… orsakade kaos i Varberg, i Halland, i Sverige och i Europa (där den kallades Erwin)
Stormen Gudrun (Norska vädertjänsten satte namnet) uppmätte orkanbyar med som mest 42 meter i sekunden, och detta räckte för att orsaka kaos och stor förödelse i många delar av Sverige och även i Europa, där stormen i till exempel Tyskland (av Deutscher Wetterdienst) kallades Windstorm Erwin och i England kallades Wind Storm Erwin (Gudrun).
Varbergsborna chockades, på sina inspektionsrundor förmiddagen efter stormen, av synen som mötte vid fästningen. Den här delen av den kära Strandpromenaden, som man kan gå på mellan hamnområdet i Varberg och till Apelviken någon kilometer söderut, den delen fanns inte mer. Där fanns bara stora sten-bumlingar, som Gudrun och havet gemensamt arbetat med att lyfta upp från stranden för att i stället ta tillbaka asfalten till havet, eller för att på något ställe spola asfalten upp mot fästningsmurarna.
Javisst, så här skall det se ut, jämn och fin asfalt att trampa på, inte stora stenar att kliva mellan. Det är alldeles otroligt vilka krafter som släpps loss ibland och vatten i förenings med storm kan ställa till med stor förödelse. Kanske inget mot vad som händer på andra ställen på vår planet, där vindhastigheter avsevärt större än de cirka 40 meter i sekunden som uppmättes i byarna på västkusten, men nog så illa i alla fall.
Dagens Nyheter skrev 20 januari 2005: ”Minst 17 människor har omkommit som en följd av stormkatastrofen i södra och västra Sverige. Det framgår av uppgifter hos de rättsmedicinska stationerna i Lund, Göteborg och Linköping. – I dödssiffran, som väntas stiga ytterligare inom den närmaste tiden, ingår inte bara de som omkommit direkt av stormen. Flertalet av dödsfallen är indirekt orsakade, exempelvis vid röjningsarbete.” – Senare uppgifter ger vid handen att dödstalet blev 20 personer.
Så här skriver Wikipedia bland annat om stormen Gudrun: ”I Varberg blåste kanoter och andra mindre båtar upp i luften, och krossades mot marken ett femtiotal meter bort. Stadens strandpromenad totalförstördes.” Nu var det inte hela Strandpromenaden som förstördes utan delar av den, men mycket extraarbete med att återställa de förstörda delarna blev det.
Det gamla Kallbadhuset från 1903 (om än renoverat till vissa delar) klarade sig bra såvitt jag minns men mycket annat blev förstört eller i vart fall förflyttat, som ovanstående hög med ”bröte” visar.
Wind force in meter/second. Bild och text från SVT Nyheter Småland:
”Lokalt nådde vinden orkanstyrka. Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus. El- och telefonnät slogs ut, vägar spärrades av, järnvägstrafiken lamslogs och många chockades svårt. Grafik: Rasmus Olsson.”
Utsikten från sovrumsfönstret hade reducerats avsevärt morgonen efter nattens stormvindar med orkanbyar. Det var inte regnvatten på fönsterglaset, det var saltavlagringar från havet, som sedan fick skrapas och tvättas bort från fönstren.
Från följande sida: http://www.skogochfisk.se/ är nedanstående rader hämtade:
”I januari 2005 drog stormen Gudrun in över södra Sverige med omfattande stormfällningar i släptåg. Den största naturkatastrofen på svensk mark i modern tid. Nästan lika mycket skog fälldes på ett stormdygn som det avverkas i hela landet på ett år (ca 70 miljoner kubikmeter). Två år senare tog stormen Per ytterligare 12 miljoner kubikmeter inom samma områden.”
”Orkanen Gudrun är den värsta katastrof som drabbat skogen i södra Sverige. Den slog hårdare än de tidigare katastrofstormarna 1969 och 1999”. – Så skrev Lantbrukets Affärstidning, ATL.
En vecka efter Gudrun upptäckte vi plockepinnet i skogsområdet mellan Tvååker och Sibbarp i Varbergs kommun i Halland. Då hade skogsägarna röjt upp såpass att småvägarna var framkomliga igen, men det var stora summor trädpengar som hade gått förlorade. Värst drabbade blev skogsbruken i Kronobergs, Jönköpings och här i Hallands län.
Gudrun, stormen, orsakade att 663.000 hushåll blev utan ström, närmare 30.000 kilometer elnät skadades, omkring 75 miljoner kubikmeter skog fälldes. Som jämförelse, beträffande fälld skog, kan nämnas att en fullastad timmerbil lastar ungefär 50 kubikmeter (det blev många turer 2005) och att i synnerhet rena granbestånd drabbades värst. Marken var blöt och utan tjäle och granen har inte djupa rötter. Stormen 1969 fällde också mängder av skog men Gudrun avverkade tre gånger så mycket som stormen den gången 1969.
1.600 importbilar förstördes i Halmstads hamn på grund av de vattenmassor som pressades in över land, bilarna var värda mer än 300 miljoner kronor. Kan slutligen nämnas att lågtrycket förstås var intensivt, lufttrycket som lägst var cirka 960 hPa (hekto Pascal) vilket motsvarar 720 mm Hg (millimeter kvicksilver), vilket medförde att visaren på min gamla barometer pekade mot botten.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
Bilder från en senare storm, stormen Egons (2015) efterdyningar, finns här.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o