Varberg – Kulturhuset Komedianten firar femårsjubileum …

… med bland annat eldshow och här nedan finns också återblickar

Komedianten firar med eldshow - Varberg - 2017-01-14

Komedianten firar med eldshow – Varberg – 2017-01-14

Kulturhuset Komedianten i Varberg fyllde fem år lördagen den 14:de januari 2017 och firade detta jubileum på diverse sätt. Själv glömde jag bort firandet till dess att jag hade sett färdigt på diverse skidåkande på TV och bestämde mig för att ta en promenad med kameran. Jag kånkar på en ganska tung systemkamera i stället för att använda den betydligt lättare (viktmässigt) smarta apparaten i fickan, den mobila och mångsidiga enhet som egentligen är lika eller mer tekniskt duktig som en systemkamera men som är betydligt långsammare i hanteringen. Men, som sagt, jag föredrar den tyngre och klumpigare fotograferingsapparaten.

Illumina, eldshow vid Komedianten - Varberg - 2017-01-14

Illumina, eldshow vid Komedianten – Varberg – 2017-01-14

Lut Karinsdotter och Momo Jord är artistnamnen, såvitt jag förstår, men som uppträdande par kallar de sig illumina. Lite hemlighetsfullt sådär men bra! De gick verkligen hem på gatans scen utanför kulturhuset Komedianten när mörkret passande nog hade infunnit sig för att förhöja stämningen.

1-illumina-eldshowDet här läste jag på en av deras aktuella hemsidor: ”Vi kan det här med eldshow. Faktum är att det är nästan allt vi gör. Vi tänker, drömmer och lever eldshower. När vi inte turnerar så repar vi. När vi sover koreograferar vi. Allt av en enda anledning – för att leverera eldshow i världsklass. Varken mer eller mindre”. Ingen falsk blygsamhet men jag tycker att de har fog för vad de säger, det verkade som att publiken i stort hade samma uppfattning och illumina belönades med långa och kraftfulla applåder. ”Jättebra!” ropade en av alla dem, en man, som infunnit sig från en av flyktingförläggningarna i närområdet och som stod intill mig. Kanske var det ett av de få ord på svenska som han kunde eller kanske var han en av dem som tillbringar tid på torsdagar på språkcaféet i Komedianten.

illumina säger vidare: ”Tillsammans har vi närmare trettio års erfarenhet av eldshower, dans och nycirkus och vi har uppträtt på allt från det minsta, intimaste bröllopet till företagsevent, stora festivaler, kulturarrangemang och TV-produktioner. Med uppåt tusen bejublade eldshower i bakom oss har vi lärt oss vad som fungerar och inte. Vi lovar stort och levererar ännu större. Det är vårt löfte till dig”.

Femårsjubilaren Komedianten - Varberg - 2017-01-14

Femårsjubilaren Komedianten – Varberg – 2017-01-14

Sedan invigningen i januari 2012 har miljonstrecket passerats vad det gäller besökare till Kulturhuset Komedianten. De flesta besöker biblioteket men inom byggnaden finns också en konsthall och ett café. Det sistnämnda har blivit en mycket omtyckt mötesplats för inte minst mammor och pappor med riktigt små och lite större barn och jag tror att många av de lite större barnen också samtidigt introduceras som boklånare.

Från det närbelägna Campus, högskolan, kommer också många för att i små grupper sitta i något av de små konferensrummen som finns på bottenplanet eller för att sitta vid de bord som finns i lokalerna på samma plan eller i någon av de övriga två våningarna. Högljudda samtal föres ofta vid borden och dessa samtal blandas med stojet från skrikande, gråtande och springande barn på våningen ovanför. Mycket levande men också störande om man vill sitta och läsa i lugn och ro. Mest är det positivt ändå, biblioteket har verkligen blivit en mötesplats, som att gå till om man av olika orsaker känner sig ensam.

Invigning av Komedianten, Varberg - 2012-01-14

Invigning av Komedianten, Varberg – 2012-01-14

Ett par tusen människor var det nog som 2012 kom för att se på invigningen av det nya biblioteket, eller kulturhuset, döpt till Komedianten. Det hus som syns till vänster på bilden ovan är det anrika Varbergs Teater och dit kan man också komma via övre planet på Komedianten.

Bygget av det nya kulturhuset - Varberg - 2010-12-05

Bygget av det nya kulturhuset – Varberg – 2010-12-05

Ett och ett halvt år tog det att färdigställa kulturhuset och det kostade 77 miljoner kronor, för detta fick skattebetalarna 4.800 kvadratmeter golvyta och biblioteket blev dubbelt så stort som det  var tidigare, ändå beläget på samma plats som innan.

Bibliotekarien Sally på invigningen av Komedianten - Varberg - 2012-01-14

Bibliotekarien Sally på invigningen av Komedianten – Varberg – 2012-01-14

Bibliotekarien Sally Santesson från Göteborg var naturligtvis mycket intresserad av att närvara vid invigningen i Varberg och hon var förstås som klippt och skuren för att stöka till arrangemanget. Mycket rolig att skåda var hon, Sally, och hon fick genast publiken med sig. Sally är för övrigt ganska lik skådespelaren Maria Lundqvist.

Sally får hjälp med stöveln - Komedianten - Varberg - 2012-01-14

Sally får hjälp med stöveln – Komedianten – Varberg – 2012-01-14

Här har Sally nästan trasslat in sig i det röda band vars knut skulle lösas upp för att invigningen skulle kunna anses vara förrättad. Ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden, Christoffer Bergenblock, hjälper Sally att ta av en av hennes långa stövlar. Kommunfullmäktiges dåvarande ordförande Margareta Lorentzen avvaktar i bakgrunden, oroligt nyfiken på vad som kommer att hända härnäst. Men jodå, vederbörligen invigt, det blev Komedianten faktiskt.

Varbergs Konsthall, Komedianten - 2017-01-14

Varbergs Konsthall, Komedianten – 2017-01-14

Ett konstverk om Greklands nationalistiska parti Golden Dawn, klart att det finns ett sug i Varberg (?) efter ett sådant verk. Den tyske konstnären (fast han bor delvis i Aten) heter Tjorg Douglas Beers och konstverket, eller installationen, heter ”Nwad Nedlog”, läs det baklänges. Två små barn som höjer handen till en välbekant hälsning, det konstnärliga är givet. Just när jag var där så var det ingen rusning i konsthallen, men å andra sidan så var det näst sista utställningsdagen. Unga konstnärer från fem länder hade under några månader ställt ut i Varbergs konsthall med skulpturer, målningar och videoverk.

Illumina, eldshow vid Komedianten - Varberg - 2017-01-14

Illumina, eldshow vid Komedianten – Varberg – 2017-01-14

Jag är en regelbunden gäst vid biblioteket, gillar att gå dit för att låna böcker och för att sitta en stund vid ett litet bord och läsa en tidning eller bok av något slag. Ibland blir det, som jag skrev tidigare, för stojigt och stökigt med folk som pratar (skriker) i mobiltelefoner, barn som stojar och springer omkring, grupper vid ett bord som pratar och skrattar högt och ljudligt, så jag går hem. Det är nog bara en generationsfråga, i dag så skall det väl pratas högt, stojas, skrattas och föras ljud även på ett bibliotek. Jag är glad så länge det inte blir invaderat av lymlar som skall bråka och förstöra. ”Det är inte säkert att man i Varberg idag förstår vilket unikt kulturhus Komedianten är”, skriver bibliotekschefen (sedan 2008) Per Falk i en informationstidning inför femårsdagen. ”På en och samma plats kan vi mötas, fika, se på konst, plugga, skapa, uppleva scenkonst, läsa och låna böcker, delta i olika aktiviteter eller bara hänga”, säger Sofie Brinkmo, barnkulturutvecklare, i samma magasin från Varbergs kommun. ”Jag gillar Komedianten”, säger jag.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Familj, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Konst, Photo blog, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.