Skymning, nästan mörker, ljus i mörker, kulturskymning …

… och extra kostnader, eld i skyn samt en mörk, vakande fästning

Västra Vallgatan, Varberg - 2016-11-25

Västra Vallgatan, Varberg – 2016-11-25

Solen sprider en sen eftermiddag lite ljus, utan särskild värme, på husfasader i kvarteret Berget längs Västra Vallgatan i Varberg. I kvarteret finns blandad bebyggelse som till äldsta delen lär vara från 1700-talet, till senare delen från 1980-talet. Jag vet dock inte om något av det äldsta ännu går att skåda till åtminstone någon del eller i så fall var. I huset som visar gaveln ryms Okéns Bed & Breakfast, ett B&B och hotell.

Äldre bild från kvarteret Berget vid Västra Vallgatan - Varberg

Äldre bild från kvarteret Berget vid Västra Vallgatan – Varberg

Den här bilden från digitaltmuseum.se (Hallands kulturhistoriska museum) är som synes av lite äldre ursprung, vilket år den är fotograferad är dock oklart. Husen ligger i alla fall vid Västra Vallgatan i Varberg liksom bebyggelsen på den första bilden. Huset med utbyggnaden är Järnvägshotellet, järnvägen (stationen) ligger inte så många steg från platsen. Hotellet revs 1960. Kanske var just denna byggnad inte värd att bevara, men Varbergs kommun kan inte sägas vara duktig på att tillse att äldre byggnader får stå kvar, eller att i alla fall överväga mer noggrant huruvida rivning är lämplig eller ej. Byggnadskultur-histiorisk skymning, det passar ju bra in i konceptet med rubriken till detta blogginlägg. Rivningstomter har vi en del i Varberg i alla fall.

Jo, några äldre byggnader putsas och renoveras dock och lär väl inte rivas för förtätning, nämligen dem som kommunens folk själva sitter i. Det är det gamla läroverket från 1894, i dag benämnt Stadshuset, där renovering pågår, och den gamla flickskolan från 1900, Stadshus B, som redan har renoverats. Renoveringen av Stadshus B var budgeterat till 15,5 miljoner kronor men kom att kosta 30,8 miljoner (om kostnaden nu stannade där). Vad renoveringen av Stadshuset (det gamla läroverket) kommer att kosta törs jag inte ens tänka på.

Renoveringen av Stadshus B (den gamla flickskolan) kantades av en del skandaler, som jag inte berättar om här, och en konsult upphandlades efteråt för att se över kommunens organisation med dess styrning och ledning. Konsulten kostade (kostar?) 10,000 kronor per arbetsdag och notan skrevs till nästan en kvarts miljon.

Albert Sandklefs promenad - uppfarten mot Varbergs fästning - 2016-11-25

Albert Sandklefs promenad – uppfarten mot Varbergs fästning – 2016-11-25

Varbergs fästning, som skymtar som en siluett (kan stavas silhuett också) rakt fram och till vänster i bild, torde väl inte ingå i kommunens rivningsplaner ännu. Byggnationen av fästningen, eller snarare borgen, utfördes i slutet av 1200-talet och utökades i slutet av 1500-talet och i början av 1600-talet (avslutades 1618) till att bli en stark fästning, faktiskt riktigt modern för sin tid. Under nordiska sjuårskriget (1563–1570) mellan Sverige på ena sidan och Danmark, Lübeck och Polen på andra sidan var borgen/fästningen en viktig krigsskådeplats, som intogs en gång vardera av nämnda parter. Efter upprustningen och ”uppdateringen” till fästning har befästningen aldrig varit indragen i någon militär konflikt. Svensk ”på riktigt” blev den genom freden i Brömsebro 1645. Varbergs fästning avfördes från rikets försvar 1830. Den blev grundligt restaurerad på 1920-talet.

I maj 2013 fick uppfarten mot fästningen namnet Albert Sandklefs promenad efter mannen som grundade muséet på fästningen och som var med och tog hand om Bockstensmannen när han hittades i Rolfstorp 1936. (Bocksten Man, Wikipedia, eng.).

Varbergs fästning, östra sidan - 2016-11-22

Varbergs fästning, östra sidan – 2016-11-22

Fästningen ruvar alltid där med mäktig tyngd och pondus. Från medeltiden fram till 1931 fungerade Varbergs fästning också som fängelse, men det var först 1848 som fästningen officiellt sett blev detta. I mitten av 1800-talet uppförde man ett modernt kronohäkte, som stod klart 1852, och varje fånge fick sitta i en individuell cell. Men, som sagt, 1931 var fängelseeran slut. – Varberg är en mycket trevlig stad att bo i och att vistas i (tycker jag i alla fall), men att i dåtid tillbringa delar av sitt liv i en fängelsecell inom fästningsmurar lämnar nog en hel del i övrigt att önska.

1970 spelades en film in på Varbergs fästning med bland andra Max von Sydow i rollistan. Mel Ferrer regisserade. Filmen blev inte någon succé, men några bilder från inspelningen med Max som rymmande fånge på fästningen finns i detta abandowest-inlägg.

Västra Vallgatan, Varberg - 2016-11-20

Västra Vallgatan, Varberg – 2016-11-20

Västra Vallgatan i Varberg en trist och mörk tidig söndagskväll i november 2016. Det finns bättre saker att göra än att driva på stan verkar det som, nästan helt folktomt. Man kan ju i stället sätta sig i bilen, företrädesvis om man har ett mål i sikte, och rulla fram längs Västra Vall och man kan ha kameran med sig eller använda den smarta telefonen som avbildare och fånga färgerna.

Julspel vid kyrkan, Varbergs torg - 2015-12-17

Julspel vid kyrkan, Varbergs torg – 2015-12-17

Bakom ryggen på dej som tittar på bilden ligger Varbergs kyrka och till vänster i bild pågår ett julspel, det är ju den tiden strax före jul 2015. Luften är fuktig, ingen snö på gatstenarna. Bortöver i bild ligger torget och där finns oräkneliga gatstenar att trampa på och att snöa på. På andra sidan av torget lyser fönstren i Sparbankshuset (Varbergs Sparbank). Lite julefrid råder denna dag trots vädret och också trots att en guldsmedsbutik några hundra meter bort kommer att rånas om fyra dagar.

Tvååker - 2015-11-21

Tvååker – 2015-11-21

Över det gamla gästgiveriets tak i Tvååker i Halland flammar molnen som eldslågot med svart rök och ger ett dramatiskt intryck under en för övrigt lugn och sen eftermiddag i det lilla samhället i november månad 2015. ”Gästgivarns” byggnad flyttades ungefär 1845 genom laga skifte från ett läge någon halvkilometer österut till det nu befintliga, som ligger intill Medborgarhuset (tidigare kommunalhus). Eller, tvärtom egentligen, ”Gästgivarns” fanns ju beläget där sedan länge när Medborgarhuset stod färdigt 1963 och det huset ligger bredvid ”Gästgivarns”.

Drottninggatan, Varberg - 2015-01-24

Drottninggatan, Varberg – 2015-01-24

Nog är det skönt med ljus i mörkret, både som ljus på stolpe och i träd. I bottenvåningen på den byggnad som tittar upp ligger den tidigare nämnda guldsmedsbutiken, den som hade rånats några dagar innan denna bild togs.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Höst, Photo blog, Träd, Tvååker, Uncategorized, Varberg, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skymning, nästan mörker, ljus i mörker, kulturskymning …

  1. abandowest skriver:

    Hej Ia, tack för kommentaren och den intressanta historien. Nog borde väl länsman ha kunnat hittat en annan och humanare lösning för din morfar, inget straff alls hade väl varit ett bra alternativ. Jag fann i samband med släktforskning en gång några helt vanliga människor som för väldigt banala brott också hade fått sitta av en tid på fästningen i Varberg, så alldeles ovanligt var det inte.

    Gilla

  2. Ia skriver:

    Stackars morfar fick tillbringa en månad på Varbergs fästning i mitten av 20-talet för olovligt laxfiske i Högvadsån när han inte kunde betala böterna. Till sitt försvar anförde han att han var ovetande om att bestämmelserna ändrats sen han tog över som kvarnarrendator. Då hade han ju slutat fiska. Istället åtalades han efter två år. Mycket orättvist av länsman att inte påtala detta tyckte morfar och jag med honom. 😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.