Lek med eld i eldfängd lek och marksten krossad på magen …

… det är så (bland annat) som bröderna Enzendo roar publiken

Rainbow Andin, en av medlemmarna i gruppen Bröderna Enzendo - Varberg - 2016-11-04

Rainbow Andin, en av medlemmarna i gruppen Bröderna Enzendo – Varberg – 2016-11-04

Två av tre medlemmar i gycklargruppen Enzendo från Varberg uppträdde på torget intill kyrkan och sporrades den här eftermiddagen lite extra av röststöd från den manliga kören Varbergs Kvartettsällskap. Den eldslukande mannen heter Rainbow Andin och han beskrivs på Enzendos hemsida som ”Gruppens hackkyckling. Imponerar med sina jongleringskunskaper och sin bara överkropp”.

Enzendo - Mårten Malje och Rainbow Andin - Varberg - 2016-11-04

Enzendo – Mårten Malje och Rainbow Andin – Varberg – 2016-11-04

Här ovan kan man se och förstå att Rainbow är gruppens hackkyckling men också att han är fakir. Det är han som ligger på gatstenarna, ovanpå en bädd med glasspill från Systembolaget (han jobbar där och jonglerar ibland med flaskor i butiken, därav spillet), och det är Mårten Malje som med en slägga inom bråkdelen av en sekund krossar betongstycket på Rainbows bringa, nej på magen är det.

Betongen klyvs i två delar men ingen fara med Rainbow, och jag måste väl för säkerhets skull tillägga och påpeka att det där med glassplitter från Systemet var påhittat av mej. Men jonglerar med flaskor i butiken, det gör han har jag läst, till kundernas förnöjelse. Jag tror inte att han har tappat något ännu men om så sker så står han själv för kostnad och städning. Jo alltså, Rainbow låg på riktigt glassplitter, av en händelse så bar Mårten med sig en väska med sådant. Kanske var de vassaste skären på splittren avslipade, men jag känner inte till hur det var med den saken (fast jag hoppas att det var putsade bitar, så att de inte skar in i fakirens rygg).

Enzendo - Rainbow Andin (till vänster) och Mårten Malje - Varberg - 2016-11-04

Enzendo – Rainbow Andin (till vänster) och Mårten Malje – Varberg – 2016-11-04

Ja, här står de båda med de två släggslagna betongskivorna. Rainbow Andin och Mårten Malje är två av tre medlemmar i varité- och gycklargruppen Enzendo, som på sin hemsida beskriver sig så här: ”Enzendo är en varieté-/gycklargrupp som sysslar med all möjlig underhållning såsom t.ex eldshower, trolleri, jonglering, akrobatik, utbrytarkonst och andra liknande scenkonster. Vi kan bokas till alla möjliga och omöjliga uppdrag.” Den tredje medlemmen i gruppen heter William Engelbrektsson: ”Gruppens trollkarl och charmör. Fuskar även inom en del andra områden såsom: jonglering, fakir, clown och eld.” Han var inte med denna eftermiddag.

Mårten Malje sprutar eld - Varberg- 2016-11-04

Mårten Malje sprutar eld – Varberg- 2016-11-04

Mårten Malje är ”Enzendos ålderman och organisatör. Behärskar de flesta områdena inom varietékonsten.” Han var med på Varbergs torg intill kyrkan, det såg ni, och det var han som höjde släggan och krossade markstenen utan att för den skull krossa den som låg under stenen, som var Rainbow. Mårten kan också spruta eld som en drake.

En ung och hänförd publik - 2016-11-04

En ung och hänförd publik – 2016-11-04

Rainbow är från Varberg och han heter numera Rainbow på riktigt, tidigare bara kallades han så. Jag har någon gång träffat honom på Systembolaget (när jag varit där i studiesyfte). Mycket påläst i ämnet är han och kan ge god handledning om man behöver hjälp att välja. Nå, det var en utvikning i ämnet, detta inlägg handlar ju om gatuunderhållning med bland annat eldslukning, inte om vad man eventuellt kan köpa på Systembolaget.

Elden uppäten, fortfarande en hänförd publik - Varberg - 2016-11-04

Elden uppäten, fortfarande en hänförd publik – Varberg – 2016-11-04

Titta, han åt upp elden! Nu ryker det bara.” Uppskattningen och fascinationen är stor bland åskådarna, Rainbow kan vara nöjd med sin uppvisning, att sluka eld, som han lärt sig via Varbergs musikteater. Han är också bra på att jonglera, till exempel med brinnande facklor, och att smeka sitt skinn med eld, det senare måste kännas som att smörja in balsam.

"Nu ska farbror Mårten jonglera med elden" - Varberg - 2016-11-04

”Nu ska farbror Mårten jonglera med elden” – Varberg – 2016-11-04

Mamma hämtar för säkerhets skull sin minderårige, som är nyfiken på vad farbror Mårten kan göra med elden. Mårten kan komma att snurra med eldsflammorna.

Förresten, varför heter Enzendo Enzendo och inte nå’nting annat? Jag tror orsaken är att att det låter mer kontinentalt eller internationellt gångbart än vad ”Än sen då?” uttrycker, Änsendå lär nämligen vara utgångspunkten. ”So what?” skulle gruppen också kunna heta, men Enzendo är riktigt bra påhittat.

Mårten Malje jonglerar med eld - Varberg- 2016-11-04

Mårten Malje jonglerar med eld – Varberg- 2016-11-04

Mårten har en gång turnerat runt i Sverige och Frankrike med en gycklargrupp, som han var med om att starta för många år sedan år sedan. De sysslade med gatucirkus, ett lämpligt namn eftersom det i första hand  var på gator och torg som de uppträdde med cirkustricks, teater och musik. Han gillar annars kanske mest att jonglera, det är som en avkoppling, gärna med eld inblandat.

Rainbow Andin, en av medlemmarna i gruppen Bröderna Enzendo - Varberg - 2016-11-04

Rainbow Andin, en av medlemmarna i gruppen Bröderna Enzendo – Varberg – 2016-11-04

– Den här facklan skall inte slukas, det hoppas jag att Rainbow förstår. –

Följande läste jagBröderna Enzendos Facebook-sida och har tacksamt plankat av, det är från juni detta år (2016): ”Igår kväll blev det strömavbrott på hela Drottninggatan. På en krog tystnade musiken och det blev svart. Gästerna fick underhålla varandra bäst de kunde med sång och underhållning. Så vad bidrar en jonglör med i en mörk krog?

För det första trodde jag att det var strömlöst bara på min gata den gången, för det lyste lite här och var runtom (men tydligen inte på Drottninggatan); för det andra så tycker jag den sista meningen i den lånade texten är genialisk. ”Vad bidrar en jonglör med i en mörk krog? Intet, ei mitään, nada, ingenting. Jonglören skulle möjligen kunna bidraga med brinnande facklor, men kanske ändå inte på krogen? Bättre att använda dem på en utomhusteater, en torgteater i Varberg, i väntan på Lucia (som skulle krönas i kyrkan lite senare).

Varbergs Kvartettsällskap - Varberg, vid torget - 2016-11-04

Varbergs Kvartettsällskap – Varberg, vid torget – 2016-11-04

Bra jobbat och tack, Bröderna Enzendo! Jag uppskattade föreställningen väldigt mycket! En riktig må gott-show. Tack också till Kvartettsällskapet för skönsång!

Varbergs Lucia 2016 - Wilma Axelsson - 2016-11-04

Varbergs Lucia 2016 – Wilma Axelsson – 2016-11-04

Äntligen så kom hon då, Varbergs Lucia 2016, Wilma Axelsson, tillsammans med sina tärnor, och det regnade inte och det blåste inte, som det brukade göra tidigare då Lucia skulle krönas utomhus på torget. I hästdragna vagnar anlände de denna tidiga kväll i stället till kröningen som hölls inomhus i Varbergs kyrka. Tärnorna heter Elisabet Aronsson, Uranella Devce, Tea Hast, Alice Höök, Felicia Jarnung, Lisa Warfinge.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Familj, Fotoblogg, Halland, Höst, Photo blog, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lek med eld i eldfängd lek och marksten krossad på magen …

  1. abandowest skriver:

    Jag håller med dig. Om det är så att Luciafirandet är på nedåtgående så hoppas jag också att det i stället blir en renässans. Förresten så är SVT:s Luciamorgon, som sänds om några dagar, 13 december, inspelad i Varberg. På fästningen närmare bestämt.

    Gilla

  2. habergman skriver:

    Tycker att luciafirandet är en gammal fin och stämningsfull tradition som är väl värd att bevaras. Nu är det många som tycker att det är en förlegad tradition som bör upphöra och flera orter har slutat med firandet. Vi får hoppas att saknaden blir så pass stor så att firandet får en ny renässans.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.