Jul, rast, vila, avkoppling, paus, …

… stillsam omgivningskontroll och så grönkål förstås

Orchard Road - Scotts Road - Singapore - Christmas 2009

Orchard Road – Scotts Road – Singapore – Christmas 2009

… men först en tillönskan om en riktigt God Jul, A Very Merry Christmas, till alla er som ser detta. Bilden är från Singapore, som firar en riktigt kommersiell jul, en shopping-jul, men där den kinesiska majoriteten mest inriktar sig på det traditionella firandet av det kinesiska nyåret. 2017 är det Tuppens år och det är 28 januari som gäller.

Färsk grönkål till jul som skall kokas och stekas - halländsk tradition - 2016

Färsk grönkål till jul som skall kokas och stekas – halländsk tradition – 2016

Mera jul: jag fick mej en bild tillsänd från min kompis. Han är infödd hallänning, uppväxt på landsbygden och därmed har han julens grönkål i generna. Mammas grönkål skall det vara, eller så nära som möjligt, han får ju själv tillverka den numera. Till skillnad från mej så gör han den från scratch, eller ja, han odlar den inte själv utan köper den på torget har jag för mej. Själv köper jag färdigkokt i plastförpackning, men sen får den stekas enligt nedanstående recept från Wikipedia. Grönkål säger man allmänt, inte långkål, även om det också förekommer. Genast som inflyttad i Halland för riktigt länge sedan så blev både jag och hustrun och våra julbesökare väldigt förtjusta i denna form av grönkålsrätt.

Recept på ”Långkål, eller ibland lite slarvigt bara grönkål, är en vanlig rätt på julbord i Halland, nordvästra Skåne samt Jylland. Den äts som ett tillbehör till skinka och korv, och består av grönkål som kokas, ofta men inte alltid i spadet från skinkan, smörsteks i panna och som sedan får koka ihop med grädde. Rätten smakas därefter av; peppar, salt, socker och sirap är vanliga smaksättare. Som vanligt med traditionsfyllda recept varierar listan med ingredienser beroende på vem som tillagar rätten.

Koka grönkålen mjuk i spadet/buljongen i ca 30 minuter. En stor kastrull behövs”, läste jag i ett annat recept. Att det behövs en stor kastrull måste kanske inte påpekas, när man väl står där vid diskbänken eller var den färska grönkålen har hamnat före koket.

Bo kopplar av i Atlantens vatten - Gambia - 1972

Bo kopplar av i Atlantens vatten – Gambia – 1972

Bo bevisar att det går alldeles utmärkt att vila på vattnets yta, nästan i alla fall, och det gjorde han vid en strand i Gambia för några år sedan. Ganska många år sedan faktiskt, tiden bara rusar framåt och det är svårt att hejda den ens för en stund. Fast med bilder ur minnet eller från en sparad negativremsa (den digitala minnet var ju inte riktigt påtänkt 1972) går det i alla fall bra att stoppa tiden en stund.

Paus i skuggan - Gambia - 1972

Paus i skuggan – Gambia – 1972

Hiskeligt varmt, bara skuggan erbjuder lite svalka och möjligen hade en vind också gjort god nytta, om den hade funnits. Huset är ett pågående bygge och byggstenarna tillverkas på plats av lera, en träform och med hjälp av soltorka.

Jappeni, Gambia - 1974

Jappeni, Gambia – 1974

Här var det inte paus och vila som gällde, utan en fin produktion av lerstenar, byggstenar, som sedan kunde placeras i solen för att torka innan användning.

Jag hörde på nyheterna i morse, några dagar före jul, att Gambias president Yahya Jammeh säger att han ”inte kommer att avgå” trots att han förlorade i presidentvalet nyligen. Hans mandatperiod upphör den 18 januari 2017. Han säger också att han fördömer de försök till medling som pågår mellan oppositionskoalitionen och Ecowas, de västafrikanska staternas ekonomiska samarbetsorganisation, som tillsammans försöker finna en fredlig lösning på det hela. Man kan nu bara att hoppas att konflikten inte utmynnar i våldsamheter.

Vila i brist på kunder - Singapore - 2009-12-30

Vila i brist på kunder – Singapore – 2009-12-30

Singapore igen, vila på en taxicykel, en trishaw, som inte alls är vanligt förekommande i det supermoderna Singapore, men för turiständamål i form av sightseeing-turer finns de i alla fall i de centrala delarna.

Rom, Italien - 1973

Rom, Italien – 1973

Jag vet inte om detta var en hemlös person eller om han bara passade på att ta en paus i värmen i den italienska huvudstaden.

Flüelen, kantonen Uri, Schweiz - 1973

Flüelen, kantonen Uri, Schweiz – 1973

Kommunen Flüelen i kantonen Uri i Schweiz har ungefär 2.000 invånare men hade väl 1973 ändå behov av en patrullerande polis. Hur det är med den saken i dag vet jag inte, kanske har de polisproblem där likväl som i Sverige eller också har de sluppit sådant och en stillsam polis står även i dag ibland på post vid kyrkan.

Den transalpina järnvägen Gotthardbahn eller Ferrovia del Gottardo passerar genom Flüelen, som har en järnvägsstation, på sin väg from norra Schweiz till den södra kantonen Ticino. Mellan åren 1906 till 1951 fanns även en spårvagnslinje, Altdorf–Flüelen tramway, mellan Flüelens järnvägsstation och de centrala delarna av den lilla staden Altdorf med i dag drygt 9.000 invånare. Från 1951 gäller busstransport i stället.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cykel, Cyklar, Fordon, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Semester, Singapore, Uncategorized, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.