på bilsalongen i Frankfurt. Nästa modell för tillverkning var Saab 900, som visades upp 1978. – Saab 900 Turbo 16 Aero kom 1984, med 16-ventilers turbomotor, och 1986 presenterades Saab 9000 (årsmodell 1987) som den första framhjulsdrivna bilen med ABS-bromsar. – 1993: Nya Saab 900, 1997: Saab 9-5, 2003: Saab 9-3 och 2004: Saab 9-7X, en SUV. – Samtliga Saabmodeller och konceptmodeller kan sökas här.
Varumärket för personbilar efter konkursen övertogs av National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), som 2012 köpte Saab Automobile AB:s konkursbo och som senare meddelade att NEVS, inte Saab, kommer att vara varumärket på framtida bilar. Första bilen med det nya namnet som produceras blir en elbil modell 9-3, som enligt planerna kommer att lanseras under 2017.
Saab EV-1, Experimental Vehicle Nr 1, är en fyrsitsig prototyp till en avancerad sportcupé, en experimentbil, och den visades första gången 1985. Plattform och motor hämtades från Saab 900 och motorn trimmades till 275 hk. Nu finns alltså bilen att beskåda i Trollhättan, på Saab Bilmuseum, eller Saab Car Museum, på Åkerssjövägen 18.
På EV-1 har provats nya material, som kolfiberarmerad plast, och den har en unik kupéventilation, som använder solceller i taket för att vädra ut och hålla bilen sval när den står parkerad i solvärme. Bilen ritades av Sasons efterträdare Björn Envall i slutet av 1984. Bilenmodellen var tidigt ute med en svart panel på instrumentbrädan, en ”black panel”, i vilken mindre viktiga instrument släcks ned i samband med mörkerkörning. Både solcellen och panelen var föregångare och avancerade tekniker för sin tid. I lilla Trollhättan kunde de bygga bilar.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o