Februari 2004 – sargad Stena Nautica i Varbergs hamn …

… efter sammanstötning med lastfartyget m/s Joanna från Polen

Stena Nautica med låg vattenlinje - Varberg - 2004

Stena Nautica med låg vattenlinje – Varberg – 2004

Måndagen den 16:e februari 2004 klockan 04:33 sammanstötte under mörker torrlastfartyget Joanna, byggd 1983 vid Lemmer Verf i Holland, med ro-ro-passagerarfärjan Stena Nautica,  byggd 1986 vid Nakskov Skibsværft i Danmark, utanför Varberg i Halland. Det blev alltså en kollision och Stena Nautica fick omfattande skador medan Joanna klarade sig bättre.

Stena Nautica hade avgått från hamnen i Grenå i Danmark på sin sedan 2001 ordinarie tur till Varberg på den svenska västkusten med 94 passagerare och 34 personer i besättningen. Något som var lite ovanligt den här gången var att det i lastrummet förutom personbilar och lastbilar också fanns sju tävlingshästar. Fyra av dem tillhörde tävlingsryttaren Helena Lundbäcks. Helena har meriter i hästhoppning som Europamästare, svensk mästare och som silvermedaljör i VM.

Stena Nautica med låg vattenlinje - Varberg - 2004

Stena Nautica med låg vattenlinje – Varberg – 2004

Dimman var tidvis tät men det var lugnt väder. Varberg-Grenå-färjans kurs korsades vid halvfem-tiden på morgonen av ett mindre lastfartyg, det St. Vincent & the Grenadines-flaggade men polskregistrerade lilla bulklastfartyget Joanna som var på väg från Amsterdam till Varbergs södra grannort  Falkenberg. Fartygens kurslinjer korsades, färjan på sin babordssida, och Joanna gjorde en kraftig styrbordsgir (högergir) och kolliderade därvid med Stena Nautica styrbordssida. Ett hål revs upp in till lastdäcket och maskinrummen. Att Joanna gick in i Stena Nauticas högra sida (styrbordssida) är inte logiskt med tanke på de båda fartygens respektive kurser.

Stena Nautica med låg vattenlinje - Varberg - 2004

Stena Nautica med låg vattenlinje – Varberg – 2004

Stena-färjan började efter kollisionen ta in vatten och elförsörjningen förlorades, därför beslöt kaptenen på Nautica att fartyget skulle överges. Att få med sig hästarna lät sig inte göras, dessa nödgades bli kvar på båten. Helena Lundbäck ville stanna kvar med hästarna men fick förstås inte det.

Denna dag, den 16:e februari, var Röda Bolagets största och starkaste bogserfartyg Freja, med ca 5.000 dragvilliga hästkrafter och med fem mans besättning, på väg från Göteborg till Malmö. Freja, som befann sig i närheten av olycksplatsen, uppfattade nödläget och kunde på cirka tjugo minuter nå fram till den utsatta Stena Nautica och även Joanna om så krävdes. Klockan 05:30 hade Freja tagit emot samtliga passagerare och 23 personer ur besättningen.

Rescue Odd Fellow, en 16 meter lång, snabbgående räddningskryssare, byggd 1995, stationerad vid räddningsstationen i Bua hamn - bild från besök i Varberg 2015

Rescue Odd Fellow, en 16 meter lång, snabbgående räddningskryssare, byggd 1995, stationerad vid räddningsstationen i Bua hamn – bild från besök i Varberg 2015

Elva besättningsmän var kvar på Stena Nautica men tre av dem evakuerades senare till Svenska Sjöräddningssällskapets räddningskryssare Odd Fellow, som från Bua hamn efter larmet nådde olycksplatsen cirka en timme senare. Åtta mans besättning stannade kvar på Stena Nautica för att medverka vid uppkoppling av den utrustning som skulle användas för den bogsering som strax skulle påbörjas.

Stena Nautica med låg vattenlinje - Varberg - 2004

Stena Nautica med låg vattenlinje – Varberg – 2004

Klockan 06.10 anlände Stenarederiets ro-ro-passagerarfärja Stena Germanica till olycksplatsen och därmed kunde Freja lämna över samtliga de evakuerade passagerarna och besättningsmännen till denna färja. Stena Germanica fortsatte efter att denna överföring var fullgjord  sin resa mot Göteborg, dit man anlände ca klockan 10.30.

Så här står det i Svenska Haverikommissionens Rapport RS 2005:03: ”Klockan 06.40 återvände Freja till Stena Nautica sedan man fört över de evakuerade till Stena Germanica. Med hjälp av Frejas däckskran lyftes bogservajrar upp till Stena Nauticas fördäck, där åtta besättningsmän tog emot och lade fast. Så snart kopplingen var klar lämnade de sista ombordvarande Stena Nautica och togs ombord på Odd Fellow. Klockan 07.00 började Freja bogseringen mot Varberg med en fart av ca 5–6 knop. Odd Fellow följde akter om Stena Nautica och rapporterade om djupgåendeökningen. Bogseringen gjordes med 100 m kabel, som från Freja sågs försvinna in i dimman.”

Stena Nautica bogserades in i den så kallade Farehamnen i Varberg och med hjälp av bogserbåtarna Freja, Per och Balder kunde färjan så småningom, klockan 10:30, börja förtöja vid kaj. Lasten på de övre lastdäcken, inklusive hästarna som verkade oskadda, och det farliga godset lyftes så snart det var möjligt med kran iland. Onsdagen den 25:e februari var sedan Stena Nautica länsad och stabiliserad och kunde bogseras över till det ordinarie färjeläget en bit från Farehamnen. Lasten på det nedre bildäcket kunde sedan lossas över ramp vid den ordinarie terminalen. Inga betydande lastskador tycks ha rapporterats. x

Stena Nautica åter i trafik - Varberg - juli 2004

Stena Nautica åter i trafik – Varberg – juli 2004

Den svenskflaggade Stena Nautica har en längd av 134 meter, är 24 meter bred och har ett djupgående på 5,65 meter. Maximalt tar den 900 passagerare (enligt Haverikommissionens rapport) och 337 bilar (enligt Wikipedia). Fartyget fick efter ovanstående beskrivna händelser och provisorisk tätning i Varberg sina skrovskador reparerade på Cityvarvet i Göteborg, varefter övriga reparationer utfördes i Gdansk i Polen. I senare delen av juni 2004 kom Stena Nautica åter till Varberg för att trafikera sin ordinarie rutt Varberg-Grenå i Danmark.

Stena Nautica - Varbergs hamn - 2011

Stena Nautica – Varbergs hamn – 2011

De senaste nyheterna (slutet av januari 2017) beträffande Stena Line i Varberg är att det kanske inte blir någon fortsättning på färjetrafiken från Varberg till Danmark (Grenå). Färjeterminalen måste nämligen bort därför att det planeras för en ny stadsdel vid hamnen i Varberg och hamnen måste därmed flyttas. Västerport skall den nya stadsdelen heta och är en prestigeprojekt vid vattnet för välbeställda och när den kommer till, då måste en ny terminal skapas för färjan vid den närbelägna (nyare) Farehamnen. Först måste dock den nya järnvägsförbindelsen under själva Varberg sprängas och byggas, inklusive en ny station delvis under jord, och den förbindelsen är i projektstadiet och inte påbörjad ännu.

Så här ser järnvägsprojektet och planerna ut: – Dubbelspår på Västkustbanan i Varberg – Ny station – Ny godsbangård – Nytt dubbelspår 7,5 kilometer – Öppet betongtråg 900 meter – Betongtunnel 300 meter – Bergtunnel 2,8 kilometer. Planläggning och projektering 2015-2018 och byggtid ungefär 2019-2024. – Kostnad: 3,99 miljarder kronor beräknat efter 2009 års prisnivå. Enligt genomförande- och finansierings-avtalet betalar Varbergs kommun 290 mkr, det statliga fastighetsbolaget Jernhusen 60-100 mkr och Region Halland 210 mkr.

Nya uppgifter 2017-012-06 enligt Hallands Nyheter: ”Varbergs kommun betalar 391 miljoner kronor i stället för 290 miljoner för tunneln. Regionen kommer att betala 283 miljoner i stället för 210 miljoner.”

Stena Nautica är faktiskt större än en havskajak - Varberg - 2015

Stena Nautica är faktiskt större än en havskajak – Varberg – 2015

Detta var lite om de storvulna planerna och i dessa planer verkar inte finnas plats för någon Danmarksfärja, inte heller något intresse varken från Varbergs kommun eller från Stena Line även om samtal föres mellan de båda parterna. Avsikten från kommunens sida är att Stena Line skall vara den som betalar för den påtvingade flytten och då kan man kanske förstå ointresset från färjebolagets sida. Halmstad ligger i stället bra till för att få en ny färjeförbindelse, lämplig kaj finns redan.

Svinarps kommun i Skåne hade planer på att bygga en sjöstad men det projektet avstannade därför att det saknades vatten att bygga vid, inte ens en liten sjö fanns i närheten. I Varberg finns det i alla fall gott om vatten, havsvatten, Kattegatt, att bygga intill. – Svinarp saknade inte bara lämpligt vatten, inte ens Svinarp fanns i verkligheten, det var en TV-serie. Varberg finns på riktigt.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Båtar och fartyg, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Uncategorized, Varberg, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.